Moet het Gouden Kalf naar de Neude? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Moet het Gouden Kalf naar de Neude? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Moet het Gouden Kalf naar de Neude? Dat is de vraag

Moet het Gouden Kalf naar de Neude? Dat is de vraag
Het Grote Gouden Kalf staat symbool voor het Nederlands Film Festival en dus ook voor Utrecht. Toch zien we het, zo kenmerkende, beeld maar enkele dagen per jaar. Jaarlijks laait de discussie weer op over het eventueel toekennen van een vaste plek voor het beeld. Kunsthandelaar Marcel Gieling opperde op DUIC om het beeld een vaste plek te geven op de Neude. Misschien is dat de plek waar het beeld van kunstenaar Theo MacKaay het hele jaar zou kunnen staan.

Het Grote Gouden Kalf staat symbool voor het Nederlands Film Festival en dus ook voor Utrecht. Toch zien we het, zo kenmerkende, beeld maar enkele dagen per jaar. Jaarlijks laait de discussie weer op over het eventueel toekennen van een vaste plek voor het beeld. Kunsthandelaar Marcel Gieling opperde op DUIC om het beeld een vaste plek te geven op de Neude. Misschien is dat de plek waar het beeld van kunstenaar Theo MacKaay het hele jaar zou kunnen staan.

 

Moet het Gouden Kalf naar de Neude? Dat is de vraag

“Over de aankoopprijs durf ik wel te onderhandelen.”

Kunsthandelaar Marcel Gieling liet eerder weten: “Het Gouden Kalf zou prima op de rand van de Neude kunnen staan, tegenover de Haas van Flanagan (aankoopprijs 100.000 euro). De Haas is geen unicum die is in een serie van 3 exemplaren gegoten! Het grote Gouden Kalf is dat wel, het is het enige exemplaar en de prijs ligt in dezelfde orde van grootte. Over de aankoopprijs durf ik wel te onderhandelen met de beeldhouwer en eenmaal geplaatst zal het een echte publiekstrekker zijn en een waardig beeld om Utrecht eens echt op de kaart te zetten.”

“Het beeld zal zo’n tweeënhalf ton moeten kosten.”

Utrechtse kunstenaar Theo MacKaay heeft in zijn leven veel gedaan maar zijn naam zal altijd verbonden blijven aan het Gouden Kalf. Hij volgt de door Marcel Gieling aangezwengelde discussie met belangstelling, maar vindt zich niet de aangewezen persoon om druk uit te oefenen. “Ik wil me hier persoonlijk niet zo mee bemoeien. Maar  zou het natuurlijk zeker leuk vinden als het beeld een vaste plek krijgt. Toen ik het jaren geleden maakte, ging ik er vanuit dat het ooit een functie in de stad zou krijgen. En dan langer dan een week per jaar. Een plek op de Neude zou kunnen, maar er zijn meer mogelijkheden. Als het filmfestival naar het muziekcentrum verhuist, kan ik me voorstellen dat  het Kalf op het Vredenburg komt. Mooie plek. Als het beeld maar wel op een hoogte van een metertje of zes komt. Het prijskaartje? Het zal zo’n tweeënhalf ton moeten kosten.”

Waar staat het Kalf als er geen filmfestival is?

“Dan staat het bij ons kantoor op de Twentehaven 7 in Nieuwegein. Het is dus altijd te zien.”

“Misschien is de Schouwburg een betere plek”

Ernest Lefebvre van wijnbar Lefebvre op de Neude: “Het filmfestival doet natuurlijk veel voor de stad en de uitreiking van de Gouden Kalveren zijn daarbij de climax, iets waar het de hele stad plezier van heeft. Ik vind het dan ook eigenlijk niet meer dan normaal dat we daar als stad iets voor terug doen. Of dat een beeld van tweeënhalf ton op de Neude moet zijn weet ik niet. We hebben hier ook al die mooie plakkaten op de grond. Misschien zou de Schouwburg een betere plek zijn, daar worden de kalveren per slot van rekening uitgereikt.”

“Laat toch lekker staan”

 “Claudia is momenteel te druk om hier persoonlijk antwoord op te geven”, zegt Petra de Groot, manager van Claudia de Breij, “Maar we hebben het er wel eens over gehad en toen zei ze ‘laat dat ding toch lekker staan, hij staat daar toch prima?’”

“Ik zie alleen maar voordelen, gewoon doorzetten”

Eigenaar van Springhaver en Louis Hartlooper Complex Jos Stelling vindt dat er iets mis is met het Grote Gouden Kalf: “Russische vrienden en gasten van het filmfestival dachten dat het van chocolade was. In het brons is het veel mooier, maar dan is het ook weer geen gouden kalf.”

