Roze songfestival in Utrecht: “Burgemeester stiekem superfan van Eurovisie Songfestival” | De Utrechtse Internet Courant Roze songfestival in Utrecht: “Burgemeester stiekem superfan van Eurovisie Songfestival” | De Utrechtse Internet Courant

Roze songfestival in Utrecht: “Burgemeester stiekem superfan van Eurovisie Songfestival”

Roze songfestival in Utrecht: “Burgemeester stiekem superfan van Eurovisie Songfestival”
Simon Timmerman vicevoorzitter COC Midden-Nederland. Foto: Annelies Hoelen / DUIC
Dertien homoseksuelen, biseksuelen en transgenders strijden aankomende zaterdag om de winst van het Nationaal COC Songfestival in het Utrechtse ZIMIHC Theater Stefanus. De artiesten zullen ‘roze’ liedjes zingen; liedjes die alles te maken hebben met homoseksualiteit en wat hierbij komt kijken.

Dertien homoseksuelen, biseksuelen en transgenders strijden aankomende zaterdag om de winst van het Nationaal COC Songfestival in het Utrechtse ZIMIHC Theater Stefanus. De artiesten zullen ‘roze’ liedjes zingen; liedjes die alles te maken hebben met homoseksualiteit en wat hierbij komt kijken.

Terwijl de ene tekst heel erg luchtig is, is de ander juist weer heel zwaar. “Dat verschil is echt enorm”, vertelt Simon Timmerman, vicevoorzitter van COC Midden-Nederland. “Zo ging één van de nummers van vorig jaar over datingapps voor homo’s, wat echt een hilarische tekst had. Een ander nummer, over een oudere homoseksuele man die zijn partner had verloren, was juist weer heel heftig. De twee kregen een relatie in een tijd waarin homoseksualiteit eigenlijk nog een taboe was, waardoor ze samen veel hadden meegemaakt.”

Ook dit jaar zijn er teksten met wat meer gewicht. Zo wordt er gezongen over homoseksuele vluchtelingen en over de aanslag in Pulse, een gay-bar in het Amerikaanse Orlando. Hierbij kwamen afgelopen zomer zo’n vijftig mensen om het leven.

Timmerman vindt het jammer dat ‘roze’ liedjes alleen bij het songfestival aandacht krijgen en niet op bijvoorbeeld de radio te horen zijn. “De teksten zijn zó passend bij de situaties waar sommige homoseksuelen in verkeren”, vertelt hij. “Muziek kan veel steun geven, juist omdat je er herkenning uit haalt.”

Waarom een homoseksueel songfestival?

De vraag die Timmerman vaak krijgt, is waarom er überhaupt een apart songfestival voor homoseksuelen wordt gehouden, waar heteroseksuelen zich niet voor mogen opgeven. Homoseksuelen zijn toch helemaal niet zo anders?

coc-songfestival

“Die mensen vertel ik altijd dat je toch snel gelijkgestemden opzoekt. Je zoekt mensen op waarbij je jezelf niet keer op keer hoeft uit te leggen. In dit geval zijn het mensen met een zelfde geaardheid, maar een andere keer zoek je wellicht iemand op die dezelfde hobby heeft. Sommige mensen vinden het in hun eigen of normale omgeving ook nog steeds lastig om zichzelf te zijn. En in zo’n setting kunnen deze mensen dat wel.”

Een professionele jury

Elk van de dertien COC-regio’s leveren een artiest aan. Deze worden beoordeeld door een professionele jury. Zo zitten er tussen de juryleden twee oud-deelnemers van het Eurovisie Songfestival: Linda Wagenmakers (2000) en Esther Hart (2003). Het derde jurylid is de Utrechtse Wouter Hamel. Er is heel bewust voor hem gekozen. “Hij is zelf homoseksueel en heeft heel erg met zijn geaardheid geworsteld. Ook in zijn muziek. Hij heeft lang het dilemma gehad of hij zijn homoseksualiteit in zijn muziek moest verwerken. Uiteindelijk heeft hij besloten dat niet te doen”, vertelt Timmerman. “Maar hij snapt dus wel hoe het is om als homoseksueel artiest te zijn.”

Burgemeester stiekem songfestival-fan

De voorzitter van de jury is burgemeester Jan van Zanen. “Toen we met de organisatie op zoek gingen naar een mogelijke voorzitter, dacht ik meteen aan hem. Ik kende hem al persoonlijk en weet dat hij stiekem echt een superfan is van het Eurovisie Songfestival”, vertelt Timmerman lachend. “Ik ga ieder jaar naar het Eurovisie Songfestival en hij vraagt altijd aan me hoe het was.”

Timmerman vindt het belangrijk dat de burgemeester het niet alleen erg leuk vindt om mee te helpen, maar de zaak ook een warm hart toe draagt. “Je hoopt natuurlijk dat iedere burgemeester zo positief tegenover de LHBT-gemeenschap staat. Helaas is dat nog lang niet zo. Wat dat betreft hebben we wel een gouden- of roze- burgemeester”, grapt hij.

Bring out your colours

Het thema van dit jaar is ‘bring out your colours’. “Zeker in deze tijden is het heel belangrijk je ware kleuren te laten zien. Er zijn namelijk veel mensen die dit niet kunnen of durven”, legt Timmerman uit. “We moeten ons niet verstoppen. Hoe vaker je iets ziet, hoe normaler het ook wordt.” Het thema zal zowel in de liedjes, als in de visuele show worden verwerkt.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).