Moet het betwiste kunstwerk Zeelandschap wellicht naar het park voor verweesde beelden in Utrecht? Moet het betwiste kunstwerk Zeelandschap wellicht naar het park voor verweesde beelden in Utrecht?

Moet het betwiste kunstwerk Zeelandschap wellicht naar het park voor verweesde beelden in Utrecht?

Moet het betwiste kunstwerk Zeelandschap wellicht naar het park voor verweesde beelden in Utrecht?
Een gedeelte van het kunstwerk Zeelandschap
Het is groot, zwaar en het is kunst, maar niemand in Utrecht lijkt het in zijn buurt te willen hebben. Maar nu spreekt juist wel iemand zijn waardering uit voor het kunstwerk. Zeelandschap zou volgens initiatiefnemer Charles Chamboné mogelijk passen in de beeldenroute aan de Willem Arntszkade. Bijzonder aan die beeldenroute is dat hier juist al kunstwerken staan die hun oorspronkelijke plek in de stad zijn verloren.

Het is groot, zwaar en het is kunst, maar niemand in Utrecht lijkt het in zijn buurt te willen hebben. Maar nu spreekt juist wel iemand zijn waardering uit voor het kunstwerk. Zeelandschap zou volgens initiatiefnemer Charles Chamboné mogelijk passen in de beeldenroute aan de Willem Arntszkade. Bijzonder aan die beeldenroute is dat hier juist al kunstwerken staan die hun oorspronkelijke plek in de stad zijn verloren.

De gemeente Utrecht is naarstig opzoek naar een nieuwe plek voor het Zeelandschap. Het kunstwerk dat uit verschillende onderdelen bestaat, waarvan het zwaarste ruim 35.000 kilo is, moet weg uit het Smakkelaarspark in het centrum omdat er gebouwd gaat worden.

Eerst werd een verhuizing naar Overvecht gepland, maar die plek kwam ter discussie te staan, waardoor de zoektocht verderging. Toen lag er een plan voor herplaatsing in het Beatrixpark in Lunetten, maar ook daar kwamen omwonenden en gebruikers van het park in opstand. Formeel is er nog geen besluit genomen, maar het is een lastige klus voor het college.

Tuinwijk

Maar nu spreekt Charles Chamboné juist zijn waardering uit voor het kunstwerk. Hij is initiatiefnemer van het bijzondere beeldenpark aan de Willem Arntszkade, dat in 2017 werd geopend nadat de moeder van Chamboné, Tini Chamboné-Mooij, zich er al vele jaren voor had ingezet.

Het beeldenpark is bijzonder omdat hier veelal verweesde beelden staan, dit zijn kunstwerken die hun oorspronkelijke plek in de stad kwijt zijn. Daarmee lijkt het thematisch goed aan te sluiten bij het Zeelandschap.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De plek waar het kunstwerk mogelijk kan komen

De Willem Arntszkade is een lange straat in Tuinwijk waar ook een lange groenstrook doorheen loopt. Er staan nu zeven kunstwerken, en er worden op dit moment ook ontwerpen gemaakt van kunstwerken met verweesde (vervangen) stenen van de Domtoren. Daarop aansluitend zou ook nog genoeg ruimte zijn voor het Zeelandschap, meent Chamboné: “Het past er zelfs wel twee keer in.”

Chamboné heeft een brief naar de gemeenteraad gestuurd met de oproep om ook deze locatie te bekijken. “Het is wellicht wat ondeugend, maar na alle ophef wil ik ze er vooral op wijzen dat ik hier wel mogelijkheden zie.” Mocht de gemeente er ook oren naar hebben, moet er volgens Chamboné natuurlijk ook nog overlegd worden met omwonenden.

Gekoppelde berichten

62 Reacties

Reageren
  1. Massegast

    Het is misschien al eerder geopperd, maar het Paardenveld lijkt me een goeie plek. Ook lekker dichtbij. Haast is echter niet geboden, want het Smakkelaarsveld blijft er volgens mij de komende jaren zo bij liggen. Eerst moeten we nog door een recessie heen, voordat de fantasie weer vleugels krijgt. Het zou aardig zijn om op het Smakkelaarsveld de poffertjeskraam te plaatsen. Met wat zitjes en wat groen er om heen. Een oplossing vergelijkbaar met The Green House aan de Croeselaan. Dat is uiteindelijk ook een tijdelijke oplossing. Wachtend op een paar nieuwe torens aldaar…. Het voert te ver om er over uit te weiden, maar in tijdelijke oplossingen is Utrecht door de jaren heen altijd sterk geweest.

