Museum Oud Amelisweerd (MOA) is door de rechtbank failliet verklaard. Dat laat het gemeentebestuur via een brief aan de Utrechtse raad weten.
Het museum zat al langer in financieel zwaar weer, door tegenvallende bezoekersinkomsten is het museum nu omgevallen. MOA heeft zelf het faillissement aangevraagd.
In de brief aan de gemeenteraad is te lezen: “De stichting MOA heeft in de afgelopen jaren een aantal succesvolle tentoonstellingen georganiseerd die konden rekenen op landelijke persaandacht en waardering. Desondanks is de stichting MOA niet in staat geweest om een financieel duurzame organisatie op te bouwen. Wij vinden dit jammer met name voor de vrijwilligers en het personeel.”
De rechtbank heeft inmiddels een curator benoemd. De curator zal met de gemeente Utrecht en andere belanghebbenden in overleg gaan over de financiële situatie en de afwikkeling. Er moet onder andere gekeken worden hoe het beheer van het monumentale landhuis, dat nu nog door MOA wordt uitgevoerd, kan worden overgedragen aan de gemeente als eigenaar van het gebouw.
“Wij beraden ons op de wijze waarop tijdelijk beheer van het landhuis zal worden ingevuld. Als eigenaar van dit monumentale pand zullen we, in overleg met de huidige stakeholders gemeente Amersfoort, gemeente Bunnik en de provincie Utrecht, op zoek gaan naar een nieuwe invulling waarbij de openstelling voor het publiek een belangrijke vereiste is.”
11 Reacties
ReagerenEr zal wel weer een zak geld van de gemeente naar toe gaan om de boel weer overeind te krijgen.
Ik ben er de afgelopen jaren een paar keer geweest als er een tentoonstelling was die me aansprak. Dat was helaas niet vaak, dus kan me voorstellen dat het lastig exploiteren is. Het is een mooie lokatie met gelukkig niet teveel horeca of poespas in de buurt. Wat zou hier (bij) in kunnen komen om het geheel rendabeler te krijgen?
Gewenst is een raadsenquête om tot op de bodem uit te zoeken hoe het sinds 2010 zo mis heeft kunnen lopen, hoe de besluitvorming exact is gegaan en wat de rol van de Utrechtse bestuurders daarbij was en waarom een kansloos project met een kansloze exploitant waarvoor deskundigen uit de museumsector al in 2012 waarschuwden dat het een fiasco zou worden toch nog zes jaar door de gemeente Utrecht in de lucht is gehouden.
Nu kan eindelijk gebeuren wat in 2012 moest gebeuren maar toen niet gebeurd is. Namelijk het op een open manier met een open inschrijving en open pitch zoeken van een geschikte en financieel krachtige exploitant voor landhuis Oud Amelisweerd.
Nu maar snel een horecabestemming geven, die kunnen tenminste wel een gebouw exploiteren zonder dat er bakken gemeenschapsgeld weggespoeld worden.
Op een vaag museum van en stel hobbyisten zit niemand te wachten.
Wel jammer, gelukkig heb ik nog het unieke Chinese behang mogen aanschouwen. Als dat maar niet verloren gaat !
Ik ben er laatst geweest
Verlopen museum
Stond binnen 20 minuten weer buiten
Geen visie
Kan een prima hotel worden, er is ondanks nieuwbouw nog steeds een tekort aan hotelkamers in Utrecht, zeker in het hogere segment.
Ik heb vanaf het begin gewaarschuwd voor dit onzin museum,het is alleen in het leven geroepen om de partner van de directeur van het Centraal Museum een leuke baan te geven.
Het heeft Amersfoort,Bunnik ,Utrecht en de Provincie miljoenen gekost om Armando te laten voortleven.
De raadsleden hebben schuld aan deze kosten post.
Gaat Beatrix na de feestelijke opening nu de deur sluiten ,haar favoriete kunstenaar kan het niet meer doen. Gerard vd Vecht
Dit is bijzonder jammer!
Heel erg jammer, een groot verlies,wij kwamen er altijd graag.
De mooiste tentoonstelling was met de etsen van Charles Donker.
De combinatie van een oud buitenhuis met de prachtige omgeving en kunst.
En na afloop koffie met gebak in de Veldkeuken, beter kan niet!
Ik hoop dat het weer een museale bestemming krijgt.
Dit prachtige huis , gebouwd in 1770 , met salons met zeer bijzonder behang, verdient het om opnieuw een museale invulling te krijgen.
Het zal niet mogelijk zijn om er een horeca-instelling van te maken.
Het huis valt onder Monumentenzorg.
Er zal in overleg met Gemeente, Provincie en met reeds bestaande ideeen van vrijwillers bekeken moeten worden hoe het huis zijn functie kan behouden. Ook zonder Armando is het mogelijk om het huis een museale functie te geven. Tentoonstellingen van o.a. Stephan v. Fleteren en van Sinke en van Tongeren ,hebben dit wel bewezen. Zo ook het werk van meester-etser Charles Donker, die diverse keren exposeerde.
Een betrokken vrijwilligster.