Museum Huis Doorn verlaat landhuis Oud-Amelisweerd na de zomer | De Utrechtse Internet Courant Museum Huis Doorn verlaat landhuis Oud-Amelisweerd na de zomer | De Utrechtse Internet Courant

Museum Huis Doorn verlaat landhuis Oud-Amelisweerd na de zomer

Museum Huis Doorn verlaat landhuis Oud-Amelisweerd na de zomer
Museum Huis Doorn vertrekt na de zomer weer uit landhuis Oud-Amelisweerd. Het lijkt erop dat het monumentale pand dan weer leeg komt te staan.

Museum Huis Doorn vertrekt na de zomer weer uit landhuis Oud-Amelisweerd. Het lijkt erop dat het monumentale pand dan weer leeg komt te staan.

Museum Huis Doorn had in mei 2019 een huurcontract voor een jaar getekend. Dat contract wordt nu voor een paar maanden verlengd, maar het museum zegt onder de huidige omstandigheden geen nieuwe huurovereenkomst voor een langere periode aan te kunnen gaan.

Met de extra maanden hoeft het museum de tentoonstelling My Home, My Castle. Sporen van bewoning, waar nu aan gewerkt wordt, niet af te breken. Het is momenteel nog onduidelijk of deze expositie überhaupt bezocht kan worden vanwege de coronamaatregelen.

Dankbaar

Wethouder Anke Klein zegt dankbaar te zijn dat Museum Huis Doorn afscheid neemt met de expositie. “Het verheugt me dat ook de vrijwilligers zich hier voor in willen zetten. Hun betrokkenheid maakt het succes van de exposities mogelijk. De vrijwilligers zijn essentieel voor het goed functioneren van het landhuis.”

Het museum zit sinds een jaar in het landhuis. In die tijd zijn drie tentoonstellingen gerealiseerd. My Home, My Castle. Sporen van bewoning, dat de vierde tentoonstelling zou moeten zijn, laat bezoekers op een creatieve manier kennis maken met de vroegere eigenaren en bewoners van het landhuis Oud-Amelisweerd.

Voorheen was het landhuis het onderkomen van Museum Oud Amelisweerd, maar dat is in de zomer van 2018 failliet verklaard. Er is nu nog geen nieuwe huurder gevonden voor het pand.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Rinke Doornekamp

    Heel erg jammer! Wij waren juist blij dat Oud Amelisweerd weer als museum in gebruik was, met mooie tentoonstellingen.

  2. Scherpschutter

    Tijd om dat mooie pand op de markt te gooien in plaats van er allerlei totaal onrendabrle musea in te huisvesten. Het is al jaren hetzelfde liedje en de belastingbetaler die kennelijk geen behoefte aan deze dienst heeft wordt geacht de rekeningen voor dit hobbyisme te blijven voldoen.

    Tijd voor verandering. Op de markt met dat gebied, het opgebrachte geld terug in de zakken van de burger, de betrokken ambtenaren ontslaan en het niet langer uit te geven subsidiegeld als directe belastingverlaging doorvoeren. Het is nu wel welletjes geweest!

  3. wollie

    dit pand heeft een hoop concurrentie van het gratis vermaak eromheen. bezoekersprognose worden altijd schromelijk overdreven

  4. waldorff

    @scherpschutter: dat zal vies tegenvallen. Door het zeldzame behang in veel mag daar maar gedempt licht binnenkomen en moet de luchtvochtigheid in acht worden genomen. Er mogen dan per dag maar een x-aantal mensen binnen zijn.
    Er is al onderzoek gedaan naar (commerciele)exploitatie-maar dat is bijna niet te doen. (kan zo even snel het artikel niet vinden)
    @wollie: concurrententie van het bos? welke ander gratis vermaak is er daar nog meer?

  5. Kerel

    @ Scherpschutter

    Het pand heeft meerdere malen ‘te koop’ gestaan, maar er was nooit interesse. Jarenlange leegstand en onnodige achteruitgang van het pand tot gevolg.

