Ondergespoten en vergeten kunstwerk Peter Struycken aan de Kruisvaartkade wordt gesloopt | De Utrechtse Internet Courant Ondergespoten en vergeten kunstwerk Peter Struycken aan de Kruisvaartkade wordt gesloopt | De Utrechtse Internet Courant

Ondergespoten en vergeten kunstwerk Peter Struycken aan de Kruisvaartkade wordt gesloopt

Ondergespoten en vergeten kunstwerk Peter Struycken aan de Kruisvaartkade wordt gesloopt
Het kunstwerk van Peter Struycken staat er verlaten en verwaarloosd bij
Het min of meer vergeten kunstwerk van Peter Struycken aan de Kruisvaartkade gaat tegen de vlakte. Zijn geluidswand uit 1980 wordt gesloopt vanwege de ontwikkelingen in het gebied. 

Het min of meer vergeten kunstwerk van Peter Struycken aan de Kruisvaartkade gaat tegen de vlakte. Zijn geluidswand uit 1980 wordt gesloopt vanwege de ontwikkelingen in het gebied. 

Het kunstwerk is een bijzonder zogeheten ‘omgevings- en site-specific werk’ en doet dienst als geluidswand. Op de wand ontwierp Struycken een kleurreliëf. Dit deed hij in het kader van de Expeditie Knooppunt Post (EKP) van de PTT dat destijds aan de Kruisvaart was gevestigd.

Het gebied aan de Kruisvaart is in handen van de NS en wordt herontwikkeld. Er komen ruim 200 woningen. De helft van de muur is al gesloopt en de NS laat weten dat het restant van de muur uiteindelijk ook tegen de vlakte gaat. “Het nog bestaande deel heeft nog steeds zijn functie als geluidswal, maar als er gebouwd gaat worden, moet het wijken. Hierover is wel overleg geweest met de kunstenaar zelf en hij heeft toestemming gegeven voor de sloop.”

‘Kunstwerk behouden’

Peter Struycken is ongetwijfeld één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Nederland”, stelt DUIC columnist Marcel Gieling. “Ik kende dit kunstwerk eerlijk gezegd niet, maar het zou behouden moeten worden. Er is al zoveel kunst in de openbare ruimte verloren gegaan.”

dsc_0006-1 dsc_0007-1

16 Reacties

Reageren
  1. Suzan

    Waaaat?!?! Was deze lelijke betonnen wand een kunstwerk..?! Jaren tegenaan gekeken en nooit geweten.

  2. Jelle

    Misschien wil die Struycken dat ding in zijn eigen voortuyn. Of anders die Gielen wellicht. Wel zelf ophalen. Anders gewoon plat.

  3. DW030

    Helaas, maar het zat eraan te komen. Jammer dat de foto’s in het artikel niet goed worden weergegeven, dan had iedereen kunnen zien dat het echt wel een mooie betonnen muur was. Het golvende beton en de vele gekleurde stippen maken er echt een sfeerrijk kunstwerk van. Zie evt op Utrechts archief, onder beeldmateriaaal, zoekterm “Struycken”.
    Het komt de projectontwikkelaar ongetwijfeld goed uit dat het jarenlang liefdeloos heeft staan verkommeren en al gehalveerd is. (Lelijke) graffiti maakt het af, en de kunstenaar heeft er blijkbaar ook afscheid van genomen.
    Hopelijk komt er iets moois voor terug, maar ik vrees het ergste.
    En dat geldt ook voor bv het oude tankstation en de koelhal ertegenover: hopelijk worden dit soort oude gebouwen die de geschiedenis van de Dichterswijk laten zien en extra sfeer en karakter geven met een beetje creativiteit en liefde behouden en goed herbestemd!

  4. Phien

    Ik werkte een tijd lang bij de PTT en liep vaak langs de ‘bolletjesmuur’ zoals we die noemde. Vond het mooi van lelijkheid

  5. Marcel Gieling

    Wat de mens niet kent wordt afgebroken!

  6. herman

    Is er al iemand die zich een actie is gestart?

    Dit is weer echte kunst, tijdsbeeld, ontwikkeling, geheim topstuk en nog een hoop blablabla…

    Kom op cultuurpauzen neem je verantwoordelijkheid!

  7. Hanneke

    Heel jammer dat er nooit publiciteit over was…ja nu. Ik wist niet dat er een kunstwerk was van Struycken anders was ik veel eerder gaan kijken. Het is een schande dat het weg wordt gehaald, men weet duidelijk de historische waarde niet van een dergelijk kunstwerk

  8. Hanneke

    En bijzonder jammer dat de foto’s in het artikel niet goed worden weergegeven, zelfs dat kan er niet af, als postuum eerbetoon…gemiste kans wat mij betreft.

  9. Berend

    Marcel, dat iemand de muur ooit als zijnde kunstwerk heeft gebouwd, wil niet zeggen dat eenieder deze ook als zodanig waardeert. Iedere aanschouwer zal zijn eigen oordeel moeten vellen.

    Wat mij betreft mag deze muur gesloopt worden.

  10. Suzan

    @hanneke: wat is de historische waarde dan van dit kunstwerk..?
    Overigens kunnen we toch niet alle rommel laten staan omdat het toevallig “kunst” zou zijn?

  11. Otto Nelemans

    Het gaat hier wel om een kunstwerk. De gemeente Utrecht laat veel beelden aan hun lot over, hetgeen heeft geleid tot verdwijning, al dan niet te achterhalen, beschadiging en verwaarlozing. De wethouder cultuur moet zich dit aanrekenen.
    In het blad Metropolis M 18 juni 2016 schrijft Domeniek Ruyters over het vervallen kunstwerk van Peter Struycken.Struycken. http://www.metropolism.com/nl/features/23880_no_longer_art_peter_struycken
    Na een goede schoonmaakbeurt kan een betere locatie gezocht worden om het al was het maar partieel te herplaatsen. De foto’s uit Metropolis laten nog goed zien hoe bijzonder het kunstwerk is. Wel ruimte geven natuurlijk. Niet iedereen zal het op hetzelfde niveau waarderen, maar slopen zoals in enkele reactie te lezen is riekt mij te veel naar de tijden van de Beeldenstorm.

  12. Wim

    Het was een betonnen muur met wat versieringen die zijn tijd heeft gehad dus ruimen.

  13. Jasper

    Haal een klein stuk uit de muur en geef dit een nieuwe plek in de woonwijk. Refereer aan de muur en aan de kunstenaar. Idee ???

  14. Teunis

    En zijn bekendste werk is inmiddels ook vervangen:
    https://c2.staticflickr.com/8/7371/8716713717_3ecb38a7cc_b.jpg

  15. Bill

    Ergens in Utrecht een plek maken voor ” verlaten en vervallen” kunstwerken…? Nu misschien niet maar over 50 jaar eeuwig zonde.

    Reserveer in Leidsche Rijn een plek/park waar b.v. (een gedeelte van) deze muur, de beelden op het Smakkelaarsveld en andere
    “uitgerangeerde” kunstwerken een nieuwe plek krijgen. Zo’n verzameling kan op langere termijn nog erg interessant worden.

  16. René Van Ree

    Het was toen een mooie oplossing om de mensen in dichterswijk te vrijwaren van lossende en ronkende vrachtwagens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).