Museum Maluku per oktober dicht | De Utrechtse Internet Courant Museum Maluku per oktober dicht | De Utrechtse Internet Courant

Museum Maluku per oktober dicht

Museum Maluku per oktober dicht

Museum Maluku aan de Kruisstraat in Utrecht gaat per 1 oktober dicht. De reddingspoging voor het museum is mislukt. Vanaf medio vorig jaar werd gewerkt aan een reddingsplan voor het museum dat in 1990 opende om de Molukse geschiedenis in beeld te brengen, maar vooral te bewaren. Volgens het museumbestuur is er te weinig geld om door te gaan en daarom wordt vanaf 1 oktober het personeel ontslagen en gaan de deuren dicht. 

Museum Maluku kwam er in 1986 na afspraken tussen de Nederlandse regering en de Molukse gemeenschap in Nederland. In eerste instantie kreeg het Moluks Museum een jaarlijkse subsidie van het Rijk, maar die werd in 1995 afgekocht met een eenmalig bedrag van omgerekend 3,6 miljoen euro. Dat bedrag zou voldoende moeten zijn om het museum acht jaar te kunnen exploiteren. Door het binnenhalen van incidentele subsidies voor bijzondere projecten en tentoonstelling, werden die acht jaar er uiteindelijk zestien. Maar nu dreigt sluiting omdat er onvoldoende structurele inkomsten zijn. Het museum trekt jaarlijks zo’n tienduizend bezoekers. Volgens het bestuur speelde het museum sinds de opening een belangrijke rol binnen de Molukse gemeenschap in Nederland.

Het museum, beter bekend als het Moluks historisch museum, vertelt met exposities, lezingen en activiteiten het verhaal van Molukkers in Nederland. De collectie wordt onder meer ondergebracht bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

3 Reacties

Reageren
 1. johan den dekker

  Mijn eerste reactie op dit bericht is die van schrik en mijn tweede is die van schaamte. Schrik omdat ik bang ben dat als het museum zijn deuren sluit een unieke collectie historisch materiaal niet langer toegankelijk is voor de Nederlandse bevolking. De ervaring leert dat veel materiaal in depots zal belanden en het daglicht niet meer zal zien. Schaamte, omdat ik begrepen heb dat wij de Molukse gemeenschap al eerder schandalig hebben behandeld. Vele jaren heeft de Nederlandse regering de Molukkers gebruikt in het leger om Indonesische bevolkingsgroepen onder de duim te houden. Molukkers waren geschikt om onder leiding van Nederlandse officieren middels terreur grote gebieden onder controle te houden. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan Atjeh. Ook toen het mis ging in Indonesië en wij onder internationale druk moesten opkrassen hebben wij geen schoonheidsprijs gewonnen met hoe wij de Molukkers hebben geïnformeerd en opgevangen in Nederland. Dat heeft tot een aantal traumatische uitbarstingen geleid in de Nederlandse samenleving. Ik weet niet van de hoed en de rand maar ik kan mij voorstellen dat de oprichting van het Moluks museum een gebaar is geweest van erkenning en waardering van Nederland naar de Molukse gemeenschap.
  En nu, op grond van geldgebrek, moeten de deuren dicht? Onbegrijpelijk en onwenselijk naar mijn mening.

 2. Ricky dinkelberg

  Deze mensen zijn niet gebruikt maar misbruikt door onze nederlandse staat.en ontheemd geraakt ze waren goed om hun leven te geven als strijder voor de nederlandse staat.En nu worden ze als een stuk vuil behandeld…schaam je nederlandse staat.

 3. George Knight

  Hoe zichtbaar was het museum in Utrecht? Hoe vaak zijn Johan, Ricky en andere Utrechters er op bezoek geweest? Valt dat de subsidiegevers of het museum te verwijten?

  Hoe komt het dat bestuur en directie van het Moluks Museum gedurende een groot aantal jaren onvoldoende structurele inkomsten wisten binnen te halen? Dit gaat voorbij aan schaamte. De sluiting heeft niets te maken met de positie van de Molukse gemeenschap in Nederland, maar alles met een museum dat geen verschil wist te maken en steeds achter de feiten aanliep. Ofwel, het niet professioneel aanpakte.

  Trouwens, dit opent kansen voor een ander museum dat anders met veel Utrechts gemeenschapsgeld in rijksmonument Oud-Amelisweerd moet worden ondergebracht. Overeenkomst is dat het eveneens meer geld krijgt dan het perspectief voor de toekomst doet vermoeden. Zie:
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2012/05/29/armando-museum-heeft-kansen-in-voormalig-moluks-museum/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).