  2. Nina

    Dus we offeren een park op aan kunst die niemand wil? Mag wat kosten zeker: eerst duur aangekocht en toen duur verplaatst.

    Laten we dit geld uitgeven aan mensen in nood ipv aan iets waar blijkbaar niemand op zit te wachten.

    Gratis af te halen voor wie geïnteresseerd is. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Anders gaat het weg.

    Dit doen veel mensen ook op de vrijmarkt op Koningsdag met spullen die ze niet meer in huis willen hebben. Ze verkopen het voor een habbekrats en wat niet verkocht wordt, gaat mee met de afvaldienst van de gemeente.

  3. Jaap

    Paardenveld lijkt me geen goeie plek het is net opgeknapt en dan moet je dit stuk beton afval niet daar neer willen zetten

  4. Nico

    Sloop het en breng het naar een afvalscheidingsstation.
    Als je zolang bezig bent om een plek te zoeken zijn er maar weinigen die dit zogenaamde kustwerk op prijs stellen.
    Ik denk als je de Utrechtse burger zou vragen hoe vind je dit kunstwerk dat er maar weinig zullen zijn die zeggen, whauw mooi…

  5. jan

    Het lijkt net een Amsterdamse plaszuil met een kleurtje hahaha

  6. Steve

    Zet het bij de arena neer in Abcoude Noord.
    Twee gedrochten bij elkaar.

  7. HenQ

    Abstracte jaren 70 betonkunst, en dan niet eens mooi brutalistisch zoals je vaak zag in andere communistische landen maar verloederd, afbrokkelend en blauw/geel gekleurd. Geen geld meer aan uitgeven, behalve sloop. Ik zie het liever in Utrechtse stijl verpulverd als basis voor een mooie fietssnelweg ofzo.

  8. w

    de bodem van het amsterdamrijnkanaal, dat is de beste en goedkoopste plek en per direct beschikbaar!

  9. Ria

    Bij het Castellum is een rij bergjes van grond gemaakt om golven/de Rijn/de oude grens van het Romeinse Rijk te verbeelden. Daar zou dit kunstwerk prima bij passen. Ook tegenover het nieuwste stuk Vikingrijn past het goed. Ruimte genoeg. Ook daar kan het de, destijds woeste, Rijn in herinnering brengen. Er zijn schepen op vergaan.
    Het kunstwerk heet zeelandschap. We hebben een heus strand aan de Haarrijnse plas. Ook daar zou hij prima passen.
    Hopelijk krijgt het een goede plek waar mensen ervan genieten.

  10. Wilbert

    Mij lijkt het flinke vrije volume aan het Paardenveld juist wel een prima plek ! Zet maar op lijst mogelijkheden.

  11. HenQ

    In tegenstelling tot echt mooie brutalistische kunst of architectuur is dit een stukje vergane jaren 70 glorie. Afvoeren, vergruizen en verwerken tot fietssnelweg aub 🙂

  12. W

    Kan het niet naar het berlijnplein?!?!

  13. Fred

    Heel goed idee van Charles Chamboné

  14. Herman

    Tegenwoordig doen we veel met crowd funding.
    Laat al die liefhebbers zo’n actie houden, levert dat genoeg op dan is er vast een plek te vinden.
    Zo niet, dan vermalen tot granulaat.

  15. Willem

    Ik vind t wel n aardig ding, dus t mag wel bij ons op de parkeerplaats, bij de varkensmarkt.

  16. Rose

    Tjonge, echte kunstliefhebbers hier op dit forum!

  17. Wim

    Gewoon slopen

  18. Ben

    Op stuk groen links voor ingang HKU op de IBB laan? Op het stuk groen rechts staat al iets soortgelijks. Kunst bij kunst?

  19. Aad vd Enden

    De broer van de kunstenaar die het monument gemaakt heeft (David van de Kop), is mijn zwager. Hij weet natuurlijk van de ophef die over het kunstwerk is ontstaan. Hij vindt het, begrijpelijk, heel vervelend dat het kunstwerk bedreigd wordt.
    Overigens blijft er genoeg werk van hem
    over om te bezichtigen in de open ruimte!
    In Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Nijmegen en veel andere plaatsen. Kunstminnender plaatsen dan Utrecht blijkbaar!

