Het nieuwe festivalseizoen in Utrecht gaat bijna van start. Morgen begint Tweetakt, een festival met theater, muziek en kunst voor alle leeftijden. Het vindt plaats van 31 maart tot en met 16 april op de Neude. in alle theaters van de stad en van 2 april tot en met 28 mei in de weekenden op Fort Ruigenhoek in Groenekan.
Het is de vijftiende editie van het festival in Utrecht en dus is er sprake van een jubileum. Hoewel er morgenmiddag al verscheidene optredens op het programma staan, begint de officiële openingsact om kwart voor acht ’s avonds. Een groep studenten van de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten verzorgt het optreden. “Een spectaculaire dansact”, aldus Petra Blok, artistiek directeur van Tweetakt.
Momenteel wordt er nog druk gewerkt aan de opbouw van het festival. Op het terrein doet iedereen hard zijn best om ervoor te zorgen dat morgen alles helemaal in orde is. Zo is een familie uit Italië hier naartoe gekomen om de witte omheining met daarin verschillende kleuren lampjes te verzorgen.
Dit weekend staat er nog veel meer op het programma. Zo zijn er zondag zes documentaires te zien. Drie bestemd voor kinderen, drie voor jongeren. Speciaal voor de allerkleintjes zijn er twee voorstellingen: ‘Colourful’ uit Wenen en ‘We are the monsters’ uit Schotland. Volgens Blok bijzondere optredens die absoluut de moeite waard zijn.
Bijzonder dit jaar is de ‘The Democratic Set’ van het Australische Back tot Back Theatre. Van dinsdag tot en met donderdag kan iedereen – jong, oud, vluchteling, gehandicapt – meedoen met de opnames van deze film. Het gaat om mini-performances van vijftien seconden waarin deelnemers vrij zijn om te laten zien wat ze willen en die uiteindelijk tot één film worden bewerkt. Zaterdag 8 april gaat de film in première in de Stadsschouwburg Utrecht.
14 Reacties
ReagerenHoe krijgen ze het toch jaar in jaar uit weer voor elkaar om tijdens de eerste mooie dagen van het jaar, de Neude toch steeds te saboteren hiermee?
Kan dat Tweetakt niet in het vervolg niet een paar weken eerder gehouden worden? Zowat al die bouwsels zijn toch overdekt.
@J mijn idee.
Dat incrowd festival met ludieke voorstellingen elders kan best op het Janskerkhof of Paardenveldpark.
Kunnen wij begin lente een mooi biertje doen in de zon op ‘t Neude.
Beste J,
Praat geen poep, er is een groot terras in het midden, daarnaast was Tweetakt altijd eerder maar vanwege vergunningen verplaatst naar dit moment.
Ze moeten helemáál geen festivals meer op die Neude neerzetten. Ja, goed voor de gemeentekas (precariorechten), dat wel.
Utrecht is al notoir slecht qua pleinenbeleid, en dan ook nog eens een aantal keren per jaar die Neude laten volbouwen met pretparken. Het domineert het plein veel te veel, het maakt het heel benauwd. Prima overigens, zo’n Tweetaktfestival, maar waarom niet op een andere en ruimere plek?
En zijn die café’s met hun terrasjes hier echt blij mee?
Ik dacht trouwens eerst dat er kassen à la het Westland werden neergezet, maar nee, er ging (modieus) sloophout overheen.
Utrecht pretpark
Zure lucht hangt hier, iemand enig idee wat dat kan zijn..?
Een plein mag niet gebruikt worden voor ‘pret’ volgens Johan, Niels en J, en FD vindt het best op elk ander plein maar niet op de Neude (NIMBY much?).
De kermis op de maliebaan is incrowd (tokkies), koningsdag is incrowd (alcoholisten), elk food/wine/beerfestival is incrowd (iets te dikke hipsters), de Parade is incrowd (55-jarige ex-hippies), een winterfestival is incrowd (iets te dikke moeders met iets te dikke dochters). Dat is allemaal niet ok en moet worden gecanceld begrijp ik? Wat onvriendelijk, wat kleinburgerlijk en wat een on-Utrechtse bekrompenheid.
@Max
Je leest mijn woorden fout.
Nee beste Max. 31/3/2017 – 14:55
‘t Neude is maar een klein plein.
