Nieuwe evenementenregels voor 10 locaties; in aantal parken 5 maanden per jaar geen festivals toegestaan Nieuwe evenementenregels voor 10 locaties; in aantal parken 5 maanden per jaar geen festivals toegestaan

Nieuwe evenementenregels voor 10 locaties; in aantal parken 5 maanden per jaar geen festivals toegestaan

Nieuwe evenementenregels voor 10 locaties; in aantal parken 5 maanden per jaar geen festivals toegestaan
Festival Sneeuwbal in Park Transwijk
De gemeente Utrecht ziet graag dat er in een aantal bekende parken in Utrecht vijf maanden per jaar geen festivals zijn toegestaan. Het is een van de nieuwe regels voor tien evenementenplekken in Utrecht.

De gemeente Utrecht ziet graag dat er in een aantal bekende parken in Utrecht vijf maanden per jaar geen festivals zijn toegestaan. Het is een van de nieuwe regels voor tien evenementenplekken in Utrecht.

De tien locaties waarvoor de nieuwe regels gaan gelden zijn het Domplein, Park Lucasbolwerk, Stadhuisplein, park Lepelenburg, park Transwijk, activiteitenveld van het Maximapark, het activiteitenveld van het Griftpark, Wilhelminapark, Julianapark en recreatieplas Strijkviertel.

Voor deze tien plekken zijn zogenoemde locatieprofielen opgesteld. Per locatie zijn bepaalde regels opgesteld. Hiermee moet er meer duidelijkheid komen voor bewoners en organisatoren van evenementen en een betere spreiding van evenementen. Er is jaren gewerkt aan de locatieprofielen, duizenden Utrechters zijn daarvoor benaderd om mee te denken.

De gemeente Utrecht zegt te starten met deze tien locaties, omdat de druk van evenementen daar het hoogste is, of er juist meer kansen zijn voor evenementen. Overigens mogen er ook gewoon op andere plekken evenementen georganiseerd worden, daar gaan de locatieprofielen niet over.

Parken

Een van de regels is dat er van 1 november tot 1 april geen grote evenementen meer zijn toegestaan in de parken die hierboven zijn genoemd. Kleine evenementen zijn wel nog toegestaan. Dit om schade aan het groen te voorkomen. Dat betekent bijvoorbeeld dat Sneeuwbal Festival dat al jaren in januari in park Transwijk wordt georganiseerd naar een andere plek in de stad moet verhuizen, of moet stoppen.

Andere regels gaan over het aantal evenementen per jaar per locatie, zo mogen er in het Wilhelminapark zes evenementen met maximaal 7.500 bezoekers, twaalf tot 5.000 bezoekers en 21 evenementen met maximaal 1000 bezoekers. Ook zijn er verplichte rustperiodes tussen verschillende evenementen opgenomen. Voor het Wilhelminapark zijn dan bijvoorbeeld achttien dagen.

Te veel animo

Er zijn daarnaast nieuwe criteria opgesteld, als er te veel aanmeldingen zijn van evenementen voor een specifieke plek, om te bepalen wat voor evenementen voorrang krijgen. Dat zijn criteria als duurzaamheid, pluriformiteit, toegankelijkheid, inclusiviteit en de waarde voor de stad. Deze nieuwe regel gaat gelden voor allé plekken in de stad. Dus niet alleen voor de genoemde tien locaties.

Koningsnacht en Koningsdag, de Nationale Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Keti Koti, Utrecht Canal Pride, Sint Maarten en de intocht van Sinterklaas zijn evenementen die een vaste plek alvast hebben veroverd omdat ze ‘onlosmakelijk verbonden’ zijn met de stad en de inwoners.

De nieuwe regels voor de tien locaties moeten nog besproken en vastgesteld worden door de gemeenteraad. Tijdens de behandeling in de gemeenteraad kunnen er uiteraard nog wijzigingen nodig zijn. Het is de bedoeling dat er vanaf 2025 gewerkt kan worden met de tien locatieprofielen.

“Utrecht houdt van evenementen, dat zien we terug in het onderzoek dat we hebben gedaan. Of het nou een buurtfeest is of tot in de late uurtjes op een groot festival, culturele inspiratie of sportieve uitdaging, ruimte voor evenementen moet er zeker blijven. Juist die diversiteit aan evenementen geeft de stad kleur”, zegt wethouder Eva Oosters (Evenementen).

34 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  In 7 maanden 39 evenementen met duizenden bezoekers in het Wilhelminapark, dat is dus gemiddeld meer dan 1 evenement per week. Ik denk dat het tijd wordt om vast een nieuwe rechtzaak op te starten!

 2. Katja

  Goed zo ! En graag ook aanvullende geluidseisen. 80 db is al hard genoeg.