  20. Kees Truijens

    Geweldig idee, een park voor verweesde beelden. Ik kende het niet, maar ga er graag eens kijken.

  21. Ton

    Waarom verder zoeken?
    Het Smakkelaarsveld lijkt me bij uitstek de geschikte plek.
    Alsof het ervoor gemaakt is.
    Het moet ook in de nieuwe inrichting in te passen zijn.
    Het deel aan de kade kan gewoon blijven zitten.
    De andere drie delen kunnen na de verbouwing terug komen.
    Overigens: Het werk is overduidelijk niet van beton.

  22. Stuif

    Gewoon slopen die troep

  23. Rob

    @Willem

    varkensmarkt . . . in welke stad is dat?
    In Utrecht bestaat die straatnaam niet.

  24. Balthasar

    Naar de afvalverwerker ermee samen met al die andere gedrochten van Vandekop

  25. buurtbewoner

    @Rob
    wel degelijk!
    het verlengde van Bergstraat, tussen Jacobstraat heet Varkenmarkt!

  26. Don

    Als niemand het wil hebben zal het kunstige er wel vanaf zijn (al een paar jaar volgens mij) dus weg ermee. Waarom moet alles waar het kunst stickertje op geplakt is tot in de eeuwigheid bewaard blijven. Geen geld meer aan verspillen met eindeloos zoeken en wie het hier niet mee eens is krijgt het gedrocht in de achtertuin.

  27. Kunst

    Aan alle ” kunst kenners” die hier de waarde niet van zien: Bezoek eens het Centraal Museum . Duidelijk dat kunst onderwijs te kort is geschoten in de jeugd jaren…
    En dat terwijl Utrecht een van de top Nederlandse steden is met buiten kunst…

  28. ZetPee

    Waarom altijd zo spasties doen met produkten van architecten en kunstenaars? Zij hebben hun geld gehad, als het produkt niet meer bevalt dan verkoop je het of gooi je het weg. Dat doe je met alles, dus waarom niet met “KUNST”.

  29. Ton

    @ Rose
    Als er niet het ‘kunst stickertje’ op gezeten had hadden ze het misschien zelfs wel een leuk kleurig ding gevonden.

  30. Ton

    @ ‘Kunst’
    Ik vind het overigens niet zo raar dat mensen direct afhaken als ze te horen krijgen dat ze hiervoor niet voldoende ‘doorgeleerd’ hebben.

  31. Charles

    Jammer van de negatieve reacties maar ik snap het voor een groot deel wel. Het kunstwerk komt de laatste tijd verwaarloost in een zeer treurige negatieve omgeving in beeld een negatievere presentatie lijkt mij dan ook niet te bedenken. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat vaak blijkt wanneer een kunstwerk op de juiste manier gerestaureerd en herplaatst is het positieve reacties op levert hetgeen voor mij genoeg redenen zijn om samen met gemeente en aanwonende te kijken wat de mogelijkheden zijn!

  32. de Roeptoeter

    Het kan toch prima blijven staan?
    Laat ze eerst maar eens een aannemer vinden die Smakkelaarspark gaat bouwen. Die is er namelijk niet anders was dat allang nieuws geweest.

    Totdat alles rond en getekend is, lekker laten staan.
    Dat gaat nog jaren duren door de bouwkosten, rentes en gezeur rondom Galaxy tower.

    Kunnen we dan wel weer verder kijken.

  33. Robert

    de varkensmarkt bestaat idd ik ging er vroeger als puber gewoon naar de kapper,
    ze konden aardig knippen de dames maar dat was niet de hoofd zaak .geintje!

  34. JdV

    Er zijn maar liefst 3 prima parken voor verweesde beelden in Utrecht. De Stits op LR,eentje aan de Tractieweg en een op Lunetten. Voor normale inwoners van Utrecht zonder hoogdravende “kunst” aspiraties ook wel bekend als de afvalscheidingsstations of grof vuil. Ik zeg zoek er maar 1 uit en voer het verweesde “kunstwerk” maar af.

  35. Rose

    @Don,
    Ik zou het “gedrocht” wel in de achtertuin willen hoor.
    En @Ton
    Voor het waarderen van kunst hoef je beslist niet te hebben “doorgeleerd”.

  36. Moxie

    Ik heb het nooit mooi gevonden, of niet begrepen in ieder geval. Het doet nu ook erg gedateerd aan. Het lijkt me in ieder geval te omvangrijk voor de groenstrook aan de WAkade. De andere beelden die daar staan gaan wel mooi op in de omgeving.