Enkele jaren geleden opperde ik het idee om het grote kalf in het grasveld voor de schouwburg, of op een andere plek, op te laten rijzen c.q. weg te laten zakken.

In een gat van 2 bij drie meter komt dan een soort bouwlift, makkelijker en goedkoper (je hebt kant en klare betonnen mestputten) als iedereen denkt en zeer goed te sponsoren. Bij de opening van het filmfestival (inclusief muziek/ toeters en bellen) opent zich dan het grasveld en komt het kalf naar boven om na een week bij de officiële sluiting weer langzaam voor een jaar weg te zakken in de grond. Een ouderwetse happening dus waar je bij wilt zijn en een moment dat gegarandeerd in de media komt, vele vage drankjes en hapjes scheelt en tevens het begin kan zijn van een bijzondere traditie waar men het over heeft. Ik begreep van de schepper dat ook hij dit ook wel grappig vindt.

Vanwege een bouwplan van de schouwburg, bleek dat plan eerst onbespreekbaar. Dat bouwplan is inmiddels van de baan, dus wat let ons.”

“De handen op elkaar krijgen”

Architect Jan Bakers is  groot fan van het filmfestival. “Het is ook een festival wat boven Utrecht uitstijgt. Het is een landelijk evenement dat zorgt voor goede promotie voor de stad. Zodoende heeft iedereen in Nederland weleens gehoord van het Gouden Kalf. Op dit moment staat de Haas op de Neude, het is voor mij totaal onduidelijk waarom die er staat. Het Gouden Kalf kan de stad identiteit geven en juist op de Neude, een plein met toch ook wel donkere tinten, kan zo’n stralend beeld mooi staan. Ik snap dat het een hoop geld is en het lijk mij dan ook redelijk dat de kosten zowel door private partijen als door de gemeente gedeeld zouden moeten worden. Ik denk dat je de handen wel op elkaar kan krijgen om het beeld voorgoed op de Neude te zetten.”

“Wat de Eiffeltoren is voor Parijs is het Gouden Kalf voor Utrecht”

VVD-raadslid Andre van Schie: “Ik vind dat het Gouden Kalf zeker een vaste plek in Utrecht moet krijgen. Wij vinden het toekomstige stationsplein West een hele goede locatie hiervoor; dat is ook nabij de plek waar de megabioscoop van Wolff komt. Het nieuw te bouwen stationsplein is nu nog een blanke plek en het Gouden Kalf kan dus een mooie prominente plek innemen waar hij goed tot zijn recht komt. Bij het bouwen van een nieuwe openbare plek is er altijd budget voor kunst en dit kan dus goed gebruikt worden voor het Gouden Kalf. Daarnaast kan ik mij goed voorstellen dat ondernemers, bijvoorbeeld Wolff Bioscopen, misschien wel een bijdrage willen leveren aan dit beeld. Wat de Eifeltoren voor Parijs is en Manneke Pis voor Brussel is het Gouden Kalf voor Utrecht.”

“Eerbetoon aan de stad”

Edelsmid Jan Scherjon: “Dat kalf staat symbool voor het Nederlands Film Festival en dus voor Utrecht. Wanneer je het over het Gouden Kalf hebt dan weet iedereen waar je het over hebt. Het plaatsen van het beeld ergens in de stad, op de Neude of bij het nieuwe muziekpaleis, is een eerbetoon aan de beeldhouwer MacKaay en aan de filmdagen. Ik vind 250.000 euro wel een heleboel geld maar als je dat afzet tegen de bedragen die ze uitgeven aan het muziekpaleis dan valt het wel mee. Daar gaat het over miljoenen en als het dan nog niet genoeg is, dan schuiven ze gewoon nog wat bij. Met z’n allen moeten we het Gouden Kalf kunnen aanschaffen.”

13 Reacties

Reageren
 1. Marcel Gieling

  Ik heb geschreven dat de Haas van Flanagan 100.000 heeft gekost. Iemand van het CM fluisterde dat in mijn oor, maar bij navraag blijkt dat om en nabij 300.000 euro te zijn. Het moet gezegd, ik maakte een lelijke vergissing. Blijft dat ik van mening ben dat de gemeente Utrecht dit beeld moet aankopen. Afgezet tegen het hoge bedrag dat voor de Vrede van Utrecht is betaald en waar alleen het start- en slotfeest de publiciteit haalde, is prijs van het Gouden Kalf een schijntje. Het Kalf genereert het hele jaar door publiciteit daar ben ik zeker van.

