Ondernemers ontstemd over bouwplaats op de Neude dat kunstwerk blijkt te zijn | De Utrechtse Internet Courant Ondernemers ontstemd over bouwplaats op de Neude dat kunstwerk blijkt te zijn | De Utrechtse Internet Courant

Ondernemers ontstemd over bouwplaats op de Neude dat kunstwerk blijkt te zijn

Ondernemers ontstemd over bouwplaats op de Neude dat kunstwerk blijkt te zijn
Het terras op de Neude moet weg door het kunstwerk dat deze week wordt gepresenteerd
De ondernemers rond de Neude zijn boos over het grote kunstwerk van het SPRING Performing Arts Festival dat daar op maandag wordt opgebouwd. Met grote spaanplaten tot bijna 2 meter hoog is het hele plein zeker twee weken aan het zicht onttrokken. Donderdag is het kunstwerk van Dries Verhoeven klaar en blijft dan tot 26 mei de Neude vullen. De terrassen op het plein, die met het lekkere weer al dagen vol zaten, moeten wijken.

De ondernemers rond de Neude zijn boos over het grote kunstwerk van het SPRING Performing Arts Festival dat daar op maandag wordt opgebouwd. Met grote spaanplaten tot bijna 2 meter hoog is het hele plein zeker twee weken aan het zicht onttrokken. Donderdag is het kunstwerk van Dries Verhoeven klaar en blijft dan tot 26 mei de Neude vullen. De terrassen op het plein, die met het lekkere weer al dagen vol zaten, moeten wijken.

Het Spring Performing Arts Festival in Utrecht is van 17 tot en met 26 mei op veel verschillende locaties in Utrecht. De organisatie maakt vernieuwende voorstellingen van hedendaagse (inter)nationale theatermakers en choreografen mogelijk. De Neude is al jaren ook een van de locaties van het festival, maar dit jaar zijn de ondernemers teleurgesteld over de uitwerking.

De kunstenaar en de organisatie van Spring willen niets kwijt over de precieze invulling van het kunstwerk tot en met de opening op donderdag. In een concept dat DUIC heeft gezien is echter duidelijk het kunstwerk een bouwplaats is. Zo maken de spaanplaten ook onderdeel uit van het kunstwerk. Voorbijgangers kunnen tussen de hekken door en bij het bezoekerscentrum zien wat er op de fictieve bouwplaats gebeurt. In het bezoekerscentrum is er ook een uitleg over het kunstwerk.

Bouwplaats

Rien van den Hoek, voorzitter van de ondernemersvereniging Stadhuiskwartier, is ontstemd over het kunstwerk. “Wij hebben als vereniging, maar vooral ook als ondernemers bezwaar gemaakt tegen dit kunstwerk. Wat kunst is, is vooreen iedereen natuurlijk anders, maar om de Neude volledig af te sluiten en om te bouwen met een spaanplaat hekwerk gaat ons wat ver. Het heeft ook veel invloed op de zichtlijnen van aanliggende straten. Een nagebootste bouwplaats, alsof we die niet al voldoende hebben.”

Het Stadhuiskwartier is volgens Van den Hoek dit jaar al overbelast door de verbouwing van onder andere het voormalige Postkantoor, het Stadhuis, de Neudeflat en binnenkort door veel evenementen zoals het EK beachvolleybal. De ondernemers rond de Neude zijn in gesprek gegaan met de organisatie en de kunstenaar om het kunstwerk of kleiner of op een ander moment te plaatsen, maar dat leverde niets op.

‘Gigantisch object’

Eddy Schouten van ’t Neutje is ook ontevreden over de gang van zaken: “Waarom het zo’n gigantisch object in het Stadhuiskwartier moet zijn is mij onduidelijk. Het Spring festival staat al jaren op de Neude en dat gaat altijd in goed overleg. Meestal is er een kunstwerk op de helft van het plein, maar dat het dit jaar op het gehele plein is was een verrassing. Ik vind niet dat ze hebben meegedacht. Het was eenrichtingsverkeer.”

Volgens Schouten is het mislopen van omzet door het weghalen van het terras niet de grootste reden tot ontevredenheid. “Je moet ook beseffen dat er personeel is dat twee weken lang niet kan werken. Ik denk dat er bij elkaar zo 70 man thuiszitten. Als ondernemers aan een evenementenplein moeten wij ons er verder helaas naar schikken.”