 3. Hedonia

  12 maanden zou beter zijn. Festivals hou je binnen in een geluidsgeïsoleerde en airco-geregelde drugs/drankvrije ruimte. Bij drugsgebruik: eruit. je leert jezelf maar op een normale manier vermaken. Wij dronken ook 7up of cola.. En normale muziek zou ook wonderen doen om jongeren normale sociale normen bij te brengen. Stop het hedonisme !

 4. Wim

  @ Baliekluiver.

  Hear hear.

 5. FB59

  @Hedonia: Uit welke wereld komt u? Ook uw opmerking over “normale muziek” en de invloed op sociale normen slaat totaal nergens op. Bovendien is het verband niet wetenschappelijk bewezen. Ook is de verwijzing naar alleen de jeugd niet terecht. Als ik alles lees kan ik u beter (Tante) Sidiona noemen om te gaan leven in de tijd van Willy Vandersteen. O ja, ik weet dat u verwijst naar de filosofische leer die gebaseerd is op de Griekse godin Hèdonè. Hèdonè betekent “genot”. Een belangrijke vraag binnen deze filosofie is wat het meeste genot geeft. Bij u duidelijk niet een feestje in de stad.

 6. Piet

  Wel fijn dat park voorveldse polder niet genoemd wordt. Ik begrijp dus dat daar niets meer georganiseerd gaat worden.

 7. Chef Plongeur

  Eva Oosters houdt blijkbaar niet zo van feestjes… Eva houd meer van het beperken van feestjes. Of van fluisterstille feestjes. Zachtjes neuriënd dansen. Liefst zittend op een stoel. Alsof we hier in een rustig dorp moeten wonen… het wordt steeds saaier zo. Verschrikkelijk… En mensen die klagen, omdat ze stilte en rust willen, krijgen al snel álle aandacht, want àch wat zijn ze zielig…
  Níeet klagen vráágt echter níet om aandacht. Terwijl níet-klagers de grootste groep vertegenwoordigen…

 8. Bas

  Ik ben vooral benoeuwd naar de criteria en wie die beoordeelt.

 9. Blaag

  21 evenementen toegestaan in het Wilhelminapark? Dat is dus 3 per maand, 7 maanden lang. En dan dit als goed nieuws presenteren. Weg met de rust in het maximale geval.

  Dat ambtenarenapparaat in Uuutje is echt van de pot gerukt. Zeg ik als linkse stemmer. Wordt weer keurig SP stemmen, zoals altijd.

 10. eric

  Op naar het Gallie van Nederland!

  geen auto’s, geen evenementen, geen vuurwerk, geen bbq’s, geen nacht cafe’s, parkeren onbetaalbaar, als er al plek is, parkeervergunningen….etc,etc,,,

  Alles wat leuk is word verboden door dit zgn “linkse ” College!

  Terug na de naoorlogse jaren!

 11. echte Utrechter

  5 maanden niks dus de absurde hoeveelheid aan festivals proppen we gewoon in de resterende 7 maanden.
  Hier schieten we dus geen zak mee op!
  Op het welzijn van de natuur wordt gelet jongens! aan de omwonenden hebben we grotendeels maling want Utrecht zál en moét een kermis-feeststad zijn……….

 12. jaap

  ja leuk we mogen geen vuurkorf meer branden moeten de auto bijna buiten het centrum parkeren we moeten bedelaars accepteren in de binnenstad we moeten veel betalen voor parkeren in centrum en straks in heel Utrecht en nu ook nog steeds minder festivals in de stad .we moeten dit en dat en Utrecht geeft maar geld uit aan verkeerde dingen in de stad . Ons geld dus .

 13. Hiera

  @reaguurders, de vraag is wat zwaarder telt, het aantal evenementen of de rustperiode tussen evenementen (18 dagen). Als dat laatste de maatstaf is, zijn er maar 12-13 evenementen mogelijk in 7 maanden.
  Met dat in het achterhoofd ben ik benieuwd wat nu precies mogelijk is, ik vind het bijzonder onduidelijk.

 14. J

  Gotverdrie als iedereen dus buiten is en van t park of z’n eigen tuin geniet mag er onbeperkt herrie worden gemaakt en erger mag t park afgesloten worden, zie transwijk. Als die herrie al moet doe t dan in de 5 maanden dat er t minst, in relatieve zin van gebruik wordt gemaakt en voor de omwonenden t minste overlast is. Wat een gotspe die beleid.

 15. Lezer

  Volgens mij vergeet iedereen met het totaal aantal evenementen in Wihelminapark de verplichte rust periode van 18 dagen tussen elk event…..
  Tip beter lezen

  @blaag @baliekluiver

 16. Robin

  @baliekluiver, waarom zijn al die bloemen bij jou neergelegd?

