Ondanks berichten op facebook: Krakerscafé ACU aan de Voorstraat is gewoon open | De Utrechtse Internet Courant Ondanks berichten op facebook: Krakerscafé ACU aan de Voorstraat is gewoon open | De Utrechtse Internet Courant

Ondanks berichten op facebook: Krakerscafé ACU aan de Voorstraat is gewoon open

Ondanks berichten op facebook: Krakerscafé ACU aan de Voorstraat is gewoon open

Krakerscafé ACU aan de Voorstraat zou per direct de deuren gesloten hebben, wegens “ernstige interne problemen”. Dat meldde het culture centrum gisteren op de eigen Facebookpagina. Volgens festival Le Guess Who, dat momenteel plaatsvindt en waarbij ook ACU een belangrijke positie inneemt, is er niets aan de hand en zou de Facebookpagina van ACU ‘gehackt’ zijn.

Volgens het statement is de leiding van ACU ernstig verdeeld over de toekomst van het etablissement. Zo zou een deel van het bestuur willen vasthouden aan de politieke grondbeginselen, terwijl de andere helft juist meer de commerciële tour op wil, zo valt te lezen. Die verschillende opvattingen hebben volgens ACU tot “meerdere conflicten binnen ons collectief geleid”.

Daarnaast somt ACU in de Engelstalige verklaring een groot aantal racistische en seksuele incidenten binnen het café op. Dat alles heeft er uiteindelijk toe geleid dat ACU voorlopig de deuren sluit om intern schoon schip te maken. Althans, zo meldt de verklaring.

Het centrum aan de Voorstraat ontstond toen in 1976 de voormalige garage Auto Centrale Utrecht gekraakt werd. Nadat het jaren fungeerde als ontmoetingsplaats en filmhuis, worden sinds 1985 ook diverse activiteiten en concerten georganiseerd. Toen de toenmalige eigenaar in 1995 het pand verkocht aan een bouwbedrijf, greep de gemeente in om ervoor te zorgen dat ACU kon blijven bestaan. Rond die tijd werd ACU ook grondig verbouwd, waarbij een zaal- en cafégedeelte werden gecreëerd.

UPDATE, 01-12 09:00: ACU was gisteravond gewoon geopend voor festival Le Guess Who. Volgens ACU is het bericht op Facebook verspreid door één van de eigen medewerkers, maar is de strekking van het statement niet correct en zou de pagina “gegijzeld” zijn. Inmiddels heeft het centrum een tweede Facebookaccount aangemaakt.

10 Reacties

Reageren
 1. Bart Zwaan

  Ah, klakkeloos verhalen overnemen staan de media altijd prachtig.

  ACU is gewoon open.

 2. ACU vrijwilliger

  ACU is open, Facebook is gehached.

 3. tweet

  Welke frust verspreid deze onzin?

 4. tweet

  Welke frust verspreidt deze onzin?

 5. Pepijn Zwanenberg

  Dit is fake.

  Het ACU is alive, kicking & open!

  Check en like: https://www.facebook.com/ACU.NL?notif_t=fbpage_fan_invite

 6. Joris

  Dus als ik het nu goed begrijp is ACU teruggekraakt en zijn ze daar vreselijk boos op?

 7. Van Pimpelen

  … welk een publiciteit! Mijn navorsingen leerden mij dat het ACU sinds 1988 erg braafjes is; er draait zelfs een raadslid plaatjes, en maakt deel uit van werkverschaffingsproject Het Werktuig. Hoe conformistisch kan men zijn…
  In mijn onbekommerde komkommertijd was ik arbeidszaam in da ACU, hielp zelfs mee de dansvloer te storten (beton; goed geraden). Stroomlijnde de Inkoop, en stimuleerde de Verkoop -eigen inbreng. Kon overweg met lieden van divers pluimage, en wist bruggen te slaan tussen creaturen die eerder onverenigbaar leken te zijn; verbreding was toen het slötelwoord.
  Het eigen-beheer-denken en het lang-leve-de-löl-idee deed mij de das om…
  Gaandeweg de tijd groeide ik me een snorrenbaard en een cv die enkel werkt als ik de thermostaat toucheer.
  De kilo-prijs van het papiertje Sociale Hygiène is te verwaarlozen…
  … ik weet nog van tijden dat de ventilatie het aanbod van bezoekenden niet aankon; ik ben out…

 8. Ouwe kraker

  De krakers zijn dus boos, omdat het ACU geen kraakhol meer is. En alles wat geen kraakhol is, is fascistisch, dat weten we al heel lang. Nu hadden krakers daar altijd een remedie tegen: het kraken van een pand en het zelf beter gaan doen. De moderne jeugd kraakt blijkbaar liever facebook pagina’s. Het zij ze gegund natuurlijk, scheelt ook een hoop gedoe. Ik zie over dertig jaar wel weer wat ervan geworden is.

 9. ....

  Alsjeblieft stoppen met liegen!! ACU is geopend. https://www.facebook.com/ACU.NL?fref=ts
  Dit is de nieuwe pagina.

 10. Van Pimpelen

  … wellicht kan menig sociologie-studente hier nog op afstuderen. Laatstentijds wordt ik als eenenvijftigjarige lastiggevallen door zestienjarige spamsters in correct schriftelijk nederlands taalgebruik om vooral in te loggen op facestad,nl danwel faceplek.nl. Ik herken hierin niemand minder dan Truus.
  Desbezocht zie ik een welgewelft meisje met tong-piercing dat ik de volgende tip geef: leg bovenop je tong een plakje aardappel, en onderop je tong een plakje citroen; je bent nu je eigen elektriciteitscentrale.
  Momenteel zit ik te broeden op een tekst die de boem-tsjak-boem-tsjak-boem-tsjak-boem-tsjak-generatie aanspreekt; het kuiken heeft een harde en spitse snavel!
  Lieve redactie, hier moet in gegrepen worden, al krijg ik generatiekloven in de hand waarmee ik schrijf (schreef ik dertig jaar terug al; zichzelf aanhalen is saai)…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).