Gerenommeerde kunstenaar

Jeltsje In der Rieden van het festival noemt het jammer dat de ondernemers ontevreden zijn. “We zijn met de ondernemers een aantal keer in gesprek gegaan, waaronder ook tweemaal fysiek met Dries erbij. Wij zijn ons ervan bewust dat het een groot kunstwerk is en we hebben geprobeerd om goed te communiceren. De Neude is een evenementenplein en dit jaar heeft de kunstenaar iets gemaakt over het hele plein.”

Het is volgens In der Rieden niet zomaar een kunstenaar die op de Neude gaat exposeren: “Dries Verhoeven is een gerenommeerde Utrechtse kunstenaar. Die vult een project op zijn manier in. Verder zijn we in gesprek gegaan met ondernemers en de gemeente.” In der Rieden zegt na het festival nog eens met de ondernemers om tafel te gaan om eventuele ontevredenheid uit te kunnen spreken.

Dries Verhoeven is vooral blij dat hij de kans heeft om te exposeren op de Neude. “Ik heb verder geen mening over het reilen en zeilen van een horecaondernemer. Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die vaker kunst op de Neude zouden willen zien dan alleen terrassen.”

Hij zegt zich gelukkig te prijzen dat de gemeente in dit geval niet kiest voor zoveel mogelijk terrassen, maar ook ambitie heeft voor kunst in de openbare ruimte. “Ik vind het goed dat de gemeente commerciële afwegingen tegenover kunstzinnige maakt.” Over de verdere invulling van het kunstproject wil hij wachten met tekst en uitleg tot de opening op donderdag.

47 Reacties

Reageren
  1. Berend

    Het is wel erg vaak raak met hekken en schermen op de Neude.. als het ene festival vertrokken is, tuigt men het volgende een paar dagen later weer op. Het wordt er niet bepaald gezelliger op. Als het plaatsen van hoge houten muren nu zelfs kunst is en op waardering moet kunnen rekenen, is het einde zoek. Misschien permanent een betonnen muur rondom de hele Neude?

  2. Johannes

    Feest, feest, feest. Heel Utrecht een grote feest- en festivalvierende meute.

  3. Arjan Verhoeven

    Dat moet toch iets buitenaards moois zijn! Ik hoop dat de media dit oppikken en beelden maken van de duizenden mensen die naar Neude kwamen om een simpel een witbiertje te drinken in de zon, maar nu met open mond van verrassing en genot gaan genieten van zoveel schoonheid en betekenis.

  4. Freek

    Gestoord. 50/50 terras en festival was prima geweest. Een bouwplaats is geen zinvolle bijdrage aan de stad of cultuur.

  5. Fred

    De Neude een evenementenplein? Ja, bijvoorbeeld in 1562 om een wederloper te verbranden. Ter plaatse zou nog een gedenksteen staan.

  6. Peter

    Dit soort kunst wordt slechts door een handjevol mensen gewaardeerd. Waarom doen we dit? Hier zit toch niemand op te wachten?

  7. Massegast

    Toen er nog auto’s op de Neude stonden, was het plein aanzienlijk vriendelijker! Nu zie je de hele zomer hekken en schuttingen, omdat de Gemeente Utrecht zo nodig de aan hen toevertrouwde openbare ruimte wil uitbaten. Laat dat plein(tje) nou eens gewoon plein zijn en niet alleen in de wintermaanden. En de drukte neemt verder toe. Volgend jaar is de biliotheek en zijn de winkels in het oude postkantoor klaar. Stayokay, Neudeflat met appartementen zijn er al bij gekomen. Bestaande horeca was er al en dan komt de Gemeente zonder pauze met evenementen en festivals om de hoek zeilen. Je kunt nou eenmaal geen kilo in een pondszak stoppen! En, o ja, ik hoop dat het Janskerkhof NIET autovrij wordt in de toekomst. Een autovrij plein is bij de Gemeente niet in vertrouwde handen: de hekken en schuttingen staan al klaar.

  8. Berend

    Voor de Utrechter is toch niets mooier dan een Neude gevuld met levenslustige stadsgenoten die in de lentezon van een drankje genieten? Weg met deze troep!

