Onhandige taalfouten op de posters van ARK Utrecht zorgen voor ophef op sociale media Onhandige taalfouten op de posters van ARK Utrecht zorgen voor ophef op sociale media

Onhandige taalfouten op de posters van ARK Utrecht zorgen voor ophef op sociale media

Onhandige taalfouten op de posters van ARK Utrecht zorgen voor ophef op sociale media
Het affiche voor het feest ‘ARK Utrecht’, georganiseerd door SPRING, bevat twee onhandige taalfouten. De Arabische tekst staat verkeerd om, en in het Turks staat een puntje teveel. De posters worden vervangen.

Het affiche voor het feest ‘ARK Utrecht’, georganiseerd door SPRING, bevat twee onhandige taalfouten. De Arabische tekst staat verkeerd om, en in het Turks staat een puntje teveel. De posters worden vervangen.

Franka Hummels publiceerde zondagmiddag een foto van de feestelijke poster op Twitter, waarin ze de taalfout in het Arabisch aanstipt. Twitteraars reageren zowel gefrustreerd als geamuseerd op de poster voor het ‘inclusieve’ feest.

“Dit gebeurt echt zo vaak”, reageert iemand op het bericht. “Heeft te maken met het converteren tussen verschillende bestandsindelingen, sommige programma’s lezen het Arabisch schrift niet en maken er dit van.” Een ongelukje, dus. Toch vinden sommigen het ‘stom’ dat de tekst niet even van tevoren is gecontroleerd.

Moordenaar

Ook het Turks is het nèt niet, schrijft iemand anders. Daarin staat niet katıl, wat ‘meedoen’ betekent, maar katil. Dat vertaalt zich naar ‘moordenaar’. “‘Aan het feest jij ook moordenaar’. Een puntje op de i kan zo veel verschil maken.”

De organisatie, die in handen van theaterfestival SPRING ligt, schrikt zich een ongeluk door het bericht. “Oh nee, dit is zo fout gegaan! ARK Utrecht is nieuw project waarmee we een nieuw publiek willen aanspreken en daarom voor het eerst ook in andere talen dan Nederlands en Engels communiceren”, schrijft SPRING in een reactie. 

Dubbel checken

“We hebben de teksten door een vertaalbureau laten vertalen, maar toch is het in de opmaak fout gegaan. We hadden het natuurlijk nog moeten laten checken. Excuses aan iedereen!” SPRING laat weten de posters te vervangen. Alle nieuwe teksten zullen ze naar eigen zeggen dubbel controleren op eventuele taalfouten. SPRING hoopt ondanks de ophef dat er van ARK Utrecht toch nog een mooi feest wordt gemaakt.

 

39 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Aha een poster met kreten in louter Engels, Turks, en Arabisch. Veelzeggend.

 2. Lexus

  @Paul: die fouten zijn nog veelzeggender. Als we nu in Nederland en Vlaams België, inmiddels beide een multiculturele samenleving, eens afspreken om het hier historisch gegroeide Nederlands als lingua franca te gebruiken, dus ook op posters? Dan kunnen we andere talen altijd nog als hulpmiddel bij de communicatie hanteren. Want kennisneming van andere culturen juich ik alleen maar toe.

 3. Berk

  Voor mij is een inclusieve samenleving een samenleving waarbij iedereen ongeacht geloof, geslacht, geaardheid etc dezelfde rechten heeft, maar ook dezelfde taal spreekt. Als we niet dezelfde taal spreken, hoe kunnen we elkaar dan begrijpen? Als je bezoekers onder het mom van inclusiviteit in verschillende talen gaat aanspreken bereik je mijns inziens juist het tegenovergestelde.

 4. Subsidie

  Dit soort affiches zouden louter in het Nederlands moeten worden gemaakt. Er zouden geen concessies aan de integratie moeten worden gemaakt.

 5. JdV

  Gelukkig zijn de posters in de Arabische wereld en in Turkije wel altijd voorzien van foutloze Nederlandse teksten. Proest.
  Maar nu even serieus, ongeletterdheid bij mensen met een niet-Nederlandse achtergrond is een groot probleem. Iedereen kent wel de families die bij de dokter, gemeente of apotheek komen waar een van de meestal jongere generatie moet vertalen voor de ouderen die ondanks decennia in NL te zijn nog steeds de taal niet beheersen. Dat help je niet door dan maar iets aan te bieden in de taal van oorsprong. Die help je door uitsluitend en alleen nog in het Nederlands te communiceren en zo te dwingen de taal te (gaan) leren.

