Ook de tweejarige cultuursubsidies voor Utrecht bekend; deze partijen krijgen geld Ook de tweejarige cultuursubsidies voor Utrecht bekend; deze partijen krijgen geld

Ook de tweejarige cultuursubsidies voor Utrecht bekend; deze partijen krijgen geld

Ook de tweejarige cultuursubsidies voor Utrecht bekend; deze partijen krijgen geld
Dutch Harp Festival - foto Jelmer de Haas
Er is bekend welke culturele instellingen de komende twee jaar subsidie krijgen van de gemeente Utrecht. Partijen als IMPAKT, Dutch Harp Festival en Creative Coding kunnen rekenen op een bijdrage. Er waren in totaal 34 partijen genoemd die een aanvraag hebben gedaan, 13 hebben genoeg punten gescoord om ook daadwerkelijk subsidie te krijgen.

Er is bekend welke culturele instellingen de komende twee jaar subsidie krijgen van de gemeente Utrecht. Partijen als IMPAKT, Dutch Harp Festival en Creative Coding kunnen rekenen op een bijdrage. Er waren in totaal 34 partijen genoemd die een aanvraag hebben gedaan, 13 hebben genoeg punten gescoord om ook daadwerkelijk subsidie te krijgen.

Utrecht kent verschillende subsidies voor culturele festivals en organisaties. Eerder dit jaar werd al bekend welke partijen de komende vier jaar op een bijdrage kunnen rekenen, dit is de grootste pot met subsidie.

Nu is ook bekend welke culturele initiatieven de tweejarige subsidie krijgen. Daar is in totaal 768.000 euro per jaar mee gemoeid. De tweejarige regeling is onder meer bedoeld voor vernieuwing, en voor sommige partijen wellicht een opstap naar de vierjarige regeling.

Betekenis voor de stad

Er werd voor 1.872.842 euro aan subsidie aangevraagd, dat is dus veel meer dan er beschikbaar is. Er moesten ‘scherpe keuzes’ gemaakt worden, aldus wethouder Eva Oosters. Die keuzes zijn gemaakt door een onafhankelijke adviescommissie op criteria zoals artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en betekenis voor de stad.

Uiteindelijk zijn 13 aanvragen goedgekeurd. De organisaties die subsidie ontvangen zijn Podium Sprits, SHIFFT, FAAM, VUUUR/House of Hip Hop, PAKS, Matrose, Frisse Oren, Iona&Rineke, Kunsthal Kloof, Creative Coding Utrecht, IMPAKT, Dutch Harp Festival en De Coöperatie (CPRT).

Hun plannen weerspiegelen volgens de adviescommissie een brede waaier aan kunstvormen, van urban cultuur tot innovatieve technologie, met een sterke nadruk op inclusie en samenwerking.

Pijnlijke keuzes

Het college ziet ook dat ‘pijnlijke keuzes’ gemaakt zijn, want er zijn ook partijen die geen geld krijgen. Dat zijn bijvoorbeeld Museum van Zuilen, Landhuis Oud Amelisweerd, Rosa Ensemble en de Utrechtse Klokkenspel Vrienden. Deze partijen hadden eerder dit jaar ook al nul op het rekwest gekregen toen ze een aanvraag deden voor de vierjarige subsidie.

Wethouder Eva Oosters laat weten: “Hoewel er scherpe keuzes moesten worden gemaakt vanwege een overvraagd budget, zit er veel potentie in de gehonoreerde initiatieven. Uit de gehonoreerde plannen blijkt een grote hoeveelheid lef, creativiteit en eigenzinnigheid. Het is fantastisch om te zien hoe veel initiatieven niet alleen willen groeien, maar ook anderen – makers en publiek – daarin meenemen. Tegelijkertijd realiseer ik me hoe moeilijk de afwijzingen zijn voor organisaties die komende periode geen subsidie ontvangen. Dat maakt deze beslissingen bitterzoet.”

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Van Puffelen

    Jammer dat de subsidie van de zes snijbonen niet door is gegaan.

