Nieuwe locatie gezocht voor bijzondere receptiebalie UMC Utrecht - De Utrechtse Internet Courant Nieuwe locatie gezocht voor bijzondere receptiebalie UMC Utrecht - De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe locatie gezocht voor bijzondere receptiebalie UMC Utrecht

Nieuwe locatie gezocht voor bijzondere receptiebalie UMC Utrecht
Bron: UMC Utrecht
Het UMC Utrecht gaat het entreegebied verbouwen en daardoor wordt de bijzondere receptiebalie overbodig. De balie is gemaakt door de bekende architect en ontwerper Mart van Schijndel (Hengelo 1943 – Utrecht 1999). Iedereen met een goed idee mag de Stichting Mart van Schijndel mailen. Degene met de meest geschikte plek voor herplaatsing mag de balie deze maand komen ophalen.

Het UMC Utrecht gaat het entreegebied verbouwen en daardoor wordt de bijzondere receptiebalie overbodig. De balie is gemaakt door de bekende architect en ontwerper Mart van Schijndel (Hengelo 1943 – Utrecht 1999). Iedereen met een goed idee mag de Stichting Mart van Schijndel mailen. Degene met de meest geschikte plek voor herplaatsing mag de balie deze maand komen ophalen.

De receptiebalie heeft 30 jaar dienstgedaan om bezoekers van het ziekenhuis te ontvangen. De balie die Mart van Schijndel voor het – destijds – AZU in Utrecht ontwierp was onderdeel van de zogenoemde 1%-regeling. Deze regeling was bedoeld om een percentage van de bouwkosten van een gebouw te gebruiken voor kunst om het pand te verfraaien. In het ziekenhuis resulteerde dit in een 28-tal kunstwerken die grotendeels in de architectuur zijn opgenomen. De receptiebalie was er daar een van.

In de monografie ‘Mart van Schijndel – Kleurrijk Architect’ van Marijke Kuper staat geschreven: “Binnen de grote hal van het ziekenhuis fungeert de balie als een gebouwtje in het gebouw met een zadeldak hangend tussen vier kolommen. De doorzichtige overdekking en de concave voorzijde van de balie waarborgen de intimiteit die Van Schijndel noodzakelijk achtte voor contact. Om – in zijn woorden – de handdruk niet te zwaar te maken staat het meubel een beetje scheef en is het lilapaars.”

Postmodernisme

Nu het UMC Utrecht gaat verbouwen past de balie niet meer binnen het nieuwe concept voor het entreegebied. Directeur van Stichting Mart van Schijndel, Natascha Drabbe, maakt zich nu hard voor een nieuwe plek voor de balie. “Het is natuurlijk een bijzondere vraag of iemand een nieuwe geschikte locatie heeft voor de balie, maar het zou heel jammer zijn als het meubel dat al die jaren naar tevredenheid gefunctioneerd heeft verloren gaat. Het is een bijzonder postmodern meubelstuk, waarvan we er in Nederland niet veel hebben. Het zou goed zijn als dat behouden kan blijven.”

Mart van Schijndel rondde eind jaren ’60 de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam af waarna hij zijn architectenbureau vestigde in Utrecht. Een heel bekend ontwerp van hem is zijn eigen woning, het Van Schijndelhuis aan het Utrechtse Pieterskerkhof. In 1995 won hij hiervoor de Rietveldprijs en in 1999 werd de woning op de gemeentelijke monumentlijst geplaatst.

Geïnteresseerden voor de balie kunnen mailen met de Stichting Mart van Schijndel via info@martvanschijndel.nl.

2 Reacties

Reageren
  1. NK

    Waarom niet gewoon het ontwerp aanpassen zodat het er wel binnen past?

  2. Hetty

    NK, juist, waarom zou deze balie ineens niet meer passen, het is naar mijn smaak een tijdloos ontwerp. Het zou me ook kunnen voorstellen, dat de balie goed in het Centraal Museum past, ofwel louter als museumstuk, naast de stoelen van Rietveld, of, wat nog mooier zou zijn, als museumstuk en tevens functionerend als balie. Mart van Schijndel is niet de eerste de beste architect, maar een, waar Nederland trots op kan zijn. Ik zou de Stichting Mart van Schijndel willen adviseren, contact met het Centraal Museum op te nemen, om deze balie een verdiend nieuw leven te geven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).