Oeuvreprijzen voor Claudia de Breij en Meike Veenhoven | De Utrechtse Internet Courant Oeuvreprijzen voor Claudia de Breij en Meike Veenhoven | De Utrechtse Internet Courant

Oeuvreprijzen voor Claudia de Breij en Meike Veenhoven

Oeuvreprijzen voor Claudia de Breij en Meike Veenhoven
Claudia de Breij
De jury van de Nederlandse Oeuvreprijs Cabaret & Kleinkunst heeft dit jaar besloten twee oeuvreprijzen uit te reiken. De in Utrecht geboren en getogen Claudia de Breij krijgt  de Oeuvreprijs Cabaret en de in Utrecht wonende en opgegroeide Meike Veenhoven de Oeuvreprijs Kleinkunst.

De jury van de Nederlandse Oeuvreprijs Cabaret & Kleinkunst heeft dit jaar besloten twee oeuvreprijzen uit te reiken. De in Utrecht geboren en getogen Claudia de Breij krijgt  de Oeuvreprijs Cabaret en de in Utrecht wonende en opgegroeide Meike Veenhoven de Oeuvreprijs Kleinkunst.

De Nederlandse oeuvreprijs wordt toegekend door het Schiller Theater “Place Royale” als blijk van waardering voor het gehele oeuvre van een cabaretier of kleinkunstenaar. Eerdere prijswinnaars zijn: Joris Schiks†, Tineke Schouten, Herman van Veen en Lenny Kuhr.

Claudia de Breij werkte tijdens haar studie mee aan programma’s van de Stadsomroep Utrecht, regionale radiozenders zoals Radio M en Radio West. Daarna volgden de publieke omroepen als BNN, NPS en VARA. In 2004 zat Claudia als dj in het ‘Glazen Huis’ voor de actie Serious Request. Zij presenteerde vele live programma’s en is nog regelmatig op de buis te zien. Zij deed mee aan het Leids Cabaret Festival en aan het Amsterdams Kleinkunst Festival. Theater en Cabaret programma’s waarmee zij bijzonder succesvol was: De Wilde Frisheid, Claudia Zuigt, Hallo Lieve Mensen, iClaudia, Hete Vrede, Alleen en haar meest recente voorstelling Teerling.

Hete Vrede werd in 2010 door een vakjury verkozen tot het beste cabaretprogramma van het jaar. Het leverde haar de Poelifinario op – voor het beste cabaretprogramma van het seizoen. Samen met de componisten/muzikanten Sander Geboers en Rogier Wagenaar werden volgens de jury prachtige muzikale hoogstandjes bereikt. Cd’s en meerdere dvd’s verschenen van haar voorstellingen. Het nummer ‘Mag ik dan bij jou’ kreeg grote bekendheid. In 2014 ontving Claudia samen met haar componisten een platina plaat. Muzikale succesvolle voorstellingen volgden. In 2012 richtte De Breij haar eigen impresariaat met de gepaste naam Breijwerk BV op. Vorig jaar ontving zij de Louis Davidsring uit handen van de vorige drager Herman van Veen – die eveneens tot de gelauwerden van deze Nederlandse Oeuvreprijs behoort. De jury van de Nederlandse Oeuvreprijs Cabaret & Kleinkunst prijst Claudia met name om haar veelzijdigheid.

Meike Veenhoven

Meike Veenhoven is zangeres, componiste en pianiste. Zij debuteerde met de cd Liedjes van Weemoed en Andere Gevoeligheden in 2008. In 2010 won ze het Utrechts Kleinkunstfestival. In 2012 kwam haar tweede cd Alles van waarde uit. Veenhoven leeft in constante verbazing over de Dingen Die Voorbijgaan. Ook verhaalt ze over Dingen Die Hadden Kunnen Zijn: de niet-geleefde levens. Omdat ze de inspiratie om zich heen vindt, spelen veel van haar liedjes zich af in Utrecht, waar ze woont en opgroeide.

Een paar jaar na het verschijnen van haar tweede cd werd het even stil. De weemoed moest wijken voor andere activiteiten, zoals het leiden van haar bedrijf in schoolmusicals, Rep en Roer Musicals. Daarnaast is ze dirigent van een aantal koren in Utrecht, waaronder het koor Grachtensmart. Ook organiseert ze samen met buurtgenoten in de zomer de zogenaamde klapstoelconcerten op het Koekoeksplein.

 

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).