Dit is het ontwerp van het mozaïek met een half miljoen stenen op Vredenburgplein in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Dit is het ontwerp van het mozaïek met een half miljoen stenen op Vredenburgplein in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Dit is het ontwerp van het mozaïek met een half miljoen stenen op Vredenburgplein in Utrecht

Dit is het ontwerp van het mozaïek met een half miljoen stenen op Vredenburgplein in Utrecht
Kunstenaar Jennifer Tee presenteert het kunstwerk aan wethouders Kees Diepeveen en Victor Everhardt
Het ontwerp van het mozaïek op het Vredenburgplein is vanochtend gepresenteerd. Het kunstwerk, Markt Mozaïek van Jennifer Tee, bevat bijna een half miljoen graniettegels die van over de hele wereld hierheen worden gehaald.

Het ontwerp van het mozaïek op het Vredenburgplein is vanochtend gepresenteerd. Het kunstwerk, Markt Mozaïek van Jennifer Tee, bevat bijna een half miljoen graniettegels die van over de hele wereld hierheen worden gehaald.

De gekleurde stenen vormen herkenbare producten van de markt zoals een vis, een stuk kaas, een croissant, een artisjok en olijven. Eind van dit jaar is het plein naar verwachting klaar.

Het mozaïek is 42 bij 87 meter. Met dit werk wil kunstenares Jennifer Tee de lange geschiedenis van het Vredenburg als marktplein benadrukken. Daarnaast verwijst zij door het gebruik van mozaïek naar de Romeinse geschiedenis van de stad. De contouren van het zestiende-eeuwse kasteel Vredenburg zijn ook zichtbaar: twee muren en één van de vier torens. Tee vertelt: “Het Vredenburg moet een functioneel plein blijven, waar ook meerdere dagen in de week een markt is. Maar het moet ook een plein met een intiem karakter worden, een ontmoetingsplek.”

Pixel voor pixel uitgewerkt

Utrechters mochten in 2017 kiezen uit vijf schetsontwerpen van kunstwerken. Markt Mozaïek van Jennifer Tee won. Het mozaïek bestaat in totaal uit 490.000 stenen van (stroef gemaakt) graniet. De stenen worden uit landen gehaald als India, China, Noorwegen en Italië en worden stroef gemaakt. De roodkleurige buitenrand wordt gelegd van gebakken klinkers.

Naar verwachting start het leggen van de mozaïekstenen in mei en het aanleggen zal gefaseerd gebeuren. De markt blijft wel gewoon open. Er staan nu nog 9 bomen op het plein, dat worden er 12. De volledige herinrichting van het plein gaat ruim 2 miljoen euro kosten.

29 Reacties

Reageren
  1. G. de Vries

    Het is te hopen dat de graniettegels geruwd zijn anders wordt het glibberen. Ik heb op het nieuwe HC al veel mensen bewegingen a la het uitglijden over een bananenschil zien maken zodra de ondergrond nat was.

  2. Mart

    Schandalig. Veel van de veranderingen in het stationsgebied zijn prachtig, maar dit lelijke mozaiek zit vrijwel niemand op te wachten. Wellicht was dit het gekozen ontwerp, maar dat is bij gebrek aan beter geweest. Dit is niet wat de Utrechters willen!

  3. Fred

    Hoezo extra uitstoot van koolstofdioxide? En Utrecht energieneutraal?

  4. Herman

    Wordt de groene gevel van Perry Sport ook aangepast, die is foeilelijk.

  5. Wilhelmus

    Wow !!! Wat een pronkstuk voor onze mooie (markt)stad!!!

  6. Ramon

    @Herman

    Perry verhuisd binnenkort naar de overkant. Laten we hopen dat de nieuwe huurder die het pand laat herstellen.

  7. Kees N

    Het lijkt me een goede aanwinst: een mooi mozaïek én meer bomen!
    Goede beslissing.

  8. W. De Mus

    @Wilhelmus

    Ik neem aan dat uw reactie sarcasme is…

  9. Johan

    @ G. de Vries.

    Inderdaad, er is bijna niet te lopen op die vloeren in HC, zo glad zijn ze. Onbegrijpelijke keuze.

