Ontbreken huurovereenkomst NS en Depot reden voor niet afgeven vergunning | De Utrechtse Internet Courant Ontbreken huurovereenkomst NS en Depot reden voor niet afgeven vergunning | De Utrechtse Internet Courant

Ontbreken huurovereenkomst NS en Depot reden voor niet afgeven vergunning

Ontbreken huurovereenkomst NS en Depot reden voor niet afgeven vergunning
Het ontbreken van een huurovereenkomst tussen NS en DEPOT was een van de belangrijkste redenen waarom er geen vergunning is verleend door de gemeente aan de initiatiefnemers van deze creatieve hotspot. Dat laat het college van B&W weten.

Het ontbreken van een huurovereenkomst tussen NS en DEPOT was een van de belangrijkste redenen waarom er geen vergunning is verleend door de gemeente aan de initiatiefnemers van deze creatieve hotspot. Dat laat het college van B&W weten.

DEPOT moest een cultureel warenhuis worden in een industriële loods nabij de 2e Daalsewijk waar kunst, muziek, eten, drinken, literatuur, theater, film, mode en interieur elkaar onder één dak vinden. Aan het plan voor het culturele warenhuis in de oude loods van de NS aan de Concordiastraat werd al twee jaar lang gewerkt. Het initiatief van Rod Hensen en Roswita Warmerdam moest de eerste culturele vrijplaats van Utrecht worden waar alle vormen van kunst elkaar ontmoeten. Begin februari bleek dat de gemeente geen vergunning afgeeft aan de initiatiefnemers. Een verontwaardigde reactie van Hensen en Warmerdam volgde.

DUIC vroeg toentertijd om opheldering bij de gemeente Utrecht en de NS. De gemeente kon eerder nog niet reageren omdat alles nog uitgezocht moest worden.

Roswita-RodneyMotie

Begin van dit jaar werd al duidelijk dat de vergunningsaanvraag niet heel soepel verliep. Een meerderheid van de gemeenteraad riep daarop het college op om DEPOT te faciliteren en de initiatiefnemers de ruimte te geven om hun plan te ontwikkelen. Een motie werd op 14 januari aangenomen genaamd Depot;Doen!.

Tijdens deze raadsvergadering werden er ook mondelinge vragen gesteld aan wethouder Jansen. Daar kwam uit naar voren dat de vergunningsaanvraag op gespannen voet staat met het maximum aantal verkeersbewegingen die vastgesteld is in de ontwikkelvisie 2e Daalsedijk. Dit document dient als toekomstkader voor het te ontwikkelen gebied.

In dit document wordt het gebouw waar DEPOT wilde te komen zitten wel aangemerkt als locatie voor een nieuwe hotspot. “Zowel bij NS als bij de gemeente is het plan in eerste instantie positief ontvangen, omdat het past binnen de visie op het gebied”, laat het college dan ook weten. “Tot juni van afgelopen jaar geven alle partijen dan ook telkens aan akkoord te gaan met de ontwikkeling van het culturele warenhuis”, laten de initiatiefnemers van DEPOT weten.

Veel contact

Het afgelopen jaar is er veel contact geweest tussen de gemeente, de NS en de initiatiefnemers over de vergunningsaanvraag. Dit had vooral betrekking op de eerder genoemde verkeersbewegingen maar ook de openingstijden. “De waarborging van het leef- en woonklimaat in de omliggende wijk heeft een beperkte werking op de ontwikkeling van het gebied”, aldus wethouder Jansen tijdens de raadsvergadering.

Buurtbewoners maakten zich ook zorgen vanwege mogelijke overlast. “Naast zorgpunten over het aantal personen en de gewenste sluitingstijden werd er ook aangegeven dat een dergelijke ontwikkeling kansen biedt aan de buurt.”

2-e1449842623886Het contact tussen de partijen bleef doorgaan; tussendoor werden wensen en eisen gewijzigd. De openingstijden, de aantallen bezoekers en de bezoekersstromen bleven voer voor discussie. De NS gaf in december al aan geen huurcontract te willen afsluiten met DEPOT, maar kwam daar een paar dagen later weer op terug. Ook vroeg de gemeente meerdere malen aanpassingen van de vergunningsaanvraag, waarop DEPOT ook aanpassingen heeft doorgevoerd. De gemeente wilde nog meer aanpassingen zien maar toen werd duidelijk dat er geen huurovereenkomst zou komen.

De gemeente: “Op 2 februari 2016 werd, ondanks al onze inspanningen om er samen met alle partijen uit te komen, helaas duidelijk dat DEPOT definitief geen huurovereenkomst aan heeft kunnen gaan met de NS.” Door het ontbreken van de overeenkomst kan er sowieso geen vergunning worden verleend.

