De editie van het Bevrijdingsfestival Utrecht kan dit jaar doorgaan omdat het ministerie de portemonnee trekt. Het evenement kampte vorig jaar met financiële problemen en ook op andere locaties staan de bevrijdingsfestivals onder druk. Het Rijk geeft dit jaar geld aan alle veertien evenementen.
Hoewel de bevrijdingsfestivals in Nederland altijd drukbezocht zijn, hebben de organisaties te maken met financiële krapte. Inflatie en stijgende kosten drukken op de begroting van de gratis toegankelijke festivals. In Utrecht werd het evenement vorig jaar in eerste instantie afgelast, maar door steun op het laatste moment kon de editie uiteindelijk toch doorgaan.
Om de problemen dit jaar voor te zijn heeft het ministerie besloten om veertien bevrijdingsfestivals te steunen. Ook wordt er gewerkt aan structurele afspraken op de langere termijn, zoals een garantieregeling bij extreme tegenvallers.
“Voor ons is deze steun van grote betekenis”, zegt Jarrel Beets, voorzitter van het Bevrijdingsfestival Utrecht. “Eén miljoen bezoekers vieren jaarlijks de vrijheid op onze festivals door heel het land. Op deze manier blijft de toegang tot de Bevrijdingsfestivals gratis: het is een principieel punt dat iedereen de vrijheid moet kunnen vieren.”
Gekoppelde berichten
Bevrijdingsfestival in Utrecht op 5 mei 2023 gaat toch door
Het Bevrijdingsfestival in Utrecht kan toch doorgaan. Nadat de organisatie vorige week nog zei dat…
Tweede Kamerleden VVD willen weten of Den Haag nog iets kan betekenen voor het afgelaste Bevrijdingsfestival
Twee Tweede Kamerleden van de VVD willen weten of de staatssecretaris nog iets kan doen…
Mogelijk toch een Bevrijdingsfestival in de stad? Utrechters starten crowdfunding
Voor het eerst in 30 jaar gaat het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei niet door,…
Bevrijdingsfestival Utrecht gaat niet door: te weinig geld om editie 2023 te organiseren
Voor het eerst in 30 jaar gaat het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei niet door.…
Gemeente Utrecht bekijkt opties voor extra financiële steun Bevrijdingsfestival
De gemeente en provincie Utrecht kijken op dit moment of er een extra, eenmalige financiële…
Bevrijdingsfestival Utrecht verkeert in financieel zwaar weer: ‘We hopen op een goed einde’
Het Bevrijdingsfestival Utrecht verkeert in financieel zwaar weer. Directeur Manja Kerstholt zegt dat zij hun…
11 Reacties
ReagerenHet ministerie trekt de portemonnee van de tot belastingbetaler gemaakte, om een feest voor de tot belastingbetaler gemaakte in leven te houden waar diezelfde tot belastingbetaler gemaakte niet eens vrijwillig de kostprijs voor het organiseren wil betalen, zoveel geven ze om ‘het vieren van de vrijheid’…
Stekkeren die hap.
Veertien grote bevrijdingsfestivals, allemaal op dezelfde dag, strijden met elkaar om de populairste artiesten. Die artiesten kunnen vragen wat willen; dus kiezen ze voor dat festival wat ze het meest opbrengt. Meer geld leidt alleen maar tot een hardere concurrentie tussen de diverse organisaties en een verdere prijsopdrijving.
@Marcle 59; het zou de artiesten sieren als ze, voor deze gelegenheid, géén geld zouden vragen.
Goede zaak; nu zorgen dat bevrijdingsdag voor iedereen in NL een vrije dag is.
@Scherpschuttertje, die laatste zin van je zou je zelf ter harte moeten nemen.
@ Marcel en Katja
1) De meeste artiesten die optreden zijn ambassadeurs van de bevrijdingsfestivals en treden daar niet voor het geld op (als motivatie). Sommigen dus ook echt niet.
2) Het is gewoon de full time baan van muzikanten. Jij werkt voor niks? De huur en de boodschappen moeten toch echt ergens van betaald worden? Sommige muzikanten runnen hun muzikant zijn als bedrijven, waar tientallen tot honderden mensen van afhankelijk zijn. Artiest zijn in Nederland is geen vetpost. Ondanks de glitter en glamour events af en toe.
@Scherpschutter
Het is niet gezegd dat de belastingbetaler niet wíl betalen, de organisatie wil de toegang gewoon gratis houden.
Jammer dat er niet gewoon geprobeerd wordt de viering zowel inhoudelijker als goedkoop te doen. Zoiets als de Open Huizen routes heeft zoveel meer kwaliteit. Komend jaar 80jaar na einde WO2, laat het die daar bij waren centraler staan. (En daarnaast alle conflicten daarna waar ‘wij’ ook mee te maken hadden van onafhankelijkheidsstrijd Indonesie tot nu en evt zelfs verdere onderlinge agressie). Het is nog een hele kunst om netjes vrij zijn?
Ik moet er niet aan denken er naartoe te gaan, maar ik gun iedereen graag zijn of haar vrijheid en daarom doe ik er als belastingbetaler niet moeilijk over.
De gratis toegankelijke festivals halen enorm veel geld binnen door verkoop van drank , en wat voor drank , evenementen bier in een dopje.
Laat ze maar een of andere artiestenzaal huren. Wil geen lawaaioverlast hier.