  10. henk

    Netjes! Ik hoop dat het er zo mooi uitkomt als op de renders. Eindelijk weer eens wat anders dan je standaard plein.

  11. Ron

    Dit lijkt me en geintje… Is dit door een stel kleuters ‘ontworpen’? Er spreekt werkelijk nul procent verbeeldingskracht, vernieuwing of verrassing uit dit ontwerp. Is er een kans en geld om eens iets moois en unieks te maken krijgen we dit. Wat een treurigheid en gemiste kans weer!

  12. Fab

    En hoe soepel wordt dit beloopbaar? Of wordt het hele plein ontoegankelijker door te scherpe hoeken, te gladde vlakken etc. M.a.w. is hier gekozen voor een ergonomisch verantwoord materiaal waardoor het plein toegankelijk blijft voor iedereen of kunnen er straks weer minder mensen verantwoord de binnenstad in vanwege een mooie uitvoering, maar belabberde materiaalkeuze en wijze van aanleg?

  13. Jan

    Ongelooflijk, wat een gemiste kans om van het Vredenburg een mooi plein te maken voor Utrechters en bezoekers. Ik wordt soms wel eens moe van alle negativiteit bij de oplevering van een nieuw stuk stad, maar dit lijkt inderdaad wel ontworpen door een kleuter. Erg jammer, terwijl Jennifer Tee toch wel mooie ontwerpen kan maken.

    Daarnaast is de keuze om stenen van over de hele wereld te halen behoorlijke verspilling, we hebben in Nederland genoeg stenen. Komt ook erg hypocriet over, wel milieuzones in Utrecht, maar diesel verspillen elders in de wereld is blijkbaar geen probleem.

  14. pieter

    Dit is toch geweldig stelletje zuurpruimen. Elke x als je erlangs loopt gier je het uit van het lachen. Geweldig toch.

  15. w

    en wat valt vooral op? niemand maar dan ook niemand op de impressies heeft oog voor waar ie over heen loopt haha.

  16. willem

    Waarom worden stenen uit India, China, Noorwegen en Italië hierheen gesleept?
    En waarom olijven, een artisjok en een croissant?!?!? Dit slaat allemaal als een tang op een varken!
    Wat is er mis met gewone Hollandse klinkers?

  17. Cico

    ‘De gevel van Perry’ een Utrechtse obsessie.

    Ga eens de hoek om. Tegenover de Bijenkorf is een Rabobank vestiging verbouwd. Met vrijwel een identiek foeilelijke gevel, maar dan nieuw met spiegelglas. Maar niemand die daarover valt, want de Gevel van Perry man man man wat een drama. Elke dag staan er wenende kinderen voor omdat het zo lelijk is.

  18. Rogier

    Klinkt heel duurzaam, alles van over de hele wereld hier heen laten verschepen

  19. Cico

    @Willem: dat is handelswaar op de markt. Je zou er ook eens heen moeten gaan ipv achter je computer zeuren.
    @alle mensen die zeuren over gladde stenen: er staat zeer duidelijk in het artikel dat de stenen stroef worden gemaakt. Je leest gewoon slordig.

    Het is een erg symbolisch kunstwerk, verwijzend naar de verschillende fases in de geschiedenis van Romeinse stad t/m streekmarkt. Ook leuk voor de appartement bewoners, die kunnen het geheel zien. Het mozaïek is lekker kleurrijk, alles beter dan die grauwe tegels met vislucht.

  20. Bill

    Absurd project. Wie van de voetgangers gaat dit daadwerkelijk zien? Wellicht een paar bewoners en bezoekers van +1 verdiepingen van de winkels. Tevens een zeer goedkope aantasting van de historische binnenstad, schandalig. Had er een klassiek binnenstadsplein met fontein van gemaakt in plaats van dit wanstaltige gebeuren waar we voor jaren aan vast zitten. In Almere had het niet misstaan, hier de “modderschuit op de vlag”.

    Hoe kan het toch dat de gemeenteraad in onze mooie stad altijd de verkeerde keuzes weet te maken??!! Lijkt mij een duidelijk gemis aan gevoel met en hart voor de stad.

