Nieuwe dichter aan zet bij de ‘Letters van Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe dichter aan zet bij de ‘Letters van Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe dichter aan zet bij de ‘Letters van Utrecht’

Nieuwe dichter aan zet bij de ‘Letters van Utrecht’

De eerste letters van ‘de letters van Utrecht’ Foto: lettersvanutrecht.nl

Op zaterdag 2 februari om 13.00 uur onthult dichter Ruben van Gogh van het Utrechts Dichtersgilde welke dichter de volgende regels van het gedicht de ‘Letters van Utrecht’ schrijft.

Met een letter per steen en een steen per week creëren dichters en steenhouwers vanaf de Oudegracht bij de Smeebrug een gedicht als een lint door de stad. Zolang er mensen zijn die de stenen met letters adopteren groeit het gedicht uit tot een monument voor de toekomst.

De nieuwe dichter, die 2 februari zelf ook aanwezig is, is de zesde dichter die een bijdrage van zo’n 150 letters levert aan het gedicht. De dichter verbindt zich daarmee voor bijna drie jaar aan het project.

De letters

De eerste vijf dichters van de Letters van Utrecht zijn Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Chrétien Breukers, Alexis de Roode en Ellen Deckwitz. De letters worden uitgehouwen door steenhouwers van het Utrechts steenhouwersgilde Lettertijd.

Om een stevig fundament te leggen voor de Letters van Utrecht zijn bij de onthulling op 2 juni 2012 door burgemeester Wolfsen in één keer de eerste 648 letters onthuld. Sindsdien hakt iedere zaterdag rond 13.00 uur een steenhouwer de volgende letter uit een grijze natuursteen langs de Oudegracht. Zo ziet Utrecht langzamerhand de woorden en zinnen ontstaan.

Het gedicht

Op 2 februari 2013 is het gedicht van de eerste vijf dichters af. Dit luidt dan als volgt:

Ruben van Gogh (Letters 1-124):
Je zult ergens moeten beginnen om het verleden een plaats te geven, het heden doet er steeds minder toe. Hoe verder je bent, hoe beter. Ga maar door nu,

Ingmar Heytze (Letters 125-240):
laat je sporen na. Vergeet de flits waarin je mag bestaan, de wereld is je stratenplan. Was er een tijd dat je een ander was: die ging voorbij.

Chrétien Breukers (Letters 241-374): Je bent die ander al. Je bent, zoals je weet, van dit verhaal de spil. Dit is de eeuwigheid. Die duurt. Die heeft de tijd. Ga daarom op in je verhaal en zwelg. Vertel.

Alexis de Roode (Letters 375-532) :
Vertel ons wie je bent met elke stap. In ons verhaal verdwijnen wij vanzelf, en enkel jij blijft over op den duur. Jij en deze letters, die uit steen gehouwen zijn. Zoals de letters op ons graf.

Ellen Deckwitz (Letters 533- 682): De barsten in de Dom. Naar de hemel opgestoken als een wijsvinger, om de schuldigen aan te duiden en meer tijd te eisen. Zodat we weer rechtop kunnen gaan, als mensen langs de gracht.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).