Nieuwe tentoonstelling Volksbuurtmuseum toont omstanders kaalgeschoren ‘moffenmeiden’ | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe tentoonstelling Volksbuurtmuseum toont omstanders kaalgeschoren ‘moffenmeiden’ | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe tentoonstelling Volksbuurtmuseum toont omstanders kaalgeschoren ‘moffenmeiden’

Nieuwe tentoonstelling Volksbuurtmuseum toont omstanders kaalgeschoren ‘moffenmeiden’
Een vrouw wordt in Utrecht kaalgeschoren na het eind van de oorlog. Foto: Het Utrechts Archief / J.H. Broekman
In het Volksbuurtmuseum is gisteren een nieuwe tentoonstelling geopend. In de expositie “Geknipt voor de vijand – ‘moffenmeiden’ door de…

In het Volksbuurtmuseum is gisteren een nieuwe tentoonstelling geopend. In de expositie “Geknipt voor de vijand – ‘moffenmeiden’ door de ogen van de omstanders” worden omstanders in beeld gebracht van ‘moffenmeiden’, vrouwen die na de oorlog publiekelijk werden kaalgeschoren. 

Deze vrouwen werden direct na de bevrijding in het openbaar vernederd door in het openbaar kaalgeschoren te worden. Hier waren veel omstanders bij die, zo blijkt uit onderzoek, zich helemaal niet prettig voelden bij deze acties.

De centrale vraag bij de tentoonstelling luidt: ‘Moffenmeiden’ werden niet alleen gezien als hoeren, maar ook als landverraders. Maar hoe slecht waren ze eigenlijk? Soms ging het om regelrechte collaboratie, maar andere vrouwen gingen met de bezetter om de familie eten te geven en weer anderen om te spioneren. En ook zij werden na de bezetting kaalgeschoren.

De expositie is een initiatief van de Utrechtse historica en journaliste Rianne Oosterom. De afgelopen drie jaar verzamelde zij bijna veertig verhalen van mensen die – soms tegen wil en dank – toeschouwer waren van dit fenomeen. Het volksgericht tegen ‘moffenmeiden’ bleek bij deze ooggetuigen vaak diepe sporen te hebben nagelaten – het leerde ze iets over hoe de mens werkt.

1 Reactie

Reageren
  1. Peter van Hof

    Mooie tentoonstelling. Ze hebben ook een mooie website waar veel verhalen uit Utrecht op de lezen zijn. Erg indrukwekkend!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).