Nieuwe muurschildering met zonnewijzer in Utrecht overleeft ons allen Nieuwe muurschildering met zonnewijzer in Utrecht overleeft ons allen

Nieuwe muurschildering met zonnewijzer in Utrecht overleeft ons allen

Nieuwe muurschildering met zonnewijzer in Utrecht overleeft ons allen
Foto's: Robert Oosterbroek
In de nieuwe buurt Leeuwensteyn in Utrecht heeft De Strakke Hand afgelopen week de laatste hand gelegd aan een nieuwe muurschildering. Het werk is niet alleen mooi om te zien, want doordat het werk ook een zonnewijzer is kunnen mensen zien hoe laat het is.  

In de nieuwe buurt Leeuwensteyn in Utrecht heeft De Strakke Hand afgelopen week de laatste hand gelegd aan een nieuwe muurschildering. Het werk is niet alleen mooi om te zien, want doordat het werk ook een zonnewijzer is kunnen mensen zien hoe laat het is.  

De ‘Kroon op Leeuwensteyn’, zo wordt de nieuwe buurt naast de Dafne Schippersbrug genoemd waar 78 huur- en koopwoningen worden gebouwd. Het is voor het eerst dat De Strakke Hand vanaf de start van de nieuwbouwplannen betrokken is voor het toevoegen van muurkunst.

Michiel Meulemans van De Strakke Hand vertelt: “Samen met de architecten hebben wij gekeken waar onze muurschildering het beste tot zijn recht zou komen. Onze ontwerper Stefan heeft hier over de jaren heen veel tijd in gestopt. Door het bijzondere project wilden we ook met iets unieks komen. We hebben het ontwerp gemaakt in dezelfde art-deco-stijl als de huizen eromheen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wat de muurschildering nog meer bijzonder maakt is dat die heel lang goed moet blijven. “We hebben een verfsysteem gebruikt dat met de specifieke stuclaag als het ware versteent. Op deze manier zal de schildering meer dan honderd jaar meegaan. In het verleden hebben wij nog wel eens een muur geschilderd waarvan later bleek dat die niet draagkrachtig genoeg was waardoor ons kunstwerk kwam te degraderen. Dat we nu een manier hebben gevonden waarop de muurschildering onbeperkt houdbaar blijft, is echt geweldig.”

Op deze manier werken kost wel wat meer tijd, vertelt Meulemans. “Maar het resultaat en de bijbehorende levensduur zijn dat zeker waard in onze ogen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een andere toevoeging is dat de muurschildering ook gebruikt kan worden om de tijd af te lezen. “We hebben samengewerkt met een bedrijf dat zonnewijzers maakt en hebben een zonnewijzer toegevoegd in de schildering. In het lijnenspel ziet men de seizoenen en hoe laat het is.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Meulemans vertelt verder: “Wij zien voor ons dat de kinderen uit de buurt zo aan de muurschildering kunnen zien hoe laat het is en tot hoe laat ze bijvoorbeeld nog buiten mogen voetballen. Scheelt weer een fluitconcert van een vader of moeder. Deze toevoeging is alleen zichtbaar als de zon schijnt uiteraard.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Rondom de muurschildering moet nog het een en ander afgerond worden qua verbouwing. Als alles volgens planning verloopt worden de woningen dit jaar nog opgeleverd. Meulemans: “We kijken ernaar uit om het totaalplaatje te zien, als alles af is.”

16 Reacties

Reageren
 1. Ron

  Ontzettend mooie muurschildering, maar ook een heel goede samenhang met de omgeving. Toffe aanwinst zo voor de stad!

 2. Bayerwald

  @Ron: Helemaal mee eens!

 3. N. van de Weerd.

  Heel mooi, en nog functioneel ook. Dit is echt een aanwinst.

 4. Gerdien

  Prachtige muurschildering, mischien ook een aanwinst voor een aantal flats in Overvecht, zou er van opvrolijken.

 5. Scherpschutter

  “Wij zien voor ons dat de kinderen uit de buurt zo aan de muurschildering kunnen zien hoe laat het is en tot hoe laat ze bijvoorbeeld nog buiten mogen voetballen.”

  Kinderen kunnen dankzij staatsonderwijs niet eens meer tot drie tellen vandaag de dag of klokkijken, wat moeten die nu met een zonnewijzer…?

 6. Willem

  Heel mooi!

 7. Statler

  Functioneel mooi, geweldig!

 8. Ton Hooft

  Een schitterende muurschildering, complimenten!

 9. Eric

  Prachtig!

 10. Otto

  Heeft iets van een moskee.

 11. Goed zeg!

  Goed zeg!

 12. De Utrechter

  Ontzettend leuk bedacht. Kunst op z’n best: het brengt mensen in vervoering en dichter bij elkaar. Ben er heel enthousiast over. Dank jullie wel voor dit mooie werk wat jullie hebben verricht!

 13. Hans deurzen

  Is het Pentagon ook art deco.

 14. Kim

  Meer van dit graag!

 15. Wies

  Mooi! Deze viel me laatst al op. Misschien ook omdat de woningen er Soviet/70s uitzien hier…

 16. Ihsan

  Wauw. Zowel de schildering als de architectuur is uitmuntend. Wat een aanwinst voor de stad!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).