Neon-rebus die ooit in de Lange Nieuwstraat hing, krijgt een nieuwe plek in Utrecht Neon-rebus die ooit in de Lange Nieuwstraat hing, krijgt een nieuwe plek in Utrecht

Neon-rebus die ooit in de Lange Nieuwstraat hing, krijgt een nieuwe plek in Utrecht

Neon-rebus die ooit in de Lange Nieuwstraat hing, krijgt een nieuwe plek in Utrecht
Rebus in neon door Korrie Besems, 1991 (foto: Het Utrechts Archief)
Het neonkunstwerk ‘REBUS’ dat ooit aan de gevel van het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht hing, krijgt een nieuwe plek in de stad. Het 26 meter lange werk komt binnenkort te hangen aan de achtergevel van het Beatrixgebouw.

Het neonkunstwerk ‘REBUS’ dat ooit aan de gevel van het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht hing, krijgt een nieuwe plek in de stad. Het 26 meter lange werk komt binnenkort te hangen aan de achtergevel van het Beatrixgebouw.

REBUS werd in 1991 gemaakt door Korrie Besems in opdracht van het Centraal Museum voor de lichtkunst-tentoonstelling Nachtregels. Het werk bestaat uit neonletters die samen een rebus vormen. Tot 2017 hing REBUS aan de gevel van het Woudagebouw, waar de verlichting van het werk overigens nooit aan heeft gestaan.

Omdat het Woudagebouw deels werd gesloopt om plaats te maken voor een nieuw appartementencomplex is Ann de Vries in de bres gesprongen om het werk te behouden. Een groep vrijwilligers heeft REBUS voor de sloop van de gevel gehaald.

Gerestaureerd

Sindsdien is het grootste deel van het werk opgeborgen gebleven. Een klein element van REBUS heeft tijdelijk nog wel in het Stadskantoor gehangen. Dankzij lokale ondernemers die een financiële bijdrage leverden vanuit het Ondernemersfonds Utrecht kan het werk professioneel worden gerestaureerd.

Tekst loopt door onder afbeelding

In het najaar is het volledige werk weer in volle glorie te zien in Utrecht. Het wordt in zijn geheel aan de gevel van het Beatrixgebouw bevestigd en ook gaan de lampen weer branden.

Droomlocatie

“Dit is echt de plek die het kunstwerk verdient”, vertelt De Vries. “Op deze locatie zal het veel mensen bereiken: wandelaars, reizigers vanuit de trein, bus, tram, mensen in het Rabobankkantoor en het Stadskantoor. Een droomlocatie dus, want dit kunstwerk verdient een groot podium.”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. R

  Wat een vet idee om dat kunstwerk aan het Beatrixtheater te hangen!
  Maar: gingen ze dat theater niet grootschalig verbouwen? Hoe lang kan dit werk daar blijven hangen?

 2. Wim

  👍👍

 3. Herman

  Mooie plek, saai gebouw dat wel wat actie en kleur kan gebruiken.
  Neem aan dat achtergevel de spoorzijde is?

 4. Dora

  Hoera, fijn dat het weer zichtbaar wordt!
  Jammer dat het niet in mijn buurt komt!

 5. BM

  @Dora
  Heb jij even pech dat je niet daar bent

 6. Kadoendra

  Top actie van Ann de Vries en natuurlijk geldt dat ook voor de vrijwilligers die in het bovenstaande artikel niet bij naam genoemd worden!

 7. Angelique

  Leuk! Maar waar is eigenlijk de achtergevel?
  Is dat aan de kant van de Rabobank, of aan de kant van het station?

 8. Ann de Vries

  Minimaal 5 jaar @R, de verbouwingsplannen zijn geminimaliseerd en dat wát er (mogelijk) nog gaat gebeuren, interfereert niet met het kunstwerk. Het doel is dat het er voor altijd kan blijven hangen maar mocht het (tijdelijk of definitief) verplaatst moeten worden, dan is dat véél makkelijker dan voorheen door de constructie die we gaan gebruiken! En de gemeente draagt voortaan zorg voor het werk, dus de REBUS blijft hoe dan ook in de toekomst stralen in onze stad <3

 9. Ann de Vries

  @Kadoendra: dankjewel! We zijn allemaal zeer verheugd en trots, en gaan het met de plaatsing zeker met het complete team vieren.
  @Herman inderdaad, dank :))
  @Angelique dat is de stationskant, de route die je loopt vanaf het Stadskantoor naar de Rabobank – over het ‘Forum’, met de bankjes en de planten.
  Vanaf daar heb je geweldig zicht op de REBUS, evenals vanaf de Moreelseparkbrug!
  @Dora: tja, want hier…is het geluk 😀

 10. Pee

  @Angelique
  Weet je waar de ingang zit?
  Recht daar achter zit de achterkant.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).