 6. Rivierenwijk

  Wil je je poster overschilderen? Geen punt bij Karwei.

 7. Ironie

  Ironisch zeg. We worden alsmaar erop gewezen om niet te streng te zijn op het taalgebruik niet-Nederlands-sprekenden. Immers; ze doen toch hun best om de taal te leren?

  Wordt er een inclusieve poster gemaakt waarop onder het mom van inclusiviteit verschillende vertalingen zijn opgenomen. Wordt er vervolgens óók een foutje gemaakt in de vertaling. Daarop moet natuurlijk hard op gestraft worden.

 8. Scherpschutter

  Jongens, accepteer nou gewoon dat de mens van nature monoculturele voorkeuren heeft. Turken leven het liefst met Turken, Marokkanen met Marokkanen en Nederlanders met Nederlanders. Niets mis mee! Ieder individu heeft individuele voorkeuren. Zie de meest succesvolle multiculturele samenleving ter wereld; de V.S. Harmonieuze segregatie.

  Waarom politici de monoculturele voorkeuren van de mens met een honkbalknuppel te lijf moet te gaan om er een bont en blauw bijeengeslagen beurze eenheidspulp van te maken is me werkelijk een raadsel en al helemaal waarom de overheid meent hier belastinggeld op stuk te moeten slaan…Overheden behoren zich niet met cultuur te bemoeien. Daar komen niets dan ongelukken van.

  Kap met dit soort initiatieven en laat het aan de markt over. Als er vraag is naar een multiculti-we-zingen-met-z’n-allen-kumbaya-my-lord-rond-een-kampvuur-festival dan springt de markt er wel op in. Het bespaart je tevens dit soort ronduit genante fouten….En als je dan toch een diversiteitssubsidieslurper opricht, zorg er dan in ieder geval voor dat je personeelsbestand ook divers is, om dit soort blunders te voorkomen. Deze organisatie is zo mogelijk nog minder divers dan een gemiddeld GroenLinks partijcongres.

  Man man man. Overheden. Wat moet je ermee.

 9. Wies

  Verschrikkelijk. Misschien met humor benaderen? Kom vaak in Azië waar de meest bizarre Engelse teksten te lezen zijn, is juist leuk. Wees blij dat een organisatie de moeite doet en relativeer. Pas dan word je echt inclusief. 🙂

 10. Sugar Free

  @Scherpschutter: Ik heb de individuele voorkeur om kosmopolitisch te leven, zonder iemand die mij de idiote zelfbedachte regel voorschrijft dat ik alleen met Nederlanders moet leven. Ik vind gedwongen monoculturen heel eng klinken, met de historische voorbeelden van dien die daarbij als waarschuwing dienen.

  Daarbij is ‘monocultuur’ een belachelijk idee, helemaal in Nederland. Zien we cultuur als ‘gedeelde gebruiken’ zoals taal, andere uitingsvormen (Scherpschutter: ieuw, klinkt als kunst), eten enzovoorts: er is geen woord wat is bedacht op het grondgebied van het huidige Nederland, geen voedsel wat niet meegenomen is van een buurland of exotisch oord, geen kledingstuk of andere uiting van zelfexpressie wat niet van oorsprong Amerikaans is, ga zo maar door. ‘Nederlands’ is een begrip van bijna niks, en dat heeft ons geholpen om ons nooit te laten beperken tot hoe we ‘horen’ te doen.

  Monocultuur bestaat kortom niet, en waar men doet alsof dat wel zo is onderdrukt een dominante groep de rest. Waarom? Omdat ze bang zijn dat hun eigen cultuur ook niets voorstelt. En terecht.

 11. Yoshua

  Ze hadden de tekst van vertaalbureau Google translate moeten laten controleren door een beëdigde vertaler bedoelen ze te zeggen.
  Waarom zou je de tekst van een beëdigde vertaler moeten laten controleren door een ander beëdigde vertaler?

  Keihard jokken, wees gewoon eerlijk, zeg dat je het door translate hebt gegooid om jongeren waarvan de grootouders of ouders een migratieachtergrond hebben niet serieus te nemen.

  De jonge festivalbezoekers met Turkse of Arabische roots zijn geboren en getogen in Nederland.
  Een festival aankondigen in talen van minderheden vindt ik absoluut niet kunnen, alsof deze mensen volkomen labiel zijn en de taal van het land waar ze wonen niet machtig zouden zijn terwijl ze hier geboren en getogen zijn.
  Bij de eerste generatie kan ik me iets bij voorstellen, doe je dat bij de derde en vierde generatie dan erken je deze mensen niet als volwaardige Nederlander.

