Bijna als vanzelfsprekend komt ook de mythologie voorbij op een begraafplaats. In de mythologie is de onderwereld immers de plaats waar men na de dood naartoe ging. In alle beeldende kunstvormen wordt de onderwereld, en alles wat daarop van toepassing is, al eeuwenlang uitgebeeld.
Het bronzen beeldje dat dit graf siert stelt Eurydice, de vrouw van Orpheus voor. De tragische liefdesgeschiedenis van deze geliefden heeft veel kunstenaars geïnspireerd om hun fantasieën op los te laten. Choreografen schreven balletuitvoeringen en de componist Christoph Willibald Gluck schreef al in de achttiende eeuw een beroemde opera die nadien in alle tijdvlakken wordt uitgevoerd. Zangkunst speelt dan ook een grote rol in de mythe van Orpheus, die begenadigd was met een zeldzaam mooie stem. In de vorige eeuw schreef de Franse kunstenaar Jean Cocteau het beroemde toneelstuk L’Orphée dat in 1960 werd verfilmd met rollen van Pablo Picasso en Brigitte Bardot.
Het is dan ook een dramatisch liefdesverhaal. Orpheus mocht zijn beminde, de ongekend knappe Eurydice, uit de onderwereld terughalen. Zij was plotseling gestorven aan de gevolgen van een adderbeet. Aan dit privilege was wel een voorwaarde verbonden, hij mocht niet omkijken! Die verleiding bleek te sterk en moest zij terug naar de onderwereld. Tot zover deze beknopte mythologie-les.
Dit mooi gepolijste bronzen beeldje is gemaakt door de in Oirschot wonende en werkende beeldhouwer Hans van Eerd (*1941). Hij kreeg zijn opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Sinds 1971 is hij werkzaam als zelfstandig beeldhouwer. De kunstenaar heeft wel iets met de mythologie. Hij maakte in opdracht een plaquette voor de nabestaanden van de Hercules-vliegramp te herdenken. Op deze plaquette die nabij het Van Abbe Museum is geplaatst, staat een verwijzing naar deze Griekse god. Zijn website toont meerdere afbeeldingen van gevleugelde figuren die een verwijzing naar de mythologie vermoeden.
Het oeuvre van Hans van Eerd bestaat niet louter uit figuratieve beelden. Een monumentaal abstract beeld van zijn hand staat zeer prominent op een verkeersrotonde in de gemeente Oisterwijk. Drie rechthoeken die eruitzien als grote ramen waarin figuren zijn geplaatst. Het plastiek is gemaakt uit zogenoemd Cortenstaal. De kunstenaar richt zich niet specifiek op het maken van grafmonumenten, maar maakt wel beelden in opdracht.
www.begraafplaats-sintbarbara.nl
1 Reactie
ReagerenIk geniet iedere keer weer van je verhalen Marchel, heerlijk.