Nieuw album I Am Oak: ‘In Utrecht is mijn carrière als artiest pas écht begonnen’ | De Utrechtse Internet Courant Nieuw album I Am Oak: ‘In Utrecht is mijn carrière als artiest pas écht begonnen’ | De Utrechtse Internet Courant

Nieuw album I Am Oak: ‘In Utrecht is mijn carrière als artiest pas écht begonnen’

Nieuw album I Am Oak: ‘In Utrecht is mijn carrière als artiest pas écht begonnen’
Thijs Kuijken. Foto: I Am Oak
De Utrechtse songwriter en folkartiest Thijs Kuijken brengt met zijn band I Am Oak vandaag het nieuwe album `Osmosis` uit. Het produceren van het album heeft bijna twee jaar geduurd en is grotendeels in Utrecht geschreven. Frontman Kuijken vertelt over de aankomende internationale tour en een nieuwe dynamiek in zijn songs.

De Utrechtse songwriter en folkartiest Thijs Kuijken brengt met zijn band I Am Oak vandaag het nieuwe album `Osmosis` uit. Het produceren van het album heeft bijna twee jaar geduurd en is grotendeels in Utrecht geschreven. Frontman Kuijken vertelt over de aankomende internationale tour en een nieuwe dynamiek in zijn songs.

Wat is jullie sound en stijl?

“Dat is moeilijk uit te leggen, maar als iemand het vraagt dan zeg ik dat het een mengsel is van folk, indie en Americana. Je moet het eigenlijk eerst persoonlijk ervaren, maar in de basis zijn het simpele liedjes met daarop een sterke zanglijn. Voor de songs probeer ik altijd een tweede laag in de teksten te verwerken. De luisteraar moet het leuk vinden om na een tijdje weer terug te keren naar het lied. Voor mij is belangrijk dat de liedjes solo en met band goed klinken. De band is er voornamelijk om het lied verder aan te kleden.”

De bandleden van I Am Oak.

Zijn jullie als Utrechtse band veel in de stad te vinden?

“We hebben in Utrecht een oefenruimte waar we de laatste tijd veel repeteren. De liedjes voor het nieuwe album Osmosis heb ik grotendeels in de stad geschreven. Wij spelen ook zo nu en dan een show hier, maar we zijn natuurlijk ook op andere plekken in Nederland en over de wereld te vinden. In 2007 ben ik voor een studie fotografie aan de HKU naar Utrecht verhuisd. Sindsdien woon ik hier ook echt. Het heeft, onder andere door het ontstaan van I Am Oak, even geduurd voordat ik de studie af kon ronden.”

I Am Oak is dus echt in de stad ontstaan?

“Ja, in Utrecht is mijn carrière als artiest pas écht begonnen. Voordat ik naar de stad verhuisde was ik al veel met mijn muziek bezig, maar toen nog als hobby. Ik kreeg hier de mogelijkheid om dit verder te ontwikkelen. Mijn eerste show was voor 3voor12 die elke donderdagavond in Utrecht drie jonge artiesten uitlichtte. Ik leerde in Utrecht onze bassist  kennen, Stefan Breuer. Hij hielp mij in het begin met het vinden van gigs en andere shows. Mijn gitarist, Robby Wouters, kende ik al van vroeger, maar I Am Oak ontwikkelde zich vooral hier in de stad. Utrecht is een fijne plek voor beginnende artiesten.”

Voor het nieuwe album wilde je de productie naar een hoger niveau tillen, is dat gelukt?

“Dit is de eerste plaat die ik in een professionele studio heb opgenomen. Voorheen deed ik dat thuis. Osmosis heb ik met producers opgenomen die echt verstand hebben van de achterliggende techniek. Ik hoop dat de boodschap achter de liedjes op deze manier beter overkomt.”

Hoe verschilt Osmosis zich van jullie eerdere albums?

“Voor iedere plaat probeer ik mijzelf uit te dagen om iets nieuws te doen. Dan gebruik ik bijvoorbeeld een nieuw kerninstrument of een nieuwe geluidstechniek. Bij een eerdere plaat was het leidende instrument een gitaar, nu is dat bijvoorbeeld een piano. Piano spelen kon ik voor 2016 nog niet zo goed. Voor het nieuwe album heb ik daar veel aan gewerkt. Osmosis is een voortzetting van wat ik deed, maar dan hopelijk iets beter.”

Waar kunnen we jullie de komende tijd zien optreden?

“Voor de release van het album, dat wordt uitgebracht op het Utrechtse platenlabel Snowstar Records, geef ik vandaag om 17.00 een optreden in Plato. Daar speel ik solo wat previews. Zo krijgen de luisteraars een beetje een idee van wat voor soort liedjes er op de plaat staan. De release-show met band is op 15 september in De Nijverheid. Die avond wordt in samenwerking met Ekko georganiseerd en is ook de start is van de internationale tour.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).