Nieuwe gedoogplek voor Utrechtse graffitispuiters | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe gedoogplek voor Utrechtse graffitispuiters | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe gedoogplek voor Utrechtse graffitispuiters

Nieuwe gedoogplek voor Utrechtse graffitispuiters
De muurschildering toen deze in juni werd gemaakt.
Graffitiartiesten kunnen vanaf deze zomer zorgeloos hun gang gaan bij het Berlijnplein. Daar heeft de gemeente Utrecht namelijk een nieuwe gedoogplek voor graffiti aangewezen.

Graffitiartiesten kunnen vanaf deze zomer zorgeloos hun gang gaan bij het Berlijnplein. Daar heeft de gemeente Utrecht namelijk een nieuwe gedoogplek voor graffiti aangewezen.

De oude gedoogplek voor graffiti was bij het voormalige skatepark De Yard. Deze locatie is eind vorig jaar echter gesloten omdat er veel vandalisme plaatsvond. In de toekomst worden er zo’n 600 woningen gebouwd op de plek van De Yard.

Na sluiting van De Yard is op aandringen van  de PvdA, Student&Starter, D66 en GroenLinks een nieuwe plek gezocht.

“We hebben een zeer geschikte locatie voor de nieuwe Utrechtse ‘hall of fame’ gevonden in de hoge muren van de Stadsbaantunnel aan het Berlijnplein. Vanaf augustus 2019 tot eind 2020 komen deze muren van wel 7 meter hoog tijdelijk beschikbaar voor graffiti en street art”, zegt wethouder Anke Klein.

Grootste

Op een deel van de muur is al een groot graffitiproject gaande. Kunstenaar Sokar Uno uit Berlijn heeft daar een start gemaakt met de grootste muurschildering van Utrecht. De schildering wordt na de zomer afgemaakt door de Utrechtse Leon Keer en is dan met 50 meter breed en 7 meter hoog de grootste muurschildering van Utrecht.

Klein: “Iedere stad met urban culture hoort een ‘hall of fame’ te hebben: een legale plek waar graffitikunstenaars in alle rust hun kunstwerken kunnen maken. Hoe beter het werk, hoe langer het ongemoeid gelaten wordt door de andere graffitikunstenaars. De voordelen van tijdelijke locaties is dat de eigenaar van de locatie in afwachting van een permanente bestemming het terrein tijdelijk ter beschikking kan stellen voor graffitikunst. Dit hoeft niets te kosten en brengt levendigheid en bekendheid in het gebied.”

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
  1. Cor Nelis

    Een nieuwe gedoogplek voor graffiti, daar kan ik nog wel mee leven. Maar waar ik nu zo benieuwd naar ben, is of er voor dat kunstwerk van 50 meter breed en 7 meter hoog van Sokar Uno en Leon Keer subsidie wordt verstrekt. Gedogen is iets toestaan wat eigenlijk niet mag. Maar dat dan ook nog financieel ondersteunen zou absurd zijn. Wie weet hier meer over??

  2. Cico

    Ah, daar gaan we weer. De exclusieve fixatie op cultuursubsidie en allergisch reageren. Al moest je maar als burger een honderste van een kwartje meebetalen.

  3. Cor Nelis

    @Cico, de vraag was óf er publiek geld aan uitgegeven wordt. En ja, ik ben van mening dat publiek geld niet uitgegeven moet worden aan zaken die eigenlijk illegaal zijn. Jij mag daar gerust anders over denken….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).