NS

DUIC heeft de NS om een reactie gevraagd waarom er uiteindelijk geen huurovereenkomst is aangegaan met DEPOT. Initiatiefnemers Hensen en Warmerdam deden namelijk aantijgingen aan het adres van de NS. “DEPOT zou zich voor vijftien jaar mogen vestigen in een oude treinloods die onderdeel uitmaakt van het ontwikkelgebied, dat eigendom is van NS. Een deel van dit gebied heeft NS al verkocht aan een ontwikkelaar. Het gerucht doet nu de ronde dat de NS de andere delen – waaronder de loods – versneld wil verkopen aan de ontwikkelaar. De NS en de toekomstige ontwikkelaar zouden nu al vergevorderd zijn in de onderhandelingen voor de verkoop van dit volledige gebied. DEPOT zit in dit geval dus in de weg.”

De NS heeft niet uitgebreid willen reageren. Het enige wat ze kwijt willen: “NS, DEPOT en de gemeente zijn tot het einde toe met elkaar in gesprek geweest, maar bleken andere ideeën te hebben over de grootschaligheid van het initiatief. Dit bleek uit de indiening van een te ruime vergunningsaanvraag. De plannen van DEPOT bleken niet passend te krijgen binnen de kaders die voor de gebiedsontwikkeling zijn gesteld. Ook is er onvoldoende draagvlak in de buurt in verband met mogelijke overlast.” De NS gaf ook aan op zoek te gaan naar een nieuwe huurder, maar uiteindelijk het hele gebied te willen verkopen.

“Nu op zoek naar een andere locatie”

Wethouder Jansen geeft aan zich in te spannen om een ander pand te vinden. “Dat heeft tot nu niet geleid tot een alternatieve locatie voor DEPOT, maar wij blijven ons hiervoor inzetten. Daarnaast zullen wij, samen met de NS en omwonenden, voor deze loods aan de Concordiastraat 80 zoeken naar een geschikte (culturele) invulling.”

Warmerdam en Hensen zitten ook niet bij de pakken neer. “We hopen snel een nieuwe locatie te vinden waar we DEPOT kunnen starten. Iedereen die een locatie kent of bezit waar DEPOT goed zou passen: neem contact met ons op. Het concept en alle participanten staan klaar. We kunnen morgen op een nieuwe plek doorstarten. Zo hopen we dat alle tijd en energie die erin is gestopt, niet voor niets is geweest”, aldus Hensen.

Daarnaast zullen Warmerdam en Hensen een juridische procedure starten, om de tot nu toe gemaakte investeringskosten vergoed te krijgen.

7 Reacties

Reageren
  1. Alwin

    Wat gek dat de gemeente zoveel tijd en ernergie stopt in dit project. De gemeente heeft toch hele andere taken lijkt mij.

  2. Ester

    Op zich goed dat de gemeente zich inzet om te zorgen dat leegstand wordt tegen gegaan. Jammer dat ze energie steken in een project waar niemand op zit te wachten.

  3. Roswita

    Even voor de goede orde. De introductie klopt niet. Er was ophef omdat DEPOT niet doorging. Niet over de vergunning…

  4. CREATIVE CONNECTION

    Utrecht kan goed een DEPOT concept gebruiken, en het siert juist de gemeente dat ze zich inspannen en betrokken tonen bij de Creatieve Industrie Utrecht die volop in beweging is.
    Is de Jongerius Fabriek een optie ?
    Succes Roswita !

  5. Hans

    Jammer! Waarschijnlijk komen er nu 30 kebabtenten in. Minder verkeer dus daar is de buurt vast blij mee.

  6. Rudy

    Is het voormalige ROC-gebouw aan de Oudenoord 390 niet geschikt?

    Het is in potentie een mooi pand. Groot, met veel mogelijkheden. Werkplekken/woningen in de lokalen op de eerste verdieping bijvoorbeeld, en DEPOT- achtige invulling op de begane grond en in de gymzaal die erachter ligt?

    Als het omliggende terrein een beetje groen wordt ingericht zal de buurt er ook blij mee zijn. Het staat al jaren leeg en achter dat lelijke blauwe hek een beetje te verpieteren. De locatie is ook gunstig, niet ver van de binnenstad en op een kruispunt van een aantal woonwijken met potentieel publiek.

  7. Gerrit

    Succes met de vordering. Een beetje raar toch dat de NS het gaat hebben over de kaders voor de gebiedsontwikkeling. Daar hebben zij toch niets mee te maken? Wat kan het de NS nou schelen wat er in hun huurpand zit?

    Wellicht is er financieel lucratiever plan bij de NS. Dat is ook hun goed recht natuurlijk, zolang ze gemaakte afspraken maar nakomen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).