Ontwerper Rietveld prominent op Utrechtse gevel | De Utrechtse Internet Courant Ontwerper Rietveld prominent op Utrechtse gevel | De Utrechtse Internet Courant

Ontwerper Rietveld prominent op Utrechtse gevel

Ontwerper Rietveld prominent op Utrechtse gevel

Een levensgrote foto van ontwerper en geboren Utrechter Gerrit Rietveld (1888–1964) hangt sinds kort aan een gevel aan de Adriaen van Ostadelaan. In dit pand, dat nu een kapperszaak is, had Rietveld van 1917 tot 1924 zijn werkplaats. De foto is een print op canvas, bestand tegen weer en wind. Vandaag onthult wijkwethouder Jeroen Kreijkamp de foto officieel samen met Rietveld’s kleinkinderen Martine Eskes en Wim Rietveld.

De foto is genomen omstreeks 1919 en toont Gerrit Rietveld met zijn medewerkers voor de werkplaats en meubelmakerij. De omlijsting van de foto is gemaakt in de stijl van Rietveld. Hij hanteerde het stijlprincipe zwarte lijnen en rechthoekige vlakken in de primaire kleuren (rood, geel en blauw) of in grijs, zwart of wit. De beroemdste voorbeelden van zijn werk zijn de rood-blauwe stoel en het Rietveld Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan. Het Rietveld Schröderhuis staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De meubelmaker, ontwerper en architect Gerrit Thomas Rietveld (1888 – 1964) en de stad Utrecht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zijn hele leven woonde en werkte Rietveld in Utrecht. Hij werd in de Ooftstraat geboren en woonde vanaf 1917 een aantal jaren met zijn gezin boven de werkplaats aan de Adriaen van Ostadelaan 93. Daarna in de J.S. Bachstraat, later op het Vredenburg en tot slot in het Rietveld Schröderhuis. Het Centraal Museum heeft de grootste Rietveldcollectie ter wereld en in Utrecht staan de meeste huizen en gebouwen van zijn hand.

Het initiatief voor het plaatsen van de foto komt van de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente in samenwerking met het Centraal Museum. De werkgroep zet zich in voor herstel van historische en karakteristieke elementen in het Utrechtse straatbeeld.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).