  9. Robbie

    Het zal omzet schelen, maar als Utrechter ga je daar toch niet voor je lol zitten? Slecht getapt bier waar je veel te lang op moet wachten!

  10. Se

    Deze “kunstenaar” heeft bijna 2 ton subsidie gekregen om een nep bouwplaats te maken op de Neude. Er gaan elke dag 10 mensen “werken” om zogenaamd een standbeeld te bouwen wat nooit af komt. Notabene naast een echte bouwplaats. Er staan normaal 1000 terras stoelen op dat plein. De belastingbetaler kost het 2 ton en de ondernemers nog vele malen meer aan omzet. Te gek voor woorden

  11. Appie

    Ik heb hier zo hard om moeten lachen

  12. Jonathan

    Ongelooflijk egoïstisch van deze kunstenaar. 50/50 kan ook. En veel Utrechters houden van de Neude met haar grote terras; zoveel terrasruimte met zon is er niet. En kunst hoeft niet per se op nota bene de Neude…

  13. Jules

    Opvallend dat klagende stadgenoten en horeca uitbaters minder avontuur in de stad willen. Maar pleinen wel volplempen met terrassen vol toeristen. Die heb je overal in Nederland. Leef je uit cultureel Utrecht. Trek je niet te veel aan van morrend terraspubliek.

  14. G.H.

    Gewedig kunstproject. Nu kunnen wij Utrechters eindelijk ook eens zien hoe een bouwplaats eruit ziet.
    Ik neem aan dat geluiden van slijptollen en pneumatische hamers inbegrepen zijn?

  15. w

    voor echte bouwplaatsen kun je volop elders in de stad toch terecht?

  16. Henk

    Wat een grap. Alsof ik De Speld aan het lezen ben.

    Maar even serieus:

    Dit is toch HET voorbeeld dat er in Utrecht iets fundamenteels fout gaat tussen gemeente, burgers, bedrijfsleven en de “creatieve” sector. En blijkbaar kan het iedere keer weer net iets gekker.

  17. Scherpschutter

    Werkelijk schandalig. De ondernemers wordt weer eens een strop om de nek geknoopt die ze tot overmaat van ramp ook nog eens zelf betaald hebben ook.

    Alleen in een hopeloos barbaarse samenleving worden ondernemers geacht om belasting te betalen, waarna dit belasting in de vorm van subsidie wordt gebruikt om een product of dienst te bieden waar sowieso al geen vraag naar is, waarbij diegenen die de belasting opbrachten nota bene NOG een keer ongevraagd economisch benadeeld worden doordat het product waar geen vraag naar is recht voor de deur wordt geplaatst….

    Het zijn praktijken die je in Oeganda of Zimbabwe verwacht. Maar in Nederland?

    “Ik heb verder geen mening over het reilen en zeilen van een horecaondernemer. Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die vaker kunst op de Neude zouden willen zien dan alleen terrassen.”

    Tenekrommend. Als dat zo was dan hadden mensen je wel VRIJWILLIG betaald voor je ‘ku(ns)twerken’ waar geen hond op zit te wachten. Hoe moeilijk is het? Ga iets nuttigs produceren. Iets waar werkelijke vraag naar is.

  18. Herman

    De kunstenaar zal wel heel tevreden zijn, er wordt gepraat over creatie en dat is in dat wereldje toch wel de norm.
    Kunstenaars vinden zichzelf ook meer dat het gepeupel…

  19. jan de man

    Heerlijke comments allemaal! Helemaal eens met het geklaag. Kunst lijkt me altijd goed, maar laat deze gesubsidieerde kunstenaar lekker de muren weghalen zodat de hele stad kan genieten van zijn kunst.

    Dan kan eenieder die naar het station fietst even de nep bouwplaats bewonderen.

  20. BdV

    Valt mee. De spaanplaten hadden ook tegen de gevels aan kunnen staan. Is dit nu zoveel erger dan een dertien in een dozijn terras?

  21. Ilvy

    Absurd om dit zo te doen en wat inlevingsvermogen van de kunstenaar zelf zou ook niet misstaan.

  22. BramD

    ach, als er geen schotten staan dan is er wel de pop-up fietsenstalling die het beeld verpest.