  2. Jopie

    Nog nooit van gehoord allemaal 🤷🏼‍♂️

  3. WJM

    Wat een historische miskleun van deze jonge wethouder!
    Géén besef van…………, maar haar adviescommissie helaas ook niet! Soms ben ik zo benieuwd wie in zo’n adviescommissie zitting heeft en vooral hoe oud ze zijn en waar zij vandaan komen………!
    Totaal geen aandacht naar de oudere inwoner van haar Utrecht! Jammer.
    Museum Zuilen…….ongelofelijk dat zij geen subsidie meer ontvangen en datzelfde geld voor Utrechts Klokkenspel Vrienden!

  4. Gerrit

    Het Utrechtse college bestaat alleen uit cultuurbarbaren.

  5. WJM

    Gek! Ik had gisteren, zaterdag, al een reactie gegeven.
    Waarom niet genoteerd?

  6. Utrechter

    Werkelijk nog nooit van gehoord op basis waarvan krijgt men subsidie wat is de betekenis voor de stad. En wie zitten er in de onafhankelijke adviescommissie dat deze mensen in een stad met een begrotingstekort van € 100 miljoen leuk geld uit kunnen delen aan groepen waar 80 % van de stad nog nooit van gehoord heeft. Pijnlijke keuzes zie ik wel net weer een brief gehad dat de parkeerbelasting weer omhoog gaat. En de gemeentelijke OZB belasting zal ook wel weer een schok worden.

  7. Klaasjan

    @wjm: duic is vrijwel niet meer bemand. Daarom

  8. Realist

    Was mijn reactie te confronterend? Het verband tussen de politieke stroming en daaruit voortvloeiende keuzes lijkt mij evident.

  9. HYPOCRISIS

    De jeugd is de toekomst.

    Mooi dat jonge initatieven geld krijgen, daar zit nog een TOEKOMST in, letterlijk en figuurlijk.

  10. JdV

    @Utrechter: 80%? Zeg maar rustig 99%. Of meer.

  11. FH

    Niets voor Museum Zuilen en De Klokkenspelvrienden, beiden heel waardevol voor de kern van de stad en.nb. beiden nogal populair, is echt vreemd. Iets meer delen kan ook hierbij nog eens makkelijk en is hier officieel een adagium. Wordt Utrecht niet echt teveel een speeltuin voor import-Nederlanders, veelal ook nog te jong en arm om via belasting aan die broedplaatsen mee te betalen? Na opleiding teruggaan om daar iets op te bouwen (voor brood en ziel) lijkt een vergeten optie?

  12. René

    @Utrechter dat u nooit van deze organisaties gehoord heeft,, betekend niet dat 80% van Utrecht ze niet kent. Integendeel.
    Ik ken ze bijna allemaal (als niet-Utrechter).

  13. Herman

    Opvallend dat juist typisch Utrechtse instellingen geen subsidie krijgen.
    Jammer genoeg lees je niet wie wel, maar vrees….

  14. Piet

    Wat een negatieve reactie toch allemaal weer van ik ken ze niet tot cultuurbarbaren.
    Het is een ingewikkeld proces waar je als aanvrager(vaak kleine organisaties) aan veel eisen moet voldoen, waarop je beoordeeld wordt door een commissie die stipt naar de voorwaarden kijkt. goed dat er een advies komt richting de gemeente zodat de schijn van vriendjespolitiek wordt uitgesloten. Want anders gaan de reaguurders daar weer op los.
    I

  15. Utrechter

    @Rene 80% is een conservatieve inschatting ik hoor dan ook niet bij de culturele elite die ondanks een begroting tekort van € 100 miljoen ruimhartig subsidies verdeeld onder gelijk gestemde. Misschien dat in uw kringen ze wat meer bekendheid genieten.

  16. W.

    @Herman:
    “Uiteindelijk zijn 13 aanvragen goedgekeurd. De organisaties die subsidie ontvangen zijn Podium Sprits, SHIFFT, FAAM, VUUUR/House of Hip Hop, PAKS, Matrose, Frisse Oren, Iona&Rineke, Kunsthal Kloof, Creative Coding Utrecht, IMPAKT, Dutch Harp Festival en De Coöperatie (CPRT).”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).