Muurschildering op tbs-kliniek in Utrecht: ‘Een plek van transitie’ - De Utrechtse Internet Courant Muurschildering op tbs-kliniek in Utrecht: ‘Een plek van transitie’ - De Utrechtse Internet Courant

Muurschildering op tbs-kliniek in Utrecht: ‘Een plek van transitie’

Muurschildering op tbs-kliniek in Utrecht: ‘Een plek van transitie’
De Van der Hoeven Kliniek in Utrecht heeft een grote muurschildering gekregen. Het kunstwerk op de muur van de tbs-kliniek aan de Willem Dreeslaan is gemaakt door Munir de Vries. Hij sprak voor het ontwerp met bewoners van de wijk én bewoners van de kliniek.

De Van der Hoeven Kliniek in Utrecht heeft een grote muurschildering gekregen. Het kunstwerk op de muur van de tbs-kliniek aan de Willem Dreeslaan is gemaakt door Munir de Vries. Hij sprak voor het ontwerp met bewoners van de wijk én bewoners van de kliniek.

De Vries vertelt dat zijn muurschildering in opdracht was van Spoken Art Community. Hij sprak met verschillende mensen voordat hij ging schilderen: “Ik heb gesproken met mensen die zijn geboren en getogen in die wijk. Die er als jongetjes opgroeiden. Die vertelden dat er eerder een fabriek waar lijm van dierenbotten werd gemaakt was gevestigd. Dat gaf soms een ongelooflijke stank.”

“Naast de fabriek zat een kippenboer. De pootjes die hij niet kon verkopen haalden de jongens uit de buurt wel eens op. Daar zaten de pezen dan nog aan waardoor ze te bewegen waren als een soort extra hand. De meisjes op school gruwelden ervan”, lacht De Vries. “Mooi verhaal toch?!”

Ontwikkelen

De Vries dook in de geschiedenis van het gebied en leerde over de bedrijvigheid. Langs de Vecht waren eerder veel bedrijven en die historie moest zichtbaar worden gemaakt. “Ook het groene van de wijk moest erin terugkomen en de transitie van vroeger naar nu. Toen ben ik gaan praten met patiënten uit de kliniek”, vertelt De Vries.

Hij sprak met bewoners van de Van der Hoeven Kliniek – een centrum voor klinische forensische psychiatrie. Hier leren patiënten met een tbs-maatregel of een civielrechtelijke maatregel hoe ze op een verantwoordelijke manier kunnen leven. “Ook zij vertelden dat het een plek van transitie was”, vertelt De Vries. “Zij komen op een bepaalde manier binnen en moeten zich ontwikkelen: dat heeft parallellen met de omgeving. Daar heb ik een combinatie van gemaakt in mijn ontwerp voor de muur.”

Ontwerp

De schildering was in een week af, maar een week voordat hij begon had De Vries nog geen ontwerp. “Je moet ook kijken wat past in de omgeving en op dit gebouw. Het is natuurlijk wel een plek met een bepaalde lading. Gelukkig waren Spoken Art en de kliniek zelf tevreden met het ontwerp.”

De Vries heeft eerder op de hoek van de Croeselaan en de Van Zijstweg een gigantische muurschildering van 190 vierkante meter gemaakt. De muurschildering in Lauwerecht is volgens De Vries vooral bijzonder door de plaatsing op de muur. “De zijkant en voorkant van het figuur zijn ook echt de zijkant en voorkant van het pand. Het is een beetje een vierkant standbeeldje geworden.”

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Dirk

    Heel uniek. Goed bezig.

  2. Zonnewende

    Mooi!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).