    Tegelijkertijd is het een monument en het behouden waard (mag dus niet plat), vanwege een andere waarde dan een economische, namelijk een maatschappelijke.

  6. woutvr

    Waarom kan gemeente de huur niet verlagen? Hoop toch wel dat daar serieus over wordt nagedacht. Of is het al te laat?

  7. Rinke Doornekamp

    Laten we blij zijn dat er nog zo iets bestaat, dat je kan rondlopen in oud buiten uit vervlogen eeuwen. Gelukkig niet met massa’s mensen maar genieten van de rust de prachtige omgeving, het bijzondere met de hand geschilderde unieke behang. Mooie tentoonstellingen voor de fijnproever (niet aan iedereen besteed dat is wel duidelijk) en na afloop iets gebruiken in de Veldkeuken, wat wil je nog meer!

  8. Gerard vd Vecht. standbouwer en boerenzoon.

    De Gemeente Utrecht heeft Rhijnauwen,Oud Amelisweerd en Nieuw Amelisweerd voor een appel en een ei ingepikt van Jonker Bosch van Drakenstein.
    Als bedankje is er een minimaal straatje naar hem vernoemd, nabij het Lodewijk Napoleon Plantsoen(bezetter)
    De landgoederen liggen vooral in Bunnik en het Huis van Oud Amelisweerd heeft de Gemeente Utrecht nooit te koop aangeboden.
    De Gemeente Utrecht verkoopt nooit iets ,maar geeft het eerder uit in erfpacht.
    Dat heeft Utrecht ook gedaan met de boerderij van mijn familie op Mereveld,eerst inpikken omdat de A 27 er zogenaamd over heen moest en toen het tracé verlegd werd kon mijn vader de boerderij niet terug kopen maar werd deze in erfpacht uitgegevenvoor de golfbaan en boerderij mereveld.
    Wij hebben alleen nog een kersenboomgaard t/o het landhuis Oud Amelisweerd.
    Ik ben het eens met scherpschutter

  9. Koel Hoofd

    Het is al decennia lang een probleem.
    Dat spul wat door het bosje wandelt en sport heeft geen totaal interesse in cultuur, wat interesse heeft in cultuur heeft totaal geen zin in natuur.

  10. Herman

    Heel snel verkopen deze subsidie verslinder. Er is vast een bestemming van te maken die de gemeente eenmalig geld oplevert in plaats van jaren kruiwagens met geld daarheen brengen.

  11. Kerel

    @ Herman

    Nee dus; er melden zich geen kopers, Ook niet vanwege het noodzakelijk onderhoud, de klimaatomstandigheden en het tapijt. En het is een momument.

    Zou ook niet weten in hoeverre dit echt een subsidieverslinder is.

    Het is een monument en de gemeente moet dit gebouw onderhouden en heeft zorgplicht en maar goed ook. Niet alles hoeft geld op te leveren. Sommige dingen kosten gewoon geld. Maakt ze niet onwaardevol. Waarom moet de overheid ook geld verdienen of winst maken? Raar principe.

  12. herman

    @Kerel, overheid hoeft geen winst te maken. Wel moet de overheid zuinig met haar middelen omgaan, zijn immers onze belastingcenten.
    Met dit gebouw wordt al jaren geleurd, misschien dan maar eens de voorwaarden aanpassen. Als het aantrekkelijk genoeg is is er vast een koper die er mooie appartementen ofzo van wil maken. Dan maar geen zeldzaam Chinees behang ofzo, los vaneen enkele cultuurliefhebber is nou niet bepaald een detail waar we met z’n allen op zitten te wachten, laat staan veel subsidie/belastinggeld voor over hebben.

  13. Kerel

    @ Herman

    Jij bepaalt niet in je eentje waar wij als samenleving op zitten te wachten.

