Ministerie trekt portemonnee voor Bevrijdingsfestival Utrecht 2024 Ministerie trekt portemonnee voor Bevrijdingsfestival Utrecht 2024

Ministerie trekt portemonnee voor Bevrijdingsfestival Utrecht 2024

Ministerie trekt portemonnee voor Bevrijdingsfestival Utrecht 2024
Archieffoto
De editie van het Bevrijdingsfestival Utrecht kan dit jaar doorgaan omdat het ministerie de portemonnee trekt. Het evenement kampte vorig jaar met financiële problemen en ook op andere locaties staan de bevrijdingsfestivals onder druk. Het Rijk geeft dit jaar geld aan alle veertien evenementen.

De editie van het Bevrijdingsfestival Utrecht kan dit jaar doorgaan omdat het ministerie de portemonnee trekt. Het evenement kampte vorig jaar met financiële problemen en ook op andere locaties staan de bevrijdingsfestivals onder druk. Het Rijk geeft dit jaar geld aan alle veertien evenementen.

Hoewel de bevrijdingsfestivals in Nederland altijd drukbezocht zijn, hebben de organisaties te maken met financiële krapte. Inflatie en stijgende kosten drukken op de begroting van de gratis toegankelijke festivals. In Utrecht werd het evenement vorig jaar in eerste instantie afgelast, maar door steun op het laatste moment kon de editie uiteindelijk toch doorgaan.

Om de problemen dit jaar voor te zijn heeft het ministerie besloten om veertien bevrijdingsfestivals te steunen. Ook wordt er gewerkt aan structurele afspraken op de langere termijn, zoals een garantieregeling bij extreme tegenvallers.

“Voor ons is deze steun van grote betekenis”, zegt Jarrel Beets, voorzitter van het Bevrijdingsfestival Utrecht. “Eén miljoen bezoekers vieren jaarlijks de vrijheid op onze festivals door heel het land. Op deze manier blijft de toegang tot de Bevrijdingsfestivals gratis: het is een principieel punt dat iedereen de vrijheid moet kunnen vieren.”

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Het ministerie trekt de portemonnee van de tot belastingbetaler gemaakte, om een feest voor de tot belastingbetaler gemaakte in leven te houden waar diezelfde tot belastingbetaler gemaakte niet eens vrijwillig de kostprijs voor het organiseren wil betalen, zoveel geven ze om ‘het vieren van de vrijheid’…

  Stekkeren die hap.

 2. Marcel 59

  Veertien grote bevrijdingsfestivals, allemaal op dezelfde dag, strijden met elkaar om de populairste artiesten. Die artiesten kunnen vragen wat willen; dus kiezen ze voor dat festival wat ze het meest opbrengt. Meer geld leidt alleen maar tot een hardere concurrentie tussen de diverse organisaties en een verdere prijsopdrijving.

 3. Katja

  @Marcle 59; het zou de artiesten sieren als ze, voor deze gelegenheid, géén geld zouden vragen.

 4. JWD

  Goede zaak; nu zorgen dat bevrijdingsdag voor iedereen in NL een vrije dag is.

 5. Hoera

  @Scherpschuttertje, die laatste zin van je zou je zelf ter harte moeten nemen.

 6. Blaag

  @ Marcel en Katja

  1) De meeste artiesten die optreden zijn ambassadeurs van de bevrijdingsfestivals en treden daar niet voor het geld op (als motivatie). Sommigen dus ook echt niet.

  2) Het is gewoon de full time baan van muzikanten. Jij werkt voor niks? De huur en de boodschappen moeten toch echt ergens van betaald worden? Sommige muzikanten runnen hun muzikant zijn als bedrijven, waar tientallen tot honderden mensen van afhankelijk zijn. Artiest zijn in Nederland is geen vetpost. Ondanks de glitter en glamour events af en toe.

 7. BW

  @Scherpschutter
  Het is niet gezegd dat de belastingbetaler niet wíl betalen, de organisatie wil de toegang gewoon gratis houden.

 8. fam Ho

  Jammer dat er niet gewoon geprobeerd wordt de viering zowel inhoudelijker als goedkoop te doen. Zoiets als de Open Huizen routes heeft zoveel meer kwaliteit. Komend jaar 80jaar na einde WO2, laat het die daar bij waren centraler staan. (En daarnaast alle conflicten daarna waar ‘wij’ ook mee te maken hadden van onafhankelijkheidsstrijd Indonesie tot nu en evt zelfs verdere onderlinge agressie). Het is nog een hele kunst om netjes vrij zijn?

 9. Moniek

  Ik moet er niet aan denken er naartoe te gaan, maar ik gun iedereen graag zijn of haar vrijheid en daarom doe ik er als belastingbetaler niet moeilijk over.

 10. Pee

  De gratis toegankelijke festivals halen enorm veel geld binnen door verkoop van drank , en wat voor drank , evenementen bier in een dopje.

 11. Puruer

  Laat ze maar een of andere artiestenzaal huren. Wil geen lawaaioverlast hier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).