  37. Nina

    @ Rose
    Inmiddels heeft 60% van de Nederlandse huishoudens moeite om rond te komen. Dan is het duidelijk dat over een andere verdeling van ons belastinggeld moet worden nagedacht.

    Voorbeeld:
    Wie koopt een kunstwerk voor aan de muur, als je je energierekening niet kan betalen?

    Het heeft niets met kunsthaat te maken.

    Hoe waardevol ook; kunst en cultuur staan nu eenmaal niet aan de basis van onze samenleving. De basis is eten en een warm dak boven ieders hoofd met goede gezondheidszorg, onderwijs e.d.

    Het probleem is dat de beleidsmakers tot de rijkeren behoren en zich de luxe van een kunstwerk kopen nog steeds kunnen veroorloven. Zij begrijpen niet dat er mensen zijn in Nederland die honger en kou lijden.

  38. Lydia van Oosten

    Wat me opvalt in dit artikel is dat de naam van de kunstenaar, David van de Kop, überhaupt niet wordt genoemd, slordig en treurig….

  39. Berthar

    Bewaren, restaureren val alle onderdelen en herwaarderen ! Een mij voor de hand liggende alternatieve locatie: park Nieuweroord tussen Inktpot en spoor.

  40. Don

    @Rose neem contact op met de gemeente ze zullen blij zijn met je aanbod. Wel de kosten van het verplaatsen zelf betalen.

  41. Rose

    @Nina,
    Dit onderwerp heeft weinig te maken met al dan niet kunnen rondkomen van Ned. huishoudens. Maar als je al nauwelijks rond kunt komen, wordt het leven zonder openbare kunst nóg vervelender dan het al is.
    @Don
    In mijn achtertuin zou het kunstwerk niet meer openbaar zijn.

  42. Luuk Upuuk

    Moet even aan de tijd van de BKR-regeling denken. Iedere kunstenmaker kreeg toen geld van de overheid. En om te bewijzen dat ze wel echt kunstenmaker waren, moesten ze ieder jaar een werkstuk inleveren. Gevolg pakhuizen vol bewijsprojecten van kunstenmakers waarvan je dacht dat dat door groep-1 leerlingen nog beter was gedaan. Maar dat is natuurlijk mijn mening, voor de kunstenmakers waren het wel degelijk “hun kindjes”.

  43. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid

    Voor de meest biedende, die moet het wel op eigen kosten laten verplaatsen. Niet alles wat “kunst” genoemd wordt, verdient die betiteling, vandaar dat ik ook niet naar het Centraal Museum ga.

  44. Hans

    @ Nina

    Twee aannames die niet kloppen:

    “Dus we offeren een park op aan kunst die niemand wil?”

    1. Er is, blijkens het artikel, wel degelijk iemand die deze kunst wil
    2. Er wordt geen park aan opgeofferd, het park in kwestie biedt wel een plek aan kunst.

    Heb je ‘Sonsbeek buiten de perken’ wel eens bezocht om maar eens iets te noemen? Kunst en park kunnen een prachtige eenheid vormen.

  45. Rose

    Nou, Derk, dan hoop ik maar dat u er als gemeenteraadslid wat genuanceerder naar gaat kijken. Halbe Zijlstra heeft al teveel kapotgemaakt.

  46. George Knight

    @Derk van Dorth
    Het is de vraag wat het betekent om kandidaat gemeenteraadslid te zijn op plek 16 van een partij die 2 zetels heeft.

    U zegt dat niet alles wat “kunst” genoemd wordt die betiteling verdient. Dat kan zo zijn, en we kunnen ons afvragen hoe dat komt, maar daarmee is nog niet gezegd dat kunst geen rol behoort te hebben in het beleid van de gemeente Utrecht.

    Niet alles wat “godsdienst” genoemd wordt verdient die betiteling. Denk aan Trump en de evangelicals, Poetin en patriarch Kirill, twee KGB’ers, of de Indiase premier Modi die vuile zaak doet met extreme hindoes.

    Is dat vervolgens een reden om ‘godsdienst’ af te schalen? Nee. Zo is het ook met kunst. Uit een voorbeeld kan geen algemene regel afgeleid worden. Dat is wat u doet.

    U zet uzelf te kijk als onwetend met uw opmerking over het Centraal Museum. Het lijkt zelfs of u trots bent op uw bizarre manier van redeneren.