  23. isabelle

    Ja, meest irritante kunstwerk ooit, al weken voor het überhaupt getoond wordt.

    Ook wel weer knap.

  24. cas

    Ik weet het, we gaan allemaal mensen op een stoel zetten en laten deze mensen drinken bestellen. Dan lijkt het net of dit bezoekers van een terras zijn en omdat er geen dingen kunnen vallen hoeft er geen hek omheen…. Kunst, tsja ik weet het… Ik ben geniaal

  25. Joost

    Tijd voor een petitie: het hele plein de hele lente en zomer vrij van evenementen.

  26. Cor

    Ik vind het wel grappig dat dit kunstwerk weer de meest typische reacties op DUIC weet te ontlokken, alles wat ik hier lees komt voortdurend terug onder ieder artikel over cultuur of een evenement. Als het de kunstenaar daarom te doen was is ie geslaagd…

  27. Karel appel

    Alles is leuker dan bierrockfestivals
    Met mega muziek boxen
    In de nacht de omwonenden tot een uur in de nacht uit hun slaaphouden

    Zodra de cafebaasjes niet aan hun bieromzet komen
    Dan gaan ze klagen

    Komt er wat kunst op de neude,,,tja. Daar verdienen de cafebazen niks aan

  28. Bert

    “Dries Verhoeven is een gerenommeerde Utrechtse kunstenaar”

    Dan neem ik aan dat ie ook zelf zijn broek ophoudt, dan wel het hele project zelfs financiert.

    Ow wacht…

  29. Angelique

    hahah, een nepbouwplaats… is het al 1 april?

  30. Berend

    @Cor: Onzin. Ik heb vaak genoeg gezien dat men het op DUIC opnam voor organisatoren en ondernemers, bijv. toen er geklaagd werd over het IBB feest, of vermeende geluidsoverlast door Kosten Koper. Het gaat erom dat het belangrijkste plein van Utrecht, samen met de Dom echt ‘t uithangbord van de stad, voor de zoveelste keer dit jaar ontoegankelijk is vanwege een ‘festival’ – in dit geval een uiterst twijfelachtig kunstproject dat een bouwplaats simuleert, wat m.i. bar weinig Utrechters zullen verkiezen boven een pilsje op een van de terrassen die ervoor moeten wijken. Er zijn gewoon te veel evenementen op de Neude en dan vaak ook nog van een heel bedenkelijk kaliber. Vrije zichtlijnen op en over de Neude, zodat het ‘t stralende middelpunt van de stad blijft. Voor kunstprojecten, festivals en weet ik wat nog meer, is elders in de stad meer dan genoeg ruimte.

  31. Petertje

    @Peter, kunst mag ontregelen, probeer een open blik te houden. Zelfs als het hek twee meter hoog is. 😉

  32. BdV

    Misschien dat het deze keer anders loopt, maar meestal is het wel zo dat je er een paar keer langs komt en je vraagt je af, wat zou het zijn? De volgende keer maar eens een kijkje nemen. Zou het al klaar zijn? Of, oh, ach, nee. Net te laat, ze zijn het alweer aan het afbreken.

  33. Fab

    Waarom een compleet kale schutting op een plein waar terrassen zijn,
    Degene die hier toestemming voor heeft gegeven heeft geen besef van de betekenis van het woord plein. En net zo min van geschikt locatie gebruik. Het Neude hoort een open plek te zijn, open met festivals en het hoge opbouw en afbraak gehalte mag echt een flinke tand lager. De feestkeer die Utrecht centrum inmiddels aan het worden is krijgt door dit soort dingen echt geen toegevoegde waarde meer. Het ‘Waarom zou je aardig met de stad om gaan als de stad zo met jou om gaat’ wordt alleen maar verder in de hand gewerkt..

  34. Kozinski

    Ach ach wat een geklaag van de cafebaasjes
    Ze komen even niet aan hunbieromzet
    Ze doen net alsof het hun priveplein is

    Kunst op het plein,,,tja daar verdienen ze niks aan

  35. Eduard F.

    Weet je, het is publieke ruimte dus óók niet van de caféuitbaters. Wat mij betreft zouden die volgepropte suffe terrassen daar dan weer niet hoeven, maar daar hoor je mij ook niet over zeuren.