  Kenny.B zingt het al jaren: praat Nederlands met me, gewoon Nederland met me.

 12. Scherpschutter

  @Sugar Free

  Ik zal u verder naar hartelust cultuur kapot laten relativeren en natuurlijk zijn uw kosmopolitische voorkeuren ook die van u (helemaal prima, doe wat u wil), maar wat ik schrijf is dat de mens van nature monoculturele voorkeuren heeft en dat een overheid niet moet proberen om cultuur op te dringen.

  Met andere woorden; ik begrijp niet goed wat nu uw punt is in relatie tot de door mij geopperde punten.

 13. Lexus

  Ik ben blij te kunnen vaststellen dat de meeste reageerders hier vinden dat het Nederlands de voertaal moet zijn en blijven, al moet ik helaas vaststellen dat het Engels inmiddels een grotere bedreiging voor het Nederlands vormt dan alle andere talen bij elkaar.

 14. Individu

  @Scherpschutter
  ‘Zie de meest succesvolle multiculturele samenleving ter wereld; de V.S. Harmonieuze segregatie.’

  Dit is een flauw grapje om reacties uit te lokken hoop ik?

  Verder spreekt u uzelf tegen in uw wederom fantasierijke theorie over mens en maatschappij. Heeft ieder individu nu individuele voorkeuren of monoculturele voorkeuren?

 15. Sugar Free

  @Scherpschutter: het punt is dat ‘de mens’ in uw betoog slechts ‘de mens Scherpschutter’ betreft. Monocultuur is úw, volkomen particuliere, voorkeur en ik laat me niet zeggen dat het ook de mijne is. Dat ‘te lijf gaan van monoculturele voorkeuren’ waar u het over heeft slaat dus nergens op. Een beetje de basis van uw betoog, wat daarmee onzin wordt.

  Dat is jammer, want als u het had gelaten bij de constatering dat dit feest én deze taalblunder niet gesubsidieerd hoeft te worden, had u helemaal gelijk gehad. Uw Spengleriaanse gewauwel geeft echter aanleiding om toch even recht te zetten.

 16. JdV

  @Lexus: LOL. Duic schrijft in een artikel naast dit artikel over een “upcoming” herenzaak. U strijd tegen de bierkaai, dit medium doet niet anders dan Engelse termen gebruiken.

 17. Berk

  @Scherpschutter De VS meest succesvolle multiculturele samenleving ter wereld, hahaha. Waar haal je dat vandaan?

 18. Hetty

  Ik heb deze kleurrijke posters net ook gezien in het voorbijrijden, niet wetende, dat er MOORDENAAR op staat. Lachen. Wellicht kunnen ze deze mislukte maar ludieke posters verkopen als verzamelobject, en ik denk ook, dat menig student er zijn of haar of X kamer mee zou willen opvrolijken.

 19. Erwin

  Arabisch hoort toch ook juist omgekeerd te zijn..? ☝🏼

 20. Scherpschutter

  @Individu

  Zeker niet. De VS is beslist de meest succesvolle multiculturele samenleving ter wereld, getoetst aan iedere objectieve standaard. Wellicht dat het niet past bij uw droombeeld van een multiculturele samenleving. Dat is alleen een ander verhaal…

  @Sugar Fee

  Bij het hoofdonderwerp blijven is kennelijk iets teveel van u gevraagd.

  @Berk

  Hoe moeilijk is dit? De VS is in percentages uitgedrukt een van de meest multiculturele landen ter wereld, tegelijk een van de economisch meest succesvolle natiestaten ooit en bovendien een samenleving waarin ieder individu dezelfde kansen heeft en constitutionele bescherming geniet. Een eclatant multocultureel succes, getoetst aan iedere objectieve standaard. En tegelijk; een land waar ook enorme culturele segratie bestaat, omdat er de vrijheid bestaat om te verenigen naar eigen inzichten. En dus wonen de Chinezen bij de Chinezen, de Hispanics bij de Hispanics, en de Joden bij de Joden. Niets mis mee! De mens is nu eenmaal van nature monocultureel geënt.

 21. Niels Bokhove

  Hoe ironisch! In de reacties op de DUIC-berichten (en soms ook in die berichten zelf!) stikt het van de taalfouten en daar hoor je bijna nooit iemand over.

 22. Pee

  @Berk 31/8/2021 – 15:37

  je begrijpt het niet wat SS hiermee bedoelt ,deze bedoelt juist het tegenovergestelde van wat jij denkt .