    Het Centraal Museum presenteert zich als kunstmuseum, maar is dat maar ten dele. Het kent ook een afdeling stadsgeschiedenis. Conservator René de Kam heeft prachtige boeken geschreven en tentoonstellingen gemaakt over de geschiedenis van Utrecht. Onder andere over de Dom. Waarom zou u geen kennis nemen van de Utrechtse stadsgeschiedenis?

    In Arnhem zag ik afgelopen vrijdag het kunstwerk in de openbare ruimte ‘Blauwe Golven’ van Peter Struycken. Op een verkeersplein vlakbij de Rijn. Dat was net als het werk Zeelandschap van David van de Kop verwaarloosd door toedoen van de lokale overheid, maar wordt nu opgeknapt. Samen met de directe omgeving voor naar schatting 12 miljoen euro.

    Zo hoort het. Een gemeente moet budgetten afwegen. Voor transport, sociale voorzieningen, publieke werken, openbaar groen, onderwijs, zorg, sportvoorzieningen en noem maar op. In dat rijtje hoort ook kunst thuis.

    Gemeenten concurreren met elkaar in voorzieningen. Om mensen te trekken en vast te houden. Kijk wat er in de krimpgebieden zonder voorzieningen gebeurt, daar trekken jongeren weg omdat er bijna niks overblijft.

    Daar horen ook culturele voorzieningen bij. Zoals een muziektheater, een schouwburg, een museum, een bibliotheek, een archief en andere uitingen van kunst. Een gemeente die zichzelf serieus neemt die investeert in kunst.

    Ik vind het verontrustend dat een Utrechts kandidaat gemeenteraadslid van de ChristenUnie, al is hij op een onverkiesbare plek geplaatst, zich publiekelijk negatief uitspreekt over kunst en het Centraal Museum.

    Wat denkt u hiermee te bereiken en beseft u niet dat u uw eigen partij, de ChristenUnie hiermee publiekelijk beschadigt?

  47. Ineke Galama

    JA , BEATRIXPARK . LIJKT ME GEWELDIG . ERSTAATNL NOG NIX .
    HEB AL JA GEZEGD OP DE BORDEN
    WEET NIET WAT IK MEER MOET DOEN

  48. Rose

    @George Knight
    Ik denk vrijwel zeker dat ik nooit op meneer van Dorth (en zijn partij) zal gaan stemmen, zo bizar is zijn reactie hierboven. Hij is dus lekker contraproductief bezig.

  49. George Knight

    @Rose
    Spijker op de kop.

  50. Nina

    @ Hans

    Hoe je het ook went of keert: het is heel simpel. Er is geen geld voor. Er zijn nl. mensen die honger en kou lijden in Nederland en zorg ontberen.

    De overheid heeft een huishoudboekje en wat er binnenkomt is veel te veel en moet terug naar de burgers, want die zijn nu in nood.

    Vreemd als je ziet hoe mooi musea op toplocaties eruitzien betaald met gemeenschapsgeld in de vorm van subsidies en de hoge salarissen die betaald worden in musea, terwijl het museum geen verdienmodel heeft en zichzelf niet kan bedruipen.

    We knappen die musea op om er vervolgens ieder jaar weer miljoenen in te moeten steken, maar er is geen geld voor sommige behandelingen en/of medicijnen in de gezondheidszorg.

    Dat is echt absurd. Er moet iets veranderen.

  51. Nina

    @ George Knight

    Vanaf pagina 30 vind je het financiële overzicht.

    https://www.centraalmuseum.nl/nl/over-het-museum/organisatie/jaarverslagen/jaarrekening-2021-definitief.pdf

  52. George Knight

    @Nina
    Fijn, bedankt. Waarom verwijst u naar het financieel overzicht van het Centraal Museum? Wat moeten we daar volgens u uit leren dat voor de plaatsing van Zeelandschap van belang is?

  53. Rose

    @George Knight
    In ieder geval weten we nu hoe meneer van Dorth (en diens partij neem ik aan – want anders zou hij geen kandidaat zijn…) en reaguurder Nina kennelijk tegen cultuur aankijken. Ik denk dan meteen aan de heer Dorknoper uit de Bommel-strips.

  54. Charles

    Beste Aad v. D. Enden, ik zou graag als initiatiefnemer van de Beeldenroute Willem Arntszkade in kontakt komen met jou zwager de broer van David van de Kop.

