Naast essentaksterfte nu ook kastanjebloedingsziekte in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Naast essentaksterfte nu ook kastanjebloedingsziekte in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Naast essentaksterfte nu ook kastanjebloedingsziekte in Utrecht

Naast essentaksterfte nu ook kastanjebloedingsziekte in Utrecht
Bron: Wikimedia CC
De kastanjes in Utrecht hebben last van een insectenplaag en de kastanjebloedingsziekte. Vooral de bloedingsziekte vormt een serieuze bedreiging voor de bomen. In Utrecht staan zo’n 2.500 kastanjebomen.

De kastanjes in Utrecht hebben last van een insectenplaag en de kastanjebloedingsziekte. Vooral de bloedingsziekte vormt een serieuze bedreiging voor de bomen. In Utrecht staan zo’n 2.500 kastanjebomen.

Eerder was al bekend dat een groot deel van de essen in Utrecht ernstig aangetast is door de boomziekte essentaksterfte. Ongeveer 1700 essen zijn zo ernstig door de ziekte aangetast dat ze komend jaar gekapt moeten worden. In totaal zijn bijna twintigduizend van de 24.000 essen die in eigendom van de gemeente zijn besmet.

Nu maakt de gemeente bekend dat ook de kastanjebomen last hebben van een insectenplaag en een ziekte.

Bedreiging

De insectenplaag van de kastanjemineermot zorgt dat de bladeren in de zomer al bruin kleuren en van de boom vallen. Dit jaar was de plaag heftiger dan voorgaande jaren. Hoewel de insectenplaag een ontsierend beeld oplevert is de plaag niet schadelijk voor de boom. De boom heeft wel een iets korter groeiseizoen.

In tegenstelling tot de plaag van de kastanjemineermot vormt de kastanjebloedingsziekte wel een bedreiging voor de kastanjes. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. In combinatie met een aantasting door een zwam is de ziekte uiteindelijk dodelijk voor de boom. De kastanjebloedingsziekte vormt een serieuze bedreiging voor de kastanjes.

Straatbeeld

De stad telt 160.000 gemeentelijke bomen waarvan circa 2.500 kastanjes en 24.000 essen In die zin is de invloed van de kastanjebloedingsziekte beperkter dan van de essentaksterfte. De gemeente wijst er echter op dat de kastanjebomen meer opvallen in het straatbeeld.

De gemeente laat verder weten dat ze zieke bomen zo lang mogelijk laten staan. Maar als de veiligheid voor de omgeving in het geding komt, wordt de boom gekapt.

Er loopt een proef met de kweek van kastanjebomen die mogelijk een natuurlijke resistentie hebben tegen de ziekte. De verwachting is dat deze bomen rond het jaar 2022 voldoende groot zijn om te worden aangeplant.

Er is nog geen passend middel gevonden tegen de kastanjebloedingsziekte. Daarom plant de gemeente niet zomaar nieuwe kastanjes in de stad. Als een kastanje gekapt moet worden vanwege de kastanjebloedingsziekte, vervangt de gemeente deze door een andere boomsoort. Alleen op bijzondere plekken wordt een kastanje wel vervangen door een andere kastanje.

8 Reacties

Reageren
  1. Helene

    Vreselijk!

  2. K.P.

    Dat er nog geen middel tegen de kastanjebloedingsziekte bestaat, is wellicht niet correct. Zie onderstaand artikel:
    https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Kastanjebloedingsziekte.htm

  3. pauline

    Gemeente denkt dat je bomen zomaar in de grond kunt planten. Elke boom groeit van nature daar waar de omstandigheden goed zijn. In Utrecht heeft men ‘bomenzand’gebrukit (lees afvalgrond) is er vaak geen goede aarde, voldoende wortelvermogen, worden de bomen geplaagd door mensen die hun gof op de grond gieten of peuken, hebben ze last van lawaai en fijnstof en krijgen ze vaak te weinig water.
    Bomen zijn hard nodig en zeker in de stad.(koelte, waterregulering, windregulering, zuurstof afgifte en CO2 opname.
    Weet dat CO2 ook voor boom teveel kan zijn als er te weinig bomen staan in de stad.
    Een ziek mens behandel je dus ook een zieke boom want het is ook leven.

  4. Michiel

    Op zeg 20 km buiten Utrecht heb ik diverse zieke kastanjes met een laagje houtsnippers lekker verwend. Daar lijken ze van op te knappen. Ze hebben nog geen zin om dood te gaan. Bomen zijn zeker 100 jaar oud.

    @Pauline: deels schrijf je goed bedoelde kletskoek:
    Bomenzand is een speciaal grondmengsel wat zowel voedingstoffen bevat, oa organische stof, als door het zand goede drainage eigenschappen bezit.

    Bomen vangen juist fijnstof af, daar zijn al heel wat studies het over eens, de eerste is al 2 eeuwen oud.
    Een goed geplantte boom heeft maximaal een jaar of 3 water nodig, zeker als je hem ook nog eens op de juiste manier water geeft: 80-90% net buiten de gietring en 10-20% er binnen. Binnen de ring om uitdrogen kluit te voorkomen, buiten de ring om wortels te stimuleren naar buiten te groeien. Waarbij de gietring ongeveer 10 cm groter is dan de kluitdiameter.
    En je CO2 argument is aantoonbare onzin. Rozen kweek je in een kas bij 1000ppm (zeg meer dan 2x de concentratie op straat) en die doen het daar uitstekend, de daar werkende mensen overigens ook, een gemiddelde boom vindt dergelijke waarden alleen maar heerlijk. Buiten in de stad halen we dergelijke waarden niet.

    Nog even een bijzonder opiniestuk:
    https://www.rtlz.nl/opinie/het-eenzame-gevecht-van-een-klimaatoptimist

  5. Rietje

    Als er zoveel bomen ziek zijn zijn de omstandigheden niet goed. Geen goede bodem, geen voeding, te veel vervuiling, enzovoort.
    Maar daar wordt niets aan gedaan. Kun je er nieuwe bomen neer zetten, gaan hetzelfde lot tegemoet.
    Mensen worden ook steeds zieker. Van de viezigheid, het lawaai, straling, gebrek aan de juiste voeding.
    Vooruitgang heet dat.

  6. Herman

    vooruitziende blik van de gemeente die hebben al veel bomen gekapt voor beton.
    de rest verdwijnt nu ook.
    op naar een bomenvrije stad…..

  7. Wim

    Herman,
    Als je goed rondkijkt en naar het getal van 160.000 bomen in Utrecht dan valt dat bomenvrije stad wel mee,
    Ja helaas gaan er bomen dood en of krijgen te maken met een epidemie, maar daar wordt aangewerkt en eventueel de dode vervangen. Graag niet van die vooringenomen stellingen poneren.
    Geld ook voor Rietje en Pauline.

  8. Stefan Pasma

    Aardig stuk alleen de titel is ongelukkig want daar wordt de suggestie gewekt dat kastanjebloedingsziekte sinds kort in Utrecht is. Echter de ziekte is al sinds 2005 in Utrecht bekend. Voor komend jaar wordt rekening gehouden met een mogelijke uitval van 1 tot 2% (ongeveer 20 tot 50 kastanjes)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).