Museum veilt honderden historische Utrechtse prenten en brochures | De Utrechtse Internet Courant Museum veilt honderden historische Utrechtse prenten en brochures | De Utrechtse Internet Courant

Museum veilt honderden historische Utrechtse prenten en brochures

Museum veilt honderden historische Utrechtse prenten en brochures
Een van de werken die geveild gaat worden.
Museum Flehite gaat meer dan 800 historische Utrechtse prenten en brochures veilen. De collectie is eerder bijeengebracht door J.F.L. Coenen van ‘s-Gravesloot (1817-1885). Op zaterdag 11 mei gaan alle stukken onder de hamer.

Museum Flehite gaat meer dan 800 historische Utrechtse prenten en brochures veilen. De collectie is eerder bijeengebracht door J.F.L. Coenen van ‘s-Gravesloot (1817-1885). Op zaterdag 11 mei gaan alle stukken onder de hamer.

Rond 1850 was Coenen belastingontvanger van Amersfoort. Hij had daarnaast een bijzondere hobby: het verzamelen van tekeningen en prenten van de provincie Utrecht. Destijds kon je voor weinig geld hele collecties tegelijk aankopen. Daarbij verzamelde Coenen ook op kwaliteit; zijn prenten zijn over het algemeen erg mooi en schoon.

De prenten werden gesorteerd op gemeente en op foliobladen geplakt. Na zijn dood verzamelde zijn zoon ook nog verder.

Gevarieerd aanbod

Museum Flehite heeft de provinciekaarten en de prenten en tekeningen van Eemland zelf in beheer. De rest van de collectie is in 1977 in bruikleen gegeven aan Het Utrechts Archief. Die heeft alles vergeleken met de eigen collectie; de dubbele exemplaren zijn daarna naar de streekarchieven gegaan. En zo resteren de prenten van de stad Utrecht en een aantal provinciekaarten.

Het gaat om een gevarieerd aanbod: een provinciekaart, een ingekleurd stadsgezicht, een gekostumeerde historische optocht van studenten. Verder zijn er stadsplattegronden, portretten, historieprenten, prentbriefkaarten en afbeeldingen van geannexeerde gemeenten.

Alle stukken worden geveild onder leden van de Vereniging Oud-Utrecht. Mensen die nog geen lid zijn kunnen dit worden voor 37,50 euro. Bij sommige stadsgezichten begint het bieden al vanaf 5 euro.

Op vrijdag 10 mei is er tussen 17.00 en 18.30 uur een kijkdag in het Bartholomeus Gasthuis Utrecht; de veiling zelf volgt op zaterdag 11 mei, ook in het Bartholomeus Gasthuis. Mensen die willen bieden moeten zich registreren via de website van Oud-Utrecht.

1 Reactie

Reageren
  1. Rinke Doornekamp

    Wat niet goed is aan deze prenten en tekeningenverzameling is dat ze zijn opgeplakt! Dat verminderd de waarde aanzienlijk. Op wat voor papier of karton zijn de prenten geplakt? Is het zuurvrij papier? Wat voor soort lijm is er gebruikt?
    Een opgeplakte prent of tekening is eigenlijk beschadigd en verliest zijn waarde. Of hij moet wel heel erg bijzonder of zeldzaam zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).