  We leven in Nederland dus Nederlands moet op nummer 1 staan.
  we kunnen ons al bijna niet meer verstaanbaar maken in het Nederlands ,vooral in de grote steden.

 23. Berk

  @Pee u weet helemaal niet wat ik denk. Als u mijn eerste post leest kunt u zien dat ik Nederlands als gemeenschappelijke taal juist heel belangrijk vind. Dat wij ons ‘al bijna niet meer verstaanbaar kunnen maken in het Nederlands’ is natuurlijk zeer overdreven. Wellicht ligt het aan uw eigen Nederlands, maar ik kan me prima verstaanbaar maken hier in Utrecht

 24. Paul

  @scherpschutter, hopelijk denken niet veel mensen zo kortzichtig al u in Utrecht..
  We hebben ruim 120 nationaliteiten in Utrecht wonen, dat is Europees gezien heel veel in relatie met het feit dan we maar bijna 400.000 inwoners nu hebben.
  Tuurlijk zijn er ook cultuur bubbels in de stad, maar ook is er in Utrecht een forse integratie succesvol. Mijn buurman komt uit Honduras, mij tandarts uit Algerije, onze stagair uit Servië, onze gast uit Paraguay..etc
  Ik zie Nederland als een piep klein land zeer rijk land, en heet alle mensen met positieve instelling van harte welkom in Utrecht!
  Sterker…de Nederlandse economie kan alleen functioneren door goede instroom van vele nationaliteiten.

 25. Pieter

  Gewoon alles in Nederlands ! We wonen in Nederland en alle anderen moeten naar eens wat beter inburgeren zeker met onze taal,ze willen hier wonen dan dus ook gewoon Nederlands!!

 26. Katja

  @Berk; in de VS beschouwt men zich als Amerikaan, hier als Turk of om het even een andere nationaliteit.

 27. Kaat

  Gewoon Nederlands als voertaal hanteren. Dan heb je ook niet dit soort blunders…

 28. Scherpschutter

  @Paul

  Er zijn niet zoveel Hondurezen en Paraguyanen, dus dan wordt samenwonen ook wat uitdagend natuurlijk. Wat je wel goed ziet in Utrecht is dat grotere groepen, zoals Marokkanen, Turken, Surinamers, relatief geconcentreerd samenwonen. Helemaal niets mis mee en volkomen logisch! En overal ter wereld waar veel Nederlanders naartoe zijn gegaan (zoals Spanje) zie je ook dat ze samenklonteren. Zo is de natuur. De mens is van nature een wezen van gewoonte en dus monocultureel van aard. Zelfs in Nederland zie je dit fenomeen heel duidelijk. Friezen aarden niet in de Randstad. Randstedelingen niet in Friesland.

  “Sterker…de Nederlandse economie kan alleen functioneren door goede instroom van vele nationaliteiten.”

  Nonsens. Nationaliteit heeft geen ene moer met het functioneren van de economie van doen. Een economie kan alleen functioneren als er voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is, de ‘nationaliteit’ van dit personeel heeft daar verder werkelijk niets mee van doen. Het gaat om de kwaliteit van het personeel. Daarbij kun je je overigens afvragen hoe zinvol het is om hele drommen mensen uit agrarische 3e Wereld landen te verwelkomen in een 1e Wereld hoog-technologische samenleving. Grote kans dat je daar niet beter van wordt namelijk.

 29. W.

  De reacties tonen in elk geval aan dat er op het gebied van inclusie nog veel te doen is.

 30. Scherpschutter

  @W.

  Inclusie;

  Definitie: “Inclusie is de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten.”

  Iedereen in Nederland heeft al precies dezelfde rechten en plichten. Inclusie gelukt, zou je zeggen. Dus wat bedoelt u?

 31. Sugar Free

  @Scherpschutter: het hoofdonderwerp van het artikel? De monoculturele voorkeur van de mens bedoelt u? LOL, uw fantasie is weer eens op hol geslagen, maar dat maakt uw bijdragen altijd zo vermakelijk.

 32. GeeWee

  suggestie voor een nieuwe poster in het Nederlands:
  “Kom je naar m’n feestje? Neem je zwemspullen mee!”

 33. JdV

  @W. De reacties tonen vooral aan dat er op het gebied van integratie en taalbeheersing nog veel meer te doen is.

 34. Utrechtvoorutrecht

  Voor iedereen die moeite heeft met het rekening houden met mensen die anders zijn dan jijzelf: word eens volwassen. Bedenk dat er hordes mensen zijn die al jaren rekening houden met jullie berperkte comfort zone. En jullie mogen ook nog gewoon meedoen.

