Nieuwe muurschildering op Gezondheidscentrum Ondiep in Utrecht; ‘Er waren genoeg obstakels’ Nieuwe muurschildering op Gezondheidscentrum Ondiep in Utrecht; ‘Er waren genoeg obstakels’

Nieuwe muurschildering op Gezondheidscentrum Ondiep in Utrecht; ‘Er waren genoeg obstakels’

Nieuwe muurschildering op Gezondheidscentrum Ondiep in Utrecht; ‘Er waren genoeg obstakels’
Robert-Jan Brink, ook wel bekend als Verfdokter, heeft op Gezondheidscentrum Ondiep in de gelijknamige Utrechtse wijk een ware kruidentuin geschilderd. Dit was naar eigen zeggen geen gemakkelijke klus, omdat er nogal wat hindernissen te overbruggen waren.

Robert-Jan Brink, ook wel bekend als Verfdokter, heeft op Gezondheidscentrum Ondiep in de gelijknamige Utrechtse wijk een ware kruidentuin geschilderd. Dit was naar eigen zeggen geen gemakkelijke klus, omdat er nogal wat hindernissen te overbruggen waren.

Het idee voor de muurschildering ontstond ongeveer een jaar geleden. Robert-Jan werd destijds benaderd door Anneke Kramer en Niek de Grunt, twee huisartsen die vertrokken bij het gezondheidscentrum. Als afscheidscadeau wilden zij graag iets achterlaten bij de plek waar zij met veel plezier gewerkt zouden hebben. “Zo kwam het idee voor een muurschildering”, schrijft Verfdokter op sociale media.

Er werden een aantal onderwerpen voorgesteld die in het kunstwerk verwerkt moesten worden. Daarnaast moest Robert-Jan in het ontwerp ook rekening houden met de brandtrap, drie kozijnen, een airco en de aluminiumletters van de apotheek. “Genoeg obstakels die het ontwerpen niet makkelijker maken maar de uitdaging des te groter.”

Vlakken

De kunstenaar heeft de muur opgedeeld in verschillende vlakken en deze vervolgens opgevuld met onder meer kruiden zoals munt, salie, kamille en dille. Ook is de esculaap, het symbool voor onder andere genezing en medicatie, terug te zien in het werk. Omdat er ook een fysiotherapeut in het pand zit, is ook een houten tekenpop meegenomen in het ontwerp.

“Na twee weken hard werken ben ik zeer content met de muurschildering en hoe de brandtrap met zijn vorm nu ook mooi in het geheel past”, aldus Verfdokter.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Paul

  De uitdaging is bijzonder goed gelukt met de trap…deze lijkt nu in de open ruimte te zweven voor de ronde ” opening”.

 2. Sjaak Fazant

  Ik vinden echt heul mooie geworden. Ook hoe hij de ijzer heeft gedaan.

 3. Herman

  Mooiiiiï!
  Hoog tijd voor een muurschilderingsroute door onze stad.

 4. Paul

  @herman , inderdaad , ik heb veel door veel wijken gelopen, en heb in totaal 110 schilderingen gefotografeerd !

 5. Gerard

  @paul, ik ben heel nieuwsgierig om die schilderingen te bekijken, maar dat er zoveel zijn ! Heb je die fotoos gemaakt met een toestel waar ook de locatie bij de foto wordt opgenomen? Ik kan eventueel dan wel een wandeling ontwerpen obv die informatie en die hier delen…. Lijkt me een leuk initiatief voor een gezonde wandeling met een kunstzinnige karakter.

 6. Luz

  Prachtig schilderwerk een aanwinst!
  Jammer alleen die fietsen die ervoor staan dat is een dissonant!

 7. Balthasar

  Waarschijnlijk zal n mooi fotoboek met alle muurschilderingen gretig aftrek vinden, en dat niet alleen in Utreg!

 8. W

  Wat een fantastische geste van Anneke Kramer en Niek de Grunt!
  Robert-Jan Brink wat heb je dat prachtig gedaan!
  En inderdaad zijn de fietsen ervoor helaas hinderlijk!

 9. Joop

  Paul en Gerard ik zeg doen. Leiden heeft ruim 120 muurgedichten en daar is ook een route van gemaakt. Muurgedichten.nl ter inspiratie; als ik het goed heb onthouden.

 10. Utrechtse Jantje

  Deze ,,Verfdokter ,, heeft zijn bijnaam eer aan gedaan bij deze Gezondheidskliniek ….geweldig weer om te zien en ‘n opsteker voor Ondiep ….En ik hoop dat Paul en Gerard er werk van gaan maken , goed idee !!!

 11. Herman

  Fietsen zijn juist leuk, zijn muurschilderingen in de staf.
  Geen ingelijste schilderijen in een museum.

 12. A. Olislager

  Dit was ooit een veel nuttiger gebouw. Buurthuis ‘ons ondiep’ maar het ondiep is opzettelijk door @mitros kapot gemaakt en uit elkaar gedreven en de mensen lieten zich zonder morren naar flats op overvecht dumpen……. velen vol spijt … konden een verhuziing niet meer aan terug……. en degenen die dit wel deden, werd het hun dood. De huizen worden nu verkocht voor 4,5,6,7,8 ton.. huisjes waarvoor hele generaties kromlagen voor de huur, waar er nooit iets aan werd gedaan behalve 2 x een renovatie in 100 jaar . huizen die duizenden keren zijn afbetaald en nu de yuppen via gentrificatie de mensen wegjagen omdat er geen flikker meer aan vinden, vinden ze het nodig muren te bevuilen……

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).