  55. Nina

    @ George Knight
    Het is zodat je kunt bekijken hoe het financieel in elkaar zit bij het Centraal Museum.

    @ Rosa
    Waarom noem je mij een reaguurder? Omdat mijn mening niet strookt met de jouwe?

    Kunst is ondergeschikt op het moment dat mensen honger en kou lijden, vind ik. Het zou de kunst- en cultuursector daarom sieren, als zij om die reden de helft van de normale subsidie zouden aanvragen nu zoveel Nederlanders moeite hebben om rond te komen. Uiteraard moet ook de gemeente haar budgettering heroverwegen.

  56. Rose

    @Nina,
    De betekenis van het woord is gemakkelijk in internet terug te vinden en zo bedoel ik het ook. Uw reacties en zeker uw laatste reactie zijn daarmee geheel in lijn.

  57. Nina

    @ Rose

    Ik heb geen ongenuanceerde mening. Ik kom met goede bronnen. Dat het niet strookt met jouw perceptie, maakt mij geen reaguurder.

    Over genuanceerd gesproken: wat vindt jij van de armoede in Nederland of het feit dat mensen niet de juiste zorg krijgen, omdat ze geen geld hiervoor hebben?

    Het CPB waarschuwt voor nog meer armoede.

    Iedereen moet bezuinigen; dus ook de cultuursector.

    Alleen al het Centraal Museum kost één inwoner van Utrecht 22 euro per jaar (zij krijgt 8 miljoen subsidie). Dat is voor de 125.000 bezoekers die het museum jaarlijks ontvangt maar liefst 64 euro per bezoeker.

    https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5402125/cpb-raming-macro-economische-verkenning-koopkracht-overheidsschuld

  58. Rose

    @Nina
    Het zou nuttig zijn als u uw kennis omtrent taken en functies van musea en v.w.b. kunst resp. kunstenaars wat zou bijspijkeren. Er zijn meer nuances dan alleen de financiële aspecten.

  59. Nina

    @ Rose

    Nuance? Daar doe ik juist aan.

    Ik ben niet tegen kunst en cultuur. Ik geniet er juist van en zie zeker de toegevoegde waarde, maar dit is enorm veel geld van de inwoners van de gemeente Utrecht voor een kleine organisatie.

    Wat vindt u ervan dat er zoveel gemeenschapsgeld gaat naar dit museum? Dit geld wordt opgebracht door de inwoners van Utrecht. Is dat redelijk in uw ogen? En hoe ziet u dat in verhouding tot het feit dat de armoede toeneemt en mensen zorg mijden die zij niet kunnen betalen? Is het dan nu nog redelijk om zoveel geld aan kunst en cultuur te besteden? Moeten de subsidies (tijdelijk) worden bijgesteld naar beneden? Moeten musea worden getriggerd om hun verdienmodel sterk te verbeteren? Wat is uw morele afweging in deze?

    Ik ben erg benieuwd naar uw visie.

  60. Nina

    @ Rose

    Nuance? Daar doe ik juist aan.

    Ik ben niet tegen kunst en cultuur. Ik geniet er juist van en zie zeker de toegevoegde waarde, maar dit is enorm veel geld van de inwoners van de gemeente Utrecht voor een kleine organisatie.

    Wat vindt u ervan dat er zoveel gemeenschapsgeld gaat naar dit museum? Dit geld wordt opgebracht door de inwoners van Utrecht. Is dat redelijk in uw ogen? En hoe ziet u dat in verhouding tot het feit dat de armoede toeneemt en mensen zorg mijden die zij niet kunnen betalen? Is het dan nu nog redelijk om zoveel geld aan kunst en cultuur te besteden? Moeten de subsidies (tijdelijk) worden bijgesteld naar beneden? Moeten musea worden getriggerd om hun verdienmodel sterk te verbeteren? Wat is uw morele afweging in deze?

    Ik ben erg benieuwd hiernaar.

  61. Lucie

    Ik vind het een heel mooi kunstwerk
    het zijn er drie en
    ze verdienen een plek in de buitenruimte

  62. jan

    Ik heb mij even in de materie verdiept omdat er blijkbaar heel veel kunstliefhebbers heel gevoelig reageren door het commentaar van ons niet-kunstliefhebbers en niet-kenners. En de conclusie is: de andere kunstwerken van David zijn al net zo lelijk. Sorry maar het is gewoon echt niet mooi

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).