Nu misschien nog even ondenkbaar, maar volgend jaar wordt 900ste verjaardag Utrecht groots gevierd Nu misschien nog even ondenkbaar, maar volgend jaar wordt 900ste verjaardag Utrecht groots gevierd

Nu misschien nog even ondenkbaar, maar volgend jaar wordt 900ste verjaardag Utrecht groots gevierd

Nu misschien nog even ondenkbaar, maar volgend jaar wordt 900ste verjaardag Utrecht groots gevierd
Foto's: Bas van Setten
Het is nu misschien nog even ondenkbaar, maar in 2022 moet de 900ste verjaardag van Utrecht groots worden gevierd. Het aftellen is eind 2019 al begonnen en de voorbereidingen zijn in volle gang.

Het is nu misschien nog even ondenkbaar, maar in 2022 moet de 900ste verjaardag van Utrecht groots worden gevierd. Het aftellen is eind 2019 al begonnen en de voorbereidingen zijn in volle gang.

Op 15 december 2019, precies 900 dagen voor 2 juni 2022, de dag dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft, is het aftellen begonnen in het Utrechts Archief. Er werd toen een aftelraam onthuld dat tot de verjaardag van de stad iedere week op een andere plek zou staan. Vanwege het coronavirus verliep dit echter anders.

Voor de eerste lockdown in maart 2020 heeft het aftelraam door Lombok en Transwijk gereisd. Sinds september was het bouwwerk opnieuw te zien op verschillende plekken in de stad, waaronder TivoliVredenburg en De Parel van Zuilen. Het idee is dat het aftelraam iedere dag wordt aangepast naar het aantal dagen dat nog moet verstrijken tot de verjaardag.

Zomer

“Door de coronamaatregelen hebben we onze manier van werken aan moeten passen, waardoor het traject vertraagd is. In deze tijd, waarin we niet met grote groepen bij elkaar mogen komen, afstand houden en we veel thuis zijn, kijken we allemaal uit naar het moment waarop dit wel weer kan”, schrijft het college in een brief aan de raad.

Voor de zomer start een campagne waarmee alle Utrechters weer geattendeerd worden op de verjaardag. Ook wordt aan mensen gevraagd mee te denken over festiviteiten en deze ook zelf te organiseren. Op dit moment zijn er al zo’n honderd personen die een idee hebben ingediend. “We hebben recent met al deze mensen contact gezocht, zodat er een indruk ontstaat van de ideeën en initiatieven die er leven en van een mogelijke invulling van het programma.”

Financiën

Tegelijkertijd is de gemeente een regel aan het voorbereiden die het voor initiatiefnemers mogelijk maakt om een financiële bijdrage aan te vragen. “Bij de beoordeling wordt gekeken naar hoe de activiteiten bijdragen aan het thema van Utrecht 900 jaar, ‘Stad zonder muren’. […] We streven naar een divers programma voor verschillende doelgroepen verspreid over de wijken van de stad en in de regio.”

De viering start op donderdag 2 juni 2022 met de viering van de Stadsdag. Dat loopt door in het weekend en wordt gecombineerd met de Culturele Zondag. “Op vrijdagavond 11 november 2022 sluiten we af en pakken we extra groot uit met een bijzondere versie van de Sint Maarten Parade.”

Regio

Daarnaast wordt samengewerkt met andere grote vieringen die in dezelfde periode in de regio plaatsvinden. Zoals 900 jaar Waterschappen en 385 jaar wetenschap in Utrecht. “Ook zoeken we naar verbinding met andere steden in de regio die in 2022 jarig zijn, zoals Woerden 650 jaar en Gouda 750 jaar.”

Utrecht kreeg met goedkeuring van Keizer Hendrik V op 2 juni 1122 stadsrechten, ook wel gezien als de geboorteakte van de stad. Utrecht is daarmee een van de eerste Nederlandse steden met stadsrechten. “Met elkaar tellen we af tot 2 juni 2022”, aldus de gemeente.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. N

    Nu al ter voorbereiding en oriëntatie op een en ander aanbevolen en aangeboden: http://www.broerendebruijn.nl/Stadsrecht.html

  2. Otto Nelemans

    Dat de plannen voor het festijn een beetje naar de achtergrond gedrukt zijn door het Coronavirus is natuurlijk heel spijtig. Het is namelijk ook onderdeel van dezelfde geschiedenis die Utrecht gaat vieren. Niet alleen de leuke dingen moeten worden herdacht, ook tegenslagen als de diverse pestepidemieën, de Spaanse bezetting, de tweede wereldoorlog hebben allemaal op unieke wijze een stempel op de historie van de stad gedrukt. Steeds weer wisten de stad en de inwoners zich aan de tegenslagen te ontworstelen en dat heeft mooie momenten opgeleverd. De Stichting Stadsopera Trijn heeft zich ontfermt over de overwinnaar aller overwinnaars namelijk Trijn van Leemput. Nog steeds symbool voor verzet tegen ongerechtigheid en het richten van de blik op betere tijden. Met een eigen opera over het moment dat zijn in 1577, zeg maar precies halverwege de 900 jaar dat Utrecht nu bestaat, zij de neuzen van de inwoners van de stad de goede kant op wist te krijgen. Kan het niet mooier dat zij middels deze opera die in juni 2022 in de grote Zaal van Tivoli Vredenburg, opnieuw een helende werking zal uitoefenen op een periode dat de stad door de Coronagrauwsluier min of meer aan banden is gelegd. Een niet te missen gebeurtenis die liefhebbers van historie, muziek en spektakel, niet zal teleurstellen. Gaat dat zien!

  3. Mark

    Wat een onzin zeg. Waarom zou je stadrechten als het begin van de stad zien. Utrecht is bijna 2000 jaar oud, dus vieren dat we 900 zijn slaat nergens op.
    Eerst zaten er hier Romeinen, daarna Friezen, daarna Willibrord , Bonefatius en een hoop Vikingen. In de 10e eeuw werden we de belangrijkste stad van Nederland. Gaan we net doen alsof dat allemaal niet gebeurd is?

  4. Scherpschutter

    Mark

    Met u eens. Dat hele Utrecht 900 jaar is ook gewoon een duur feestje door ambtenaren, voor ambtenaren met geen ander doel dan het ambt als zodanig vieren.

    Een gemiddelde burger boeit het werkelijk geen moer dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg van een of andere kinkel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).