Musea gesloten, dus gaan tientallen kunstenaars exposeren in voortuinen bij Utrechters thuis Musea gesloten, dus gaan tientallen kunstenaars exposeren in voortuinen bij Utrechters thuis

Musea gesloten, dus gaan tientallen kunstenaars exposeren in voortuinen bij Utrechters thuis

Musea gesloten, dus gaan tientallen kunstenaars exposeren in voortuinen bij Utrechters thuis
De deuren van musea en expositieruimtes blijven voorlopig gesloten en daarom gaan tientallen kunstenaars exposeren in voortuinen in Utrecht. De eerste kunstwerken zullen vanaf februari voor minimaal een maand te zien zijn in verschillende tuinen.

De deuren van musea en expositieruimtes blijven voorlopig gesloten en daarom gaan tientallen kunstenaars exposeren in voortuinen in Utrecht. De eerste kunstwerken zullen vanaf februari voor minimaal een maand te zien zijn in verschillende tuinen.

Het project is bedacht door stichting EX. Deze organisatie exposeerde eerder in een voormalige WOII bunker (EXbunker) en een voormalige Zandpadboot (EXboot). Nu komen daar voortuinen bij met het project genaamd EXtuin.

Reactie

Project EXtuin is een reactie op de huidige coronaperiode: als het publiek niet naar kunst kan gaan, dan komt de kunst naar het publiek. Verspreid door Utrecht zullen verschillende kunstwerken geplaatst worden in tuinen die grenzen aan populaire wandelroutes.

EXtuin wil zo inwoners helpen om de eigen wijk met andere ogen te bekijken en biedt de wandelaar de kans om tijdens het bekende ‘blokje om’ een kunstwerk tegen te komen van een opkomende kunstenaar.

Februari

EXtuin is ontstaan vanuit de behoefte om kunst een plek te geven in tijden waarin dat veel lastiger is geworden. Vanwege de coronamaatregelen zijn ook de twee locaties EXbunker en EXboot gesloten. Via EXtuin biedt de stichting opkomende kunstenaars toch de ruimte om zich te blijven ontwikkelen en vindt kunst toch nog haar weg naar het publiek.

De eerste kunstwerken zullen vanaf februari te zien zijn in verschillende Utrechtse tuinen. De kunstwerken zullen voor een periode van minimaal één maand en maximaal drie maanden te zien zijn.

8 Reacties

Reageren
 1. Marianne Donker

  Wat superleuk!
  Ik hoop dat er wandelroutes langs de kunstwerken komen.

 2. Marianne Donker

  Wat superleuk!
  Ik verheug me op de wandelroutes langs de kunstwerken.

 3. herman

  Kijk dat is nu eens innovatief denken!
  Gunstig neveneffect, we komen e rachter dat we helemaal geen dure musea met enorme huisvestings- en personeelskosten nodig hebben. Kunst kan en hoort op straat.

 4. Kees Truijens

  @Herman
  Met je slotzin ben ik het eens…

 5. sanne

  wat leuk! kun je je eigen tuin daar voor opgeven?

 6. Zonnewende

  Leuk initiatief!

  Tip: zet een QR-code erbij die linkt naar een online collecte!

 7. Anja Roemer

  Wie selecteert de werken en de tuinen? Kun je als beeldend kunstenaar je eigen beelden in je voortuin plaatsen onder dezelfde vlag?

 8. EXtuin

  Wat een leuke reacties, fijn om te lezen!
  In eerste instantie komt er niet één geplande route die langs alle kunstwerken gaat, ivm de huidige maatregelen. Alle tuinen die langs een populaire, drukke wandelroute liggen kunnen aangemeld worden bij [email protected], erg leuk als je mee wilt doen! Opkomende kunstenaars kunnen zich opgeven via hetzelfde mailadres. Wij ontvangen dan graag je portfolio en een kort plan. Vervolgens zal onze professionele kunstcommissie een selectie maken. Bij elk geplaatst kunstwerk komt een QR code zodat je meer over het werk te weten kan komen. Voor meer vragen, schroom niet om ons te mailen!
  Hartelijke groet van Esther
  namens Stichting EX

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).