Nieuwe locatie gezocht voor gevelkunstwerk Dixons | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe locatie gezocht voor gevelkunstwerk Dixons | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe locatie gezocht voor gevelkunstwerk Dixons

Nieuwe locatie gezocht voor gevelkunstwerk Dixons
Dixonspand in 1982 (foto W. Meijnen/Het Utrechts Archief)
Een jaar geleden werd het gevelkunstwerk verwijderd van het voormalige Dixons-pand aan het Vredenburg. De emailleplaten zijn toen opgeslagen door de gemeente met als doel behoud en herplaatsing. Tot nu toe is het echter niet gelukt een nieuwe locatie te vinden voor het kleurrijke werk van kunstenaar en ontwerper Jan Bons uit 1977, dat lang beeldbepalend was tegenover de uitgang van Hoog Catharijne.

Een jaar geleden werd het gevelkunstwerk verwijderd van het voormalige Dixons-pand aan het Vredenburg. De emailleplaten zijn toen opgeslagen door de gemeente met als doel behoud en herplaatsing. Tot nu toe is het echter niet gelukt een nieuwe locatie te vinden voor het kleurrijke werk van kunstenaar en ontwerper Jan Bons uit 1977, dat lang beeldbepalend was tegenover de uitgang van Hoog Catharijne.

In 2016 bleek dat de eigenaar van het kunstwerk afwilde wegens een verbouwing waarbij ramen in de gevel moesten komen. Jeroen Bons, zoon van de bekende ontwerper, heeft zich toen ingezet voor behoud. Na een DUIC-artikel door Arjan den Boer stelde GroenLinks schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders. Dit leidde ertoe dat de emailleplaten zorgvuldig zijn gedemonteerd en vervolgens in de gemeentelijke opslag geplaatst. Het kunstwerk is door de erfgenamen aan de gemeente Utrecht geschonken en verkeert nog in uitstekende staat. Het doet met z’n felle kleuren en ogenschijnlijk kinderlijke stijl denken aan de kunst van COBRA, maar ook aan de theateraffiches die Jan Bons ontwierp.

Demontage, september 2016 (Arjan den Boer)

Zoektocht

Sinds de demontage is de afdeling Culturele Zaken van de gemeente samen met Bond Heemschut en de vereniging Oud-Utrecht op zoek naar een locatie voor herplaatsing. De gevelwand kan volgens de erfgenamen zowel op een hoek als op een vlakke wand aangebracht worden. De gestrekte wand zal minimaal 18 meter breed zijn en zo’n 10 meter hoog. Er is een dragend frame nodig om de vierkante panelen van elk 135×135 cm op te monteren.

Net als oorspronkelijk kan het gevelkunstwerk dienen als kleurige tegenhanger voor een grijze bebouwing, of gebruikt worden om een blinde of lelijke muur af te dekken, zoals ook bij Dixons het geval was. Het is ook mogelijk om het kunstwerk op een zelfdragend frame te plaatsen zodat het een vrijstaande ‘landmark’ wordt. De gemeente kan eventueel bijdragen aan de kosten voor herplaatsing.

Suggesties

Wie mogelijkheden ziet of een concrete suggestie heeft kan contact opnemen met de werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut via Johanna.Jacobs@kpnmail.nl.

13 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Nou voor die lelijke zeecontainer “wand” aan de Zuilense Ring wellicht?

 2. Cico

  Het trappenhuis van parkeergarage Springhaven

 3. jacob

  wellicht is er in het stadskantoor een wand die ermee bekleed kan worden

 4. MichielK

  Het Beatrixgebouw aan de Jaarbeurspleinzijde?

 5. D

  Pontificaal op de gevel van het stadskantoor? Goed zichtbaar en vrolijkt de boel op!

 6. Marko

  Hang het in Leidsche Rijn. Daar worden tegelijkertijd Utrecht als Leidsche Rijn gemiddeld iets mooier van.

 7. koen

  Dat Beatrixgebouw is wel zo ontstellend lelijk dat het zelfs van dit ding op zou knappen. Anders vind ik het prima om het op de Vredenburg neer te leggen. Als bodem om het mozaiek overheen te tegelen.

 8. herman

  Een zegen voor de stad dat dit gedrocht weg is!
  Nu die foeilelijke groene Perry Sport gevel nog.
  Al die gevels kunnen zo maar Leidsche Rijn, daar valt niets op tussen alle wansmaak.

 9. Frans Borgers

  Gewoon goed zoeken en komt men er zeker uit.
  Het is doodzonde dat dit object werd verwijderd
  maar ik weet zeker dat er een geschikte plek wordt gevonden.

  Een grote speelweide,maar wel verhoogd bijvoorbeeld.?
  Aan de overkant van ziekenhuis waar patienten op kunnen kijken als afleiding?
  Het UMC heeft hoeken. . . . .

 10. sjaak

  @Frans Borgers: niet met je eens dat het doodzonde is dat dit object verwijderd is. Het pand ziet er nu stukken beter uit zonder het kunstwerk.

  Kan het object niet op een of andere manier op het Berlijnplein worden geplaatst? Dat is toch al een allegaartje.

 11. Toine Goossens

  Mijn idee voor een beeldbepalend museum voor moderne kunst op de plek van Tuincentrum Overvecht uitvoeren en de wand in het ontwerp opnemen.

 12. robert van steensel

  Er is maar een plek waar deze kunst enigszins zijn doel heiligt en dat is op de aller lelijkste gevel op een zeer drukke plek namelijk de gevel van Perry sport op het vredenburg .god! Hoe is het mogelijk dat deze gevel door de welstand com is gekomen.

 13. Sjoerd

  Beatrixgebouw vind ik een mooie locatie hiervoor.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).