    De uitbaters weten van tevoren dat er in de terrasperiode op een x aantal dagen het plein gereserveerd is voor andere zaken. Dat is de deal die ze hebben met de gemeente. Dan moeten ze niet elke keer weer gaan klagen zodra het zover is. Als je onbeperkt een terras neer wil kunnen plempen moet je dat maar op je eigen terrein doen.

  36. Johan

    Wat is de grens tussen kunst en nonsens….
    Een schutting om het kunstwerk wat zou zijn gevallen….) HOE KLEINZIELIG kun je het maken….denk voortaan ook aan de bedrijven rondom de Neude… maar ook aan het publiek wat een schuttingloze uitzicht wil hebben. Überhaupt wel nagedacht wat het publiek wil?? of is het van een ambtenaar die zijn/haar persoonlijke voorkeur wil laten gelden….
    Wat een flop voor gemeente Utrecht……………..

  37. Johan

    Wat fijn dat we nu eindelijk naar een schutting kunnen kijken. Dit is kunst ten top!!!

  38. Maria

    Heerlijk, een kunstwerk dat nu al zoveel stof doet opwaaien. Ben zeer benieuwd!

  39. Cico

    De horeca ondernemers mogen het hele jaar door gebruik maken van een openbaar plein. Reken eens uit hoeveel subsidie dat zou zijn, gezien de m2 prijzen in Utrecht tegenwoordig. Dat geklaag over kunstsubsidies altijd.
    Bij een geslaagd kunstwerk/performance heeft iedereen het er over een paar nog over, dat kan je niet zeggen van wat terrasstoeltjes die overal staan.

  40. Johan de Vries

    Iedere euro meer dan waard; waar zie je dat nou nog in Utrecht of uberhaupt Nederland: een bouwplaats! Fan-tas-tisch! En het woord ‘acteur’ kun je gewoon vervangen door ‘vrijwillige student’, waardoor de volle subsidie ten goede komt aan de ‘kunstenaar’ himself. Maar, toch ook complimenten voor die man: je hebt de gemeente maar mooi dat publieksgeld afhandig gemaakt! 🙂 Daar moeten bubbels op gedronken worden! 🙂

  41. Eduard F.

    @Cico: “De horeca ondernemers mogen het hele jaar door gebruik maken van een openbaar plein. Reken eens uit hoeveel subsidie dat zou zijn, gezien de m2 prijzen in Utrecht tegenwoordig. Dat geklaag over kunstsubsidies altijd.”

    Dit. De ondernemers mogen het grootste deel van de tijd gebruik maken van de openbare ruimte zonder ervoor te betalen. Ze weten daarbij dat het terras moet wijken voor evenementen, want dat staat in het terrassenreglement van de gemeente. Bovendien weten ze van tevoren om welke dagen dat gaat. Ze hebben dus geen enkel recht tot klagen wat dat betreft.

  42. MH

    Dan toch even dit omdat toch enige kennis ge-update mag worden.
    Het gaat niet alleen om de horeca ondernemers aan de Neude, die overigens 46,80 p m2 precario betalen per seizoen, zie precario belasting heffingen 2018 .
    Het gaat ook om de andere kleine ondernemers aan de Neude. Door de hoge hekken wordt het zicht naar hun ontnomen. Kunst is voor een ieder invulbaar . Daar mag discussie over zijn. Overleg voeren met elkaar en samenwerken was wellicht wel zo fijn geweest.

  43. Bart

    Prachtig werk, had er niks over gelezen, maar ik was onder de indruk. Beeldje gekocht en ik vind het bijna jammer dat het er niet echt komt. Jammer voor die mensen die nu opeens geen bier meer kunnen drinken. Er zijn ook geen terrassen in Utrecht, daar zou de gemeente eens aan moeten doen. Je moet echt zoeken naar een horecagelegenheid.

  44. Koenraad A.

    Zojuist het kunstwerk op het Neude gezien: wat een geweldig werk! Werkelijk: grote klasse! Als dat geen eye-opener is….