 35. Alain

  De ironie van Scherpschutter.

  Als hyperindividualist denken dat hij weet hoe een samenleving functioneert 😀 Laat dat maar aan mensen met gemeenschapszin over, zou ik zeggen 😀

  Vanuit biologisch perspectief: Monoculturen zijn extreem kwetsbaar voor kleine verstoringen. En ze kosten heel veel moeite tijd en energie om te onderhouden.

  Denk maar aan een grasveldje. Ziet er mooi en overzichtelijk uit, maar je blijft maaien. In de landbouw moet je constant gif spuiten om problemen met de oogst van een monocultuur te voorkomen.

  Laat je wat diversiteit toe, dan is het minder overzichtelijk en vaak wat rommeliger, maar duurzamer en weerbaarder.

  “Friezen aarden niet in de Randstad. Randstedelingen niet in Friesland.”

  Dit is natuurlijk een drogreden. Alsof er geen verhuizingen tussen beide gebieden zou plaatsvinden. Je hebt mensen die van de stad houden en van het platteland en de voorkeur verandert tijdens je leven nogal eens.

  Vervolgens worden ze “Fries” of “Randstedeling” doordat ze de keuze hebben gemaakt voor een plek, niet omgekeerd.

 36. Katja

  Maar war gáát het eigenlijk over van 16-19 september ?

 37. Scherpschutter

  Alain 1/9/2021 – 14:18

  “Als hyperindividualist denken dat hij weet hoe een samenleving functioneert”

  Absoluut. Die bestaat niet. Alleen tussen uw oren. Een samenleving bestaat louter uit individuen.

  “Laat dat maar aan mensen met gemeenschapszin over, zou ik zeggen”

  Dat gebeurt dus ook. Daarom wonen Nederlanders bij Nederlanders, Turken bij Turken en Friezen bij Friezen. Persoonlijk woon ik het liefst tussen succesvolle individuen die het collectivisme (socialisme/communisme/fascisme) verwerpen. Kleur of afkomst verder irrelevant.

  “Vanuit biologisch perspectief: Monoculturen zijn extreem kwetsbaar voor kleine verstoringen. En ze kosten heel veel moeite tijd en energie om te onderhouden.”

  Ja. Chaos in Japan en Friesland. Zeer kwetsbaar allemaal. LOL

  “Laat je wat diversiteit toe, dan is het minder overzichtelijk en vaak wat rommeliger, maar duurzamer en weerbaarder.”

  Yes. Het is een heus paradijsje in cultureel gemengde wijken. Nee, u heeft echt kijk op samenlevingen. U ontgaat niets. LOL

 38. W.

  @Scherpschutter: Je reactie gaat volledig voorbij aan de realiteit. Met die redenering zou er bovendien ook geen criminaliteit zijn in Nederland, want verboden. Bestrijding criminaliteit gelukt toch? Op papier inderdaad (grotendeels) gelijke rechten en plichten, maar de praktijk is een stuk weerbarstiger.

 39. Paul

  @ scherpschutter. Och veel reizen heeft u waarschijnlijk niet gedaan om tot deze beperkende inzichten te komen. Recent heb ik Sarajevo bezocht, bijna 500 jaar heeft men daar heel harmonisch succesvol samen geleefd met heel erg verschillend denkende cultuur groepen, voordat de oorlog uitbraak door de splitsing van yougoslavie. Door een sterk wederzijds respect.
  Betreft Arbeids migratie, heeft u ook een achterhaalde denkwijze. Veel arbeids migranten uit zuid Amerika, Azië, zuid Europa zijn juist daar hoog opgeleid, en vinden na hun studie geen baan. Juist getalenteerde inwoners trekken daardoor weg na Utrecht omdat hier zoveel banen, en maar te weinig personeel beschikbaar is….
  De arbeids migratie van de vorige eeuw was inderdaad wel laag geschoold uit veelal meer agrarische landen. De toen genoemde gastarbeiders zijn heel slecht opgevangen, in barakken bij Fabrieken met de onjuiste gedachte dat deze weer terug zouden keren na hun land met hoge werkloosheid. Ze moesten het maar uitzoeken, en daardoor hebben zijn deze in grote groepen gaan clusteren.
  Bij de 3e generatie, Nederlands opgeleid zie je juist weer de spreiding over heel Utrecht heen.
  Hopelijk heeft u meer een open mind gekregen voor feiten en nuances van de werkelijkheid…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).