Leuk voor een incidentele streek of kerstmarkt maar niet voor zoiets als wat er nu staat met alle schuttingen er om heen met de boodschap u bent niet welkom.
3 weken bezet, begin lente !
Ik heb me al jaren verbaasd over wat dat TT festival was.
Dat zijn vooral veel voorstellingen elders tot aan nota bene Groenekan.
Zo’n festival kan m.i. beter in bijv. het Griftpark worden gehouden.
Doelgroepen op links, de Vogelenbuurt en Tuinwijk en op rechts de Wittevrouwen.
Fietsen naar Groenekan een eitje en iedereen blij en tevreden.
Heb ik even gekeken naar de bezoekers aantallen.
Dat waren er 35000 in 2014 verdeeld over 260 (!) opvoeringen.
135 m/v per opvoering.
W.b andere festivals; van Parade heb je geen last, Kingsday (IMBY !!!) is gelukkig maar 1 nacht/dag en de piekenkermis kan vast fuseren met die in het Griftpark.
De rest van die activiteiten die je noemt zijn 1-2-3 dagen dingetjes en geen 3 weken ding.
Zet ‘t Neude lekker in de zon voor alle mensen begin lente, zonder schuttingen.
Dat je je niet welkom voelt op een openbaar, deels gratis, festival op een plein in Utrecht, dat zijn problemen waar ik geen oplossing voor heb.
‘Van Parade heb je geen last’, dus het festival dat daadwerkelijk entreegeld vraagt en échte schuttingen heeft vind je beter dan het festival dat in jouw hoofd alleen maar uit schuttingen bestaat, maar gewoon gratis toegankelijk is. Ok.
Jij hebt dus niks met theater en cultuur, gezien je ‘kritiek’ dat het hier voorstellingen betreft op verschillende locaties, en dat is helemaal best. Maar ik heb niks met een plein vol uitgewinkelde idioten uit de provincie, slechte service en matige kwaliteit eten en drinken, wat de Neude minstens 45 weken per jaar voorstelt. Dat is voor mij nog geen reden om te roepen dat die terrassen moeten oprotten en allemaal op het Jaarbeursplein moeten worden gebouwd, omdat daar de enige echte doelgroep naar de musical gaat. Had ik al gezegd: onvriendelijk, kleinburgerlijk en bekrompen?
Prima, laten we het democratisch oplossen. Stedelijk referendum over wat wel en niet op de Neude moet gebeuren. Ik vermoed dat Tweetakt dan kan verhuizen.
J: Dat is waarschijnlijk waar, net als ik de kans klein acht dat de meerderheid van de mensen jou als een waardevolle toevoeging van de stad ziet. Careful what you wish for.
thierry: Zoals Niels aankaartte is het pleinenbeleid in Utrecht dramatisch. Het zou helemaal geen kwaad kunnen als de Utrechters hier eens inspraak in zouden kunnen hebben, of minstens om hun mening gevraagd worden. Evengoed voor de parken. Wat wil men wel en wat wil men vooral niet. En dan op een grootschalige manier, zodat het iedere inwoner van Utrecht bereikt. Het kan geen kwaad om het gebruik van deze publieke ruimten eens grondig te herzien.
En wat betreft een discussie opeens op de man te gaan spelen, heb ik ook zo mijn vragen over. Zit deze discussie over Tweetakt je zo diep? Of zijn de argumenten op en denk je op deze manier iets te winnen? Of vind je het gewoon leuk om met een filmtitel af te sluiten? In dat geval: The Square.
Nee hoor theo: ik vind het ‘als we hierover zouden stemmen zou het allang niet meer bestaan’ argument gewoon niet zo enorm sterk. Een beetje een dooddoener. Dat zou dan namelijk gelden voor alles wat een minderheid organiseert (10%, 49%, maakt niet uit), en het lijkt me jammer van onze diverse stad als we alles wat niet mainstream genoeg is wegstemmen uit ons gezichtsveld, zoals J voorstelt.
Wat heeft de meerderheid aan Tweetakt, aan technofeestjes in Basis, aan de ACU, aan klassieke concerten in Vredenburg, aan mij, aan jou?
Prima, mag je vinden.
Rest mij nog steeds de vraag waarom je appels en peren (en eigenlijk nog twee stuks vruchten) continu aan het vergelijken bent?