  21. Alex

    Zo te zien zijn het vrij kleine steentjes van 10 x 10 cm, blijven die wel netjes op hun plek liggen als er vrachtwagens overheen rijden en boomwortels onder groeien?

  22. Lissy

    En hoe het uitziet krijgen die mooie oude bomen totaal.geen adem /ruimte meer!wat een raar duur idee!maak dan een ruimte in het midden waar mensen op een jackson pollock manier zich kunnen uiten!een markt is er voor iedereen…..nu drukt 1persoon er een stempel op wat zij vindt dat markt is!??????????

  23. Don

    Nou we mogen binnenkort stemmen even aan denken mbt de heren Everhardt en Diepeveen. Ene graniet tegels die over de hele wereld hierheen worden gehaald. Dacht dat we hier druk waren met schone lucht ed open vuur verboden milieu zones enz. Komen die tegels co2 neutraal uit india en china ? ben benieuwd.

  24. ZIP

    Helemaal eens met de eerste alinea van Bill!

    Kunnen we dit nog terug draaien?

  25. Erik

    En het gezeik is begonnen…
    Lelijker dan het vorige Vredenburg kon bijna niet.

    @ mart: Ja, dit is het gekozen ontwerp en juist op die andere ontwerpen zat niemand te wachten. Bij de andere varianten stond een ‘ding’ of meerdere ‘dingen’ midden op het plein. Ik ben erg blij dat het enige ontwerp zonder obstakel (fontein, sukkel-op-sokkel) heeft gewonnen.
    Weg met de pleinvrees, weg met ‘dingen’ op een plein.

    @ Fred: hoezo koolstofdioxide, hoezo energieneutraal. Wat heeft dat nou allemaal te maken met de verharding op een plein?

    @willem, rogier Ja, het spul komt van ver, maar het is hard genoeg om nog ruim een eeuw te blijven liggen. Weet je wat het aan steenkool kost om Hollandse klinkers te bakken?

    @bill: op de dag nadat het raadplegende referendum wordt afgeschoten, krijgt de gemeenteraad de schuld van een keuze die de Utrechters gemaakt hebben. Ik heb voor dit ontwerp gekozen, met gevoel en hart voor de stad. Kom maar op! Lekker schelden en zeuren.

    Het meest Hollandse aan dit plein is nog wel het gezanik, gezemel en gezeur dat meteen ontstaat nadat een winnend ontwerp gepresenteerd wordt.

  26. Chantal

    @cico: stroopwafels, aardappels, telefoonhoesje, damesondergoed en fietskettingen worden ook, en wellicht meer, verkocht op de markt.

  27. Michiel

    Wat een gezeur toch altijd hier. Alleen al de nieuwe bestrating en extra groen zullen het plein sterk verbeteren. Een fontein was ook leuk geweest maar met een fontein is het Vredenburg ook echt niet opeens een Italiaanse piazza geworden. En dan ook nog zeuren dat het graniet uit het buitenland komt. Want we hebben in Nederland zoveel granietgroeves natuurlijk. En al die andere bouwmaterialen waar onze stad van is gemaakt komen zeker allemaal uit Nederland, ja hoor. Het wordt hartstikke mooi, en is een leuke link met de Romeinse geschiedenis van Utrecht. Wat storender is, is die irritante videowall van de Sting en al die dichtgemaakte ramen van het nieuwe HC (ja en die lelijke groene gevel van de Perry Sport).

  28. G. de Vries

    @ Cico 23/2/2018 – 16:38
    Gisteren, dus 23.02 rond 11.00 uur, was er in de tekst nog geen sprake van de toevoeging ‘stroef gemaakt graniet’. Dit is er later toegevoegd. Het staat nu zelfs 2x in de tekst. Was de bedenker/ architect van HC zich maar zo bewust geweest van een stroef gemaakte ondergrond ( vloer) voor winkelend publiek.

  29. C.Ijsendoorn

    Meer groen en bankjes…old school plein zoals in Madrid…fontain groen en bankjes…na slenteren in de stad lekker chillen♡

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).