 2. Walter van Tiel

  Doen en gewoon van genieten. Wat maakt dat bedrag nou uit op de kosten van de Vrede van Utrecht en Utrecht verdient een icoon.

 3. Rob van der Hilst

  Het Gouden Kalf op het Neude? NEE! De locatie heeft niets uitstaande met het filmfestival.

  Wat dan WEL de juiste permanente plek ervoor is?
  Jos Stelling fluisterde het mij in de afgelopen week in, namelijk de huidige plek: het groene grasveld vóór de Stadsschouwburg.
  Echter, met deze geinige voorziening: het beeld wordt in een ondergrondse silo aldaar opgesteld, en komt te voorschijn, via een hydraulische constructie, bij het begin van het filmfestival. En het verdwijnt weer in zijn ondergrondse ‘hok’ bij de afsluiting ervan.
  Vuurwerk, toeters en bellen erbij en het filmfestival heeft dan een kop en een staart. DOEN!

 4. Utrechter

  Aaaaaaaaaaaaaa,die beste Theo Makaay,kunsternaar,levensgenieter,een een groot gokker.
  Mensen het is toch te gek voor woorden dit getreuzel over de aanschaf van het gouden Kalf,
  Er is geld voor de zgn Vrede/flop van Utrecht maar juist dit unieke beeld laat men links liggen.
  Ooooo, wat een Utrecht promotie.
  Koop dat beeld en dan kan Theo weer strooien met geld.

 5. Bill

  Niet voor de Stadsschouwburg, dan komt het in de verdrukking met de huidige standbeelden en waterpartij. Laat die nu in hun waarde!! De Neude moet je evenzeer niet aanraken, de Haas staat er net en iedereen is er inmiddels aan gewend. Ik denk dat het Vredenburgplein een mooie is, en wel in het smallere gedeelte tegenover Manneken Pis. Geef het een marmeren sokkel van een meter of 3,5 (dat onderstel van dit jaar doet wel érg goedkoop aan!) en het wordt een mooie aanwinst voor de stad.

 6. Paul Wilke

  Een ding is duidelijk..laten we iconen van de stad niet opslaan in een loods 50 weken van het jaar…!
  Neude als festival lokatie ,ipv de haas die in feite niets zegt over Utrecht..lijkt me de meest logische plek,in het verlengde van de vinkenburg straat ( Walk of fame NFF) en centraal in Utrecht.
  Dan wel hoog plaatsen, en heel veel echt theater licht er op zodat deze genoeg schitterend om dronken studenten weg te houden …Ieder tourist/bezoeker wordt zo herinnerd aan het feit dat de Nederlandse Film Industrie volwassen en waardevol is geworden ! Tevens mooi signaal na landelijke politiek… bezuinig niet op een product met veel export potentie..Doen ! NFF, crowd funding en het gaat lukken..!

 7. PR

  Maar dan wel op voorwaarde dat we de hele stad volplempen met idiote beesten voor exorbitante bedragen.

 8. Kees Koe

  Niet dat lelijke kalf van MacKaay moet op de Neude maar juist het mooie en grappige beeld van Flanagan, dat nu geheel fout staat en gebruikt wordt als fietsenstalling.

 9. Rob van der Hilst

  Heren, dames / Dames, heren. Dit is DE oplossing voor ons Gouden Kalfprobleem alhier: Doe gelijk geschreven staat in Exodus 32: 20 🙂

 10. Berend Huisman

  Claudia is te druk om persoonlijk antwoord te geven. Kapsones, Claudia?

 11. andre

  Het kalf is synoniem voor het NFF en kan niet losgekoppeld worden door het op een willekeurige plaats te zetten,
  Op dit moment is de schouwburg dus de aangewezen plek maar verberg het kalf niet.
  Indien het NFF naar een andere locatie verhuist, verhuist het kalf dus mee.
  De vinkenburg “boulevard” zou dan met het kalf gecombineerd kunnen worden,

 12. andre

  Het kalf is synoniem voor het NFF en kan niet losgekoppeld worden door het op een willekeurige plaats te zetten,
  Op dit moment is de schouwburg dus de aangewezen plek maar verberg het kalf niet.
  Indien het NFF naar een andere locatie verhuist, verhuist het kalf dus mee.
  De vinkenburg “boulevard” zou dan met het kalf gecombineerd kunnen worden,

 13. joeins

  Gewoon naast de theepot plaatsen op Corioos HC – wordt zo een verzameling UItrechtse -wassen- beelden..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).