Ook Kapitaal snapt niks van adviescommissie en vreest voor voortbestaan | De Utrechtse Internet Courant Ook Kapitaal snapt niks van adviescommissie en vreest voor voortbestaan | De Utrechtse Internet Courant

Ook Kapitaal snapt niks van adviescommissie en vreest voor voortbestaan

Ook Kapitaal snapt niks van adviescommissie en vreest voor voortbestaan
In Kapitaal komen cultuur, zeefdruk, workshops, exposities, werkplekken, winkel, lezingen en feestjes samen
Het inmiddels veelbesproken advies voor de verdeling van subsidiegelden in de cultuursector zorgt ook bij culturele broedplaats Kapitaal voor de nodige hoofdbrekens. De werkplaats zegt te moeten sluiten als de wethouder het advies opvolgt. 

Het inmiddels veelbesproken advies voor de verdeling van subsidiegelden in de cultuursector zorgt ook bij culturele broedplaats Kapitaal voor de nodige hoofdbrekens. De werkplaats zegt te moeten sluiten als de wethouder het advies opvolgt. 

“Wij snappen er geen reet van”, laat de organisatie weten. “De commissie schrijft onder andere dat ze het werk dat hier gemaakt wordt van middelmatige kwaliteit vindt. Wat hebben ze dit verkeerd gezien! Lokaal, nationaal én internationaal talent komt hier regelmatig topwerk maken en exposeren.”

Kapitaal kan zonder de structurele steun van de gemeente de werkplaats en expositieruimte aan de Plompetorengracht niet open houden. “Kapitaal gaat ervoor vechten om dit niet te laten gebeuren.”

Meer kritiek

Kapitaal is niet de eerste culturele instelling die verbolgen is over het advies van de commissie. Ook wereldmuziekpodium RASA gaat actie ondernemen na een negatief advies. DUIC-columnist Marcel Gieling zette eerder deze week ook al zijn vraagtekens bij het rapport.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Rick

  Als er zoals ze zeggen “Lokaal, nationaal én internationaal talent” komt exposeren en dergelijke, dan moeten ze toch ook wel sponsoren kunnen krijgen die bij willen dragen aan deze evenementen? Altijd maar je hand ophouden bij de gemeente is in mijn ogen wel erg makkelijk.

 2. Kuch

  Kapitaal is gewoon een hangplek van wat verwaande hipster-studentjes. Belachelijk dat iets dergelijks überhaupt subsidie krijgt. “Kapitaal” is er alleen maar om een relaxed levensstijltje van een incrowd groepje in stand te houden. Dat ze maar via crowdfuncing aan geld komen.

 3. Thomas

  En… dan de hamvraag: Hoeveel klanten komen erop af?

  Nul zeker? Een keer per maand een verdwaalde bejaarde?

  Welnu, daarom verliezen jullie je subsidie dus.

 4. Objectivist

  Kapitaal lijkt vooral geen reet van kapitaal te snappen. Wat is dat toch anno 2016 met al die hippie-clubs die boos worden omdat ze niet langer een pak gratis geld in hun klauwen gestopt krijgen voor het verrichten van inspanningen waar kennelijk geen vraag naar bestaat…?

  Kapitaal moet je eerst verdienen met economische activiteit voordat je het uit kunt geven. Krijg je jaren gratis geld dat door de gemeenschap verdiend is door niets anders te doen dan je handje op te houden, dan moet je je er op voorbereiden dat de geldgever op een dag geen geld meer geeft. Je zult zelf je geld moeten verdienen. Die dag is nu aangebroken. Dat het de organisatie tussentijds niet gelukt is om zichzelf te kunnen bedruipen -om welke reden dan ook- toont aan dat ook deze subsidieslurper geen enkel economische bestaansrecht heeft, dan wel dat ze gefaald heeft in het adequaat bedienen van de markt.

  Kapitaal moet dan ook vooral niet boos zijn op de filantropische vertstrekker van het ‘lalalalala-