    En wat betreft de bier-boeren aan het Neude: zij moeten niet zeuren. 1. Het Neude is openbare ruimte, en geen privébezit. Het is van ons allemaal: soms voor sporters, soms voor een markt, soms voor een optreden, soms voor een kunstwerk en de overige 90% van de tijd mogen er bitterballen worden verkocht. 
    En 2. Het zou de bier-boeren sieren als ze zich wat bescheidener zouden opstellen. Immers: zij bestaan bij de gratie van alles wat Utrecht tot een aantrekkelijke en dynamische stad maakt. En dit is niet te danken aan de oerconservatieve en saaie ‘horeca-concepten’ die zij al jaren uitbaten, maar aan het harde werken van alle mensen in (o.a.) de culturele sector, die voor niets of hooguit een schijntje van de verdiensten van de kroegbezitters zelf, de stad verrijken met creatieve impulsen en nieuwe energie. Nu ik er zo over nadenk: de zelfgenoegzaamheid van de bier-boeren van het Neude zijn misschien wel exemplarisch voor die van de westerse beschaving die in dit kunstwerk aan de orde wordt gesteld: hoe ironisch!

    En aan alle overspannen, negatieve, paranoïde duic reaguurders die twijfelen aan de herkomst van deze reactie: ik heb niets met de totstandkoming van dit kunstwerk te maken. Dit is wat ik vind en het is de eerste keer in mijn leven dat ik sowieso op een internetforum reageer.

  45. Berk

    Ik vind het kunstwerk wel weer grappig en origineel. Alleen dat de gemeente dit toelaat in een stad die al jaren gebukt gaat onder echte bouwwerkzaamheden, is wel een soort van middelvinger opsteken naar haar bewoners

  46. S. Evers

    De stad heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld. Ook qua inwoneraantal en gebruikers. Het is nu toch tijd om nadrukkelijk te kiezen voor een Neude als ontmoetingsplek voor iedereen.

    Maak van het plein een echt mooie publieke ruimte met bijvoorbeeld een grote fontein en platanen. Sfeervol en goed voor de ondernemers in de binnenstad.

    Evenementen kunnen inmiddels ook best wat meer naar de rand van de stad verhuizen (Leidsche Rijn, Griftpark, Kanaalzone). Daar komt de specifieke doelgroep (cultureel geëngageerd) dan ook echt wel op af en wordt de aantrekkelijkheid van de stad vergroot. Verspreid de druk, maak keuzes en beëindig het multifunctionele karakter van de Neude.

  47. George Knight

    Als het aan de ondernemers ligt wordt de hele openbare ruimte in het centrum van Utrecht geprivatiseerd en omgebouwd tot terras voor de horeca. Geflankeerd door trottoirs vol schots en scheef staande fietsen waar het gemeentebestuur van Utrecht nauwelijks meer handhaaft. Deze glijdende schaal van relatieve verslonzing zegt dat als de gemeente eenmaal de controle verliest, de sterkst georganiseerde partijen daar misbruik van maken. En de openbare ruimte straffeloos innemen. Tegen koste van de inwoners van Utrecht.

    Hoe anders is het in volwassen steden waar pleinen ook gewoon pleinen mogen zijn en deel uitmaken van de openbare ruimte. Pleinen die dus niet geprivatiseerd zijn en ingenomen door de horeca. Door zijn ligging en vorm is het Neude een bestemming die uitermate geschikt is voor openbare manifestaties en aan kan sluiten als locatie voor de festivals in Utrecht.

    Kortom, de horeca-ondernemers redeneren dat hun glas halfleeg is, maar ze zouden beter de zegenen van een halfvol glas kunnen tellen. Als de Utrechtse raad verstandig is en de bestemming van de openbare ruimte in het centrum eens serieus neemt, dan pakt het door en bestemt het het Neude en de andere pleinen in het centrum als openbare ruimte die per definitie niet geprivatiseerd kan worden. Dat moet in een links college toch mogelijk zijn?

    Overigens: De stad Utrecht mag blij zijn dat zo’n goede en ambitieuze theatermaker als Dries Verhoeven hier zijn thuisbasis heeft. Het is trouwens wachten op zijn volgende project die hem door de protesterende ondernemers in de schoot is geworpen: het Neude als een gigantisch terras waar volop gegeten, gedronken, gepraat, gekoesterd en voor diensten en goederen betaald wordt. Titel: De Afrekening.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).