 17. stefan

  ‘Utrecht houdt van evenementen’. Nee! Een kleine groep mensen in Utrecht, en heel veel mensen van buiten de stad houden van evenementen. En een grote groep mensen in Utrecht moet dat blijkbaar maar zonder klagen accepteren. Gelukkig ben ik in de gelegenheid om tijdens die dreunende dancefeesten de stad te verlaten, maar voor heel veel mensen is dat niet mogelijk. Houd die feesten ergens op het platteland, waar alleen de koeien er last van hebben!

 18. Marleen

  Is er een reden dat er zelden of nooit iets georganiseerd wordt in het Beatrixpark? Dat heeft weinig direct omwonenden en meerdere grote grasvelden.

 19. M.

  @FB en Hedonia: scheer niet alles over een kam! Ook in mijn jeugd, meer dan een halve eeuw geleden, was er een groep jongeren die gesteld was op enorme herrie tijdens feestjes. Een gesprek voeren was daarbij ook toen al niet mogelijk. Er was een andere groep jongeren, waar ik ook mezelf toe reken, die een ander idee van genot had, zonder dat daar herrie bij nodig was. Ik denk dat het goed is om beide groepen tot hun recht te laten komen, waarbij wat mij betreft voorop staat dat de herriemakers en herrieliefhebbers geen overlast geven aan degenen die houden van rustig genot. Hier ligt zeker een taak voor de overheid, zowel voor het in de hand houden van de festivals als van de huis- en tuinfeestjes.

 20. Diederik

  Waarom zoveel evenementen in het Wilhelminapark en geen evenementen op het terrein voor Galgenwaard waar vrijwel niemand woont en de boel prima bestraat is?

 21. Tanja N

  Ik snap nooit zo goed waarom festivals buiten moeten worden gehouden. Regen, muggen, flatsende vogels voorzover die niet worden weggejaagd, en overlast voor omwonenden en dieren.
  Waarom is er nog geen superdeluxe festivalhal, met projecties op wanden en muren, met geuren als aanvulling op de muziek? Totaalbeleving? En met verder alle toeters en bellen die een feest nodig heeft? Dan hoef je ook niet elke keer zoveel op te bouwen.

 22. Robbert

  Selectief klagen, generatie kloof, mensen die denken dat er nog steeds 250.000 mensen wonen in Utrecht, mensen die in Urk hadden moeten wonen, mensen die nooit zelf meewerken, mensen die geld hebben een huis kopen en denken de koning van de buurt te zijn, mensen die denken dat alles maakbaar is en in hun straatje moet passen….. de verdraagzaamheid is weer ver te zoeken onder de reaguurders. Je woont in een grote stad. De gemeente doet haar best, en maakt soms voor jou onlogische keuzes. De politiek wil iedereen tevreden houden maar dat kan helemaal niet. Zo veel mensen zo veel wensen. Als ze niks doen is het niet goed en als ze beleid uitstippelen is het ook niet goed. Ik vind Utrecht de mooiste stad van NL met al haar nukken, plussen, minnen en soms onverklaarbaar bestuur. Maar dat is mede aangestuurd door de mensen die denken dat de stad er alleen voor hen is……

 23. WJM

  Belachelijk zoveel evenementen in het monumentale Wilhelminapark!!!
  in 7 maanden! Denk aan vogels, bomen en andere dieren en groen!!!
  Goed punt Baliekluiver!!

 24. Joes

  Nu het park Oudegein nog evenementen-vrij houden in Nieuwegein !

 25. IIB

  Wat een ouwe zeikers zeg, ben benieuwd van welke leeftijd ze zijn (ik 63) zit vlak bij Transwijk, al houden ze elke week een evenement!
  Geniet van het leven mensen zolang je kan!!!
  Ongelofelijk dat Utrecht zo truttig geworden is!

 26. Pee

  Er moeten helemaal geen evenementen in de natuur gehouden worden daar zijn de parken niet voor bedoelt .
  Er zijn zat andere plekken waar evenementen gehouden kunnen worden .

 27. Nick

  @Robin: bloemen bij Baliekluiver-beeld: omdat de maker van dat beeld, Ad Jenner, onlangs is overleden!

 28. Marcel

  Top. Fijn dat ik nergens in de buurt woon. Leuk dat de gemeente dit organiseert zodat er hier weer een paar los kunnen gaan. Feesten zijn van alle tijd. Ligt er aan hoe je een feest beleefd. Hoe oud je bent. Of je stress hebt. Of je eindelijk je snuif vol wil maken. Los op alles gaan zoals hier? Daar lacht de gemeente raad om. Veel plezier deze zomer. Enjoy life!!

