Middeleeuwse steenoven ontdekt bij aanleg nieuw riool op Rotsoord Middeleeuwse steenoven ontdekt bij aanleg nieuw riool op Rotsoord

Middeleeuwse steenoven ontdekt bij aanleg nieuw riool op Rotsoord

Middeleeuwse steenoven ontdekt bij aanleg nieuw riool op Rotsoord
Foto's: gemeente Utrecht
Tijdens de aanleg van een nieuw riool in de buurt Rotsoord is een baksteenoven uit de middeleeuwen ontdekt. De vondst is bijzonder omdat voor het eerst in Utrecht ook ongebakken stenen van klei bewaard zijn gebleven.

Tijdens de aanleg van een nieuw riool in de buurt Rotsoord is een baksteenoven uit de middeleeuwen ontdekt. De vondst is bijzonder omdat voor het eerst in Utrecht ook ongebakken stenen van klei bewaard zijn gebleven.

De steenoven werd door archeologen van de gemeente Utrecht ontdekt ter hoogte van De Helling. Het formaat van de stenen duidt er volgens de gemeente op dat de oven in de vijftiende eeuw langs de Vaartsche Rijn in gebruik was.

Op de oevers van de Vaartsche Rijn ontstond sinds de middeleeuwen vanaf het Ledig Erf een industriële zone met scheepbouwers, pottenbakkers, kalkbranders, tegel-, dakpan- en baksteenfabrieken. Volgens de gemeente past de ontdekking van de steenoven mooi in dat beeld.

Tekst loopt door onder de foto

Bij de werkzaamheden werd in een twee meter brede sleuf een laag met ongebakken bakstenen gevonden. Die stenen horen waarschijnlijk bij een zogenaamde veldoven, een eenvoudige oven die met ongebakken stenen werd opgebouwd en na het bakken weer werd afgebroken.

De gemeente heeft de ontdekte resten gedocumenteerd en een deel van de stenen meegenomen voor verder onderzoek. De komende tijd wordt de Helling heringericht en de gemeente sluit niet uit dat er nog meer archeologische vondsten tevoorschijn komen.

4 Reacties

Reageren
 1. Lachgas

  Kan iemand met verstand van zaken uitleggen hoe veel archiologische vondsten onder dikke lagen grond terecht komen?
  Heeft men de stad verhoogt bv als een terp, is het alleen rivierafzetting? Of hoe?

 2. Mike

  Combinatie: sedimentafzetting door de loop der eeuwen, inklinking van de grond waardoor ophoging nodig was (afhankelijk van de locatie), aanvoeren van nieuwe grond bij bouwwerkzaamheden of andere bestemming van een gebied; er werd eerder aarde overheen gestort en/of fundamenten heen gebouwd dan afgegraven zoals nu. En ook een beetje geluk dat op deze locatie niet eerder is gebouwd.
  En uiteindelijk is het ook weer niet zó diep, als je naar de foto’s kijkt.

 3. WvR

  Leuk!
  Ik stel voor alle nieuwbouw in Rotsoord weer af te breken, en iets moois om die steenoven te bouwen. Het kan er eigenlijk alleen maar beter van worden.

 4. Katja

  Naar goed Utrechts gebruik wordt het óf vernietigd, óf ondergeschoffeld en zie je er nooit meer iets van.
  Zo zou de middeleeuwse toren die gevonden was bij wat nu Zijdebalen heet een zichtbare functie krijgen in het openbare groen. Niets van terecht gekomen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).