    Die keus is al gemaakt; de samenleving heeft al bepaald dat dit gebouw een monument is,al decennia op rij; een monument inclusief het behang en dat beiden het behouden waard zijn in een goede staat.

    Dat doen de gemeentes Utrecht en Bunnik dan ook; inclusief landgoed.

    Dus, waarom zouden hier appartementen van gemaakt moeten worden? Dan heeft het immers geen zin meer om dit als monument te bewaren?
    En dat was nu net de taak en de opdracht.

    Dan verdien je even eenmalig wat geld aan de verkoop, maar dat is eenmalig. Het is geen probleem dat overheden geld uitgeven aan onderhoud van monumenten hoor Dat kunnen ze daadwerkelijk betalen.

  14. Herman

    @Beste Kerel,
    Van dat pand kun je prima appartementen maken zonder dat het er van buiten anders uit komt te zien. Er zijn talloze gebouwen van honderden jaren oud waarvan de bestemming al meerdere keren is gewijzigd.
    Lees de verhalen hier op Duic eens van Ando de Boer, we leven in een dynamische samenleving, niet in een openluchtmuseum onder een glazen stolp.

  15. kerel

    @ Herman

    Het gaat juist OOK over de binnenkant bij dit monument en er is er voor gekozen om dit monument voor mensen toegankelijk te maken, zodat mensen het ook kunnen zien.

    Ik zie nut een noodzaak van die appartementen niet.

    Ik denk dat Arjen den Boer het ook niet met je eens is.

  16. wollie

    @waldorff ik zie er wel eens een wandelaar. het zijn er een stuk meer sinds de overheid zegt: blijf thuis. geen betere manier om mensen aan de wandel te krijgen dan een overheid die het ontraadt 😉

    In december gaat de overheid adviseren om vuurwerk te kopen. mooi niet, denkt de nederlander, ik kijk wel naar het vuurwerk van de buurman…

  17. Arjen

    De Gemeente Utrecht als eigenaar van het landhuis spant zich momenteel in om te onderzoeken wat de bestemming/gebruik van het landhuis zou kunnen zijn. Dat is goed.
    Het landhuis is de afgelopen zes jaar een museum geweest en heeft 70.000 enthousiaste bezoekers gehad. Het laatste jaar heeft Museum Huis Doorn het opengesteld voor het publiek, vroeg een lage entree en bood interessante én toegankelijke tentoonstellingen.
    Er is al zes jaar een groep van 40 vrijwilligers die met hart en ziel in het museum werkt en daar veel voldoening aan beleeft.
    Met name het jaar onder leiding van Huis Doorn heeft aangetoond dat je met een lage investering een prima museum kunt aanbieden aan het (wandelend) publiek. Het museum kon zelf voorzien in zijn kosten.
    Als ik de gemeente Utrecht was zou ik Huis Doorn zeer dankbaar zijn voor dit jaar, er lering uit trekken en eens op zoek gaan naar een dergelijke partij die er op de manier van Huis Doorn weer een museum begint. Zodat de Utrechters, Bunnikers, Houtenaren en andere buitenlui van het mooie landhuis , kunst en het Chinese behang kunnen blijven genieten.

  18. Ton Dieten

    Erg jammer dat Huis Doorn zich al na een jaar terugtrekt van Oud Amelisweerd. Huis Doorn heeft met haar collectie ‘goud’ in handen, de gemeente Utrecht heeft dat ook met het pand en de locatie. Samen met de grote groep van vrijwilligers zou dit een enorme trekpleister voor Utrecht en de wijde omgeving kunnen zijn. Alleen moet gevreesd worden dat Oud Amelisweerd i.t.t. Nieuw Amelisweerd bij het grotere publiek nauwelijks bekend is. Daarvoor is nu een langjarig partnerschap nodig. Het bijeenbrengen van partijen die zich bewust zijn van de rijke cultuurhistorische betekenis van heel Amelisweerd en die dit middels het pand op een laagdrempelige wijze vorm weten te geven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).