 29. Melle

  Ik ben jong en word ziek van de evenementen. Verder zijn er vorig jaar tientallen klachten binnengekomen. Evenementen moeten binnen behouden worden zoals vroeger. En als je evenementen houdt, dan zo dat de hele stad niet meegeniet maar het geluid alleen op die plek houdt en geen bonkiebonkie muziek voor afgestompte individuen, maar muziek voor alle generaties, afwisselend. Bijv tros muziek op het plein, NLtalig, Engelstalig, Blues, Jazz, en niet dit soort geestdodende herrie. En van 19.30 tot 22.00 uur. daarna stil.

 30. theodor H.

  Ja hoor, prima, in een afgesloten gebouw.. niet in de stad zelf. En graag muziek voor iedereen, geen bonkie bonkie bonkie
  maar muziek voor intelligente wezens aub.

 31. Dirk Mariaplaats

  Ik lees hier selectief klagen.Maar het is niet selectief. De Domtoren is een geluid dat elk kwartier klinkt. Al eeuwenlang. Het is dus geen dynamisch product van de wegwerpmaatschappij. De domtoren brengt ritme in het dagelijks leven, het laat zien hoe zuinig je met je tijd om moet gaan en dat uitgaan zonde van je geld is, dat je dat kostbare geld beter kunt besteden aan nuttige dingen , zodat je je tijd nuttig kan besteden. Verder blaast de Dom ook geen boembassen eruit en schreeuwt de domtoren niet uit de toren met zo’n 400 man onder je ramen vanaf 20.00 uur tot 7.30 in de ochtend, zoals mensen bijv. aan de Nobelstraat moeten doormaken, maar ook zeer zeker in de buurt van de Domstraat, Mariastraat etc. Ik vind dat zware horeca alleen nog maar in werfkelders mag plaatsvinden. Die vervolgens ook goed zijn afgeschermd voor geluid naar buiten. Er zijn er genoeg . Verder heb ik al een paar keer gelezen , dus veel mensen zijn het daar mee eens, dat uitgaanshoreca , die louter en alleen gericht zijn op goedkoop zuip- en drugsgedrag van jongeren gesloten moeten worden, hooguit nog een kans moeten krijgen aan de uithof. In principe mag je iemand niet dronken voeren en als iemand dronken is, mag je wettelijk niet eens meer inschenken. En dat gebeurt dus continu. Niemand weigert want: geld. Er wordt door de gemeente niet op gecontroleerd. Elke zware horecagelegenheid dus een objectieve boa in burger bij de tap plaatsen, net zolang ze het leren . Niet schenken als iemand zichtbaar onder invloed van drugs- of alcohol is. Maar het grootste probleem is dat zware horeca alleen nog maar aan pleinen die alleen maar geschikt zijn voor horeca gesitueerd mogen worden, ver weg bij bewoners. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld : de ruimte rond het nieuwe tivoli en binnen hoog catharijne.. Maak desnoods van Hoog Catharijne een uitgaans-moll ipv een koop moll. en plaats alle leuke winkels weer in de historische panden, met historiserende gevels. Zo hou je troep bij troep en schoonheid bij schoonheid. Voorkom je ellende , herrie, en in Hoog catharijne hebben ze ook cellen, dus misbaksels kunnen gelijk hoppa de cel in bij wangedrag . Verder is het optimaal bewaakt met camera’s dus raddraaiers pak je er zo uit. Goed idee toch Gemeenteraad?

 32. WT

  Als je zo ontzettend verschrikkelijk vindt moet je lekker op de hei gaan wonen. Hup weg de stad uit!

 33. Alain

  Als ik 365 door 18 (het aantal rustdagen) deel voor het Wilhelminapark, kom ik uit op ~20. Dus, dat beperkt het maximum aantal evenementen al behoorlijk. Schakel je november tot april uit, wordt het nog minder.

  Volgens mij zien een aantal mensen het maximum getal en denken dat dat een streefgetal is, in plaats van een beperking.

 34. Hester buys

  Wt. Of moet ik robbert K. Zeggen? Dit is Utrecht en ik woon hier en mijn familie al eeuwen in t wijk c. Mijn familie woonde al hier 6 eeuwen terug jochie. Dus ik heb wel reg van spreken dacht ik zo? Ga jij oekker met je drugstandjesherrie op een afgelegen terrein n een afgesloten geluidsdichte silo. Je oren en hart vernielen! Iedereen weet dat dit soort herrie letterlijk mensen gek draait. Alleen maar gebons bons bons wordt een mens gek van. Of ben jij zo afgestompt dat je niets meer merkt ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).