Nieuwe tentoonstelling over Dick Bruna en zijn liefde voor Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe tentoonstelling over Dick Bruna en zijn liefde voor Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe tentoonstelling over Dick Bruna en zijn liefde voor Utrecht

Nieuwe tentoonstelling over Dick Bruna en zijn liefde voor Utrecht
Dick Bruna met de poster 'Utrecht stad naar mijn hart'
Het Centraal Museum opent 9 november een tentoonstelling over de relatie van Dick Bruna met Utrecht. De in 1927 geboren Utrechter en icoon voor de stad is vooral bekend van zijn prentenboeken met nijntje, maar hij deed veel meer. 

Het Centraal Museum opent 9 november een tentoonstelling over de relatie van Dick Bruna met Utrecht. De in 1927 geboren Utrechter en icoon voor de stad is vooral bekend van zijn prentenboeken met nijntje, maar hij deed veel meer. 

In de nieuwe tentoonstelling laat het museum zien dat hij veel meer heeft gedaan dat alleen de prentenboeken, met name voor de stad Utrecht. Zo is zijn iconische ontwerp ‘Utrecht stad naar mijn hart’ uit 1986 belangrijk geweest voor de promotie en het imago van de stad. De afbeelding is de eerste in een reeks van ontwerpen die Bruna maakte rondom diverse gebeurtenissen in de stad.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Over Bruna

Bruna begint zijn carrière in 1952, als hij in dienst treedt bij Uitgeverij A.W. Bruna & Zoon. Hij zal er vijftien jaar werken en ontwikkelt een geheel eigen stijl. Furore maakt hij onder meer als ontwerper van de omslagen van de Zwarte Beertjes pocketreeks, maar ook als onafhankelijk prentenboekmaker. De tentoonstelling laat diverse pocketomslagen en affiches van de Zwarte Beertjes zien.

Bruna is ook actief in het Utrechtse kunstleven. Hij wordt lid van kunstsociëteit De Engelenzang en van Genootschap Kunstliefde. Hij maakt muurschilderingen en zeefdrukken, en exposeert zijn werk op diverse locaties, waaronder de jaarlijkse Kunstmarkt en het Centraal Museum.

Het museum neemt de bezoeker met onder meer foto’s en artikelen mee in deze relaties. Als zelfstandig ontwerper maakt Bruna gedurende zijn hele carrière voor diverse Utrechtse instellingen ontwerpen. Zo werkt hij voor de Utrechtse Kunstmarkt, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Bloeyendael en Pastoe.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Minimalistische stijl

Al zijn ontwerpen kenmerken zich door het streven naar eenvoud, helderheid en het gebruik van een beperkt kleurenpalet. Door de tijd heen is wel een stijlverandering te zien; ontwerpt hij in het begin vooral nog in de artistiek-experimentele stijl van de Zwarte Beertjes, later – als hij steeds meer bekendheid vergaart met zijn prentenboeken – krijgt de minimalistische heldere prentenboekenstijl ook in zijn opdrachten steeds vaker de overhand.

Bruna zat ook in het hart van de Utrechters: na zijn overlijden maakten supporters van FC Utrecht een spandoek met nijntje. Deze is in de tentoonstelling te zien, tezamen met graffiti van KBTR. Daarnaast zijn er ook portretten van Bruna te zien, gemaakt door bekende kunstenaars.

Dick Bruna en Utrecht: hart voor elkaar is vanaf 9 november te zien op de tweede verdieping van het Centraal Museum, waar ook de reconstructie van Bruna’s atelier te bezoeken is.

4 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Geweldig, een tentoonstelling over onze tot in het verre buitenland bekende Dick Bruna. Hij is een bekende Utrechter, en zal dat altijd blijven.
  Ik moest een beetje lachen om de poster met de tekst Utrecht, stad van mijn hart. Net heb ik het artikel over het gedoe rond het verkeersplein t Goylaan gelezen, gisteren heb ik de petitie tot behoud van de atletiekbaan in Leidsche Rijn getekend, en het kon dan ook niet anders, dat, toen ik de poster zag, dacht……
  Utrecht, stad van mijn HARTZEER.

 2. Hetty

  Foutje bedankt, het moet zijn…Utrecht, stad naar mijn Hartzeer.

 3. Rik

  @Hetty: Wat let je om te verhuizen als de stad je niet bevalt? Je zou veel mensen blij maken met een vrijgekomen woning.

 4. Plat

  Whahaha @rik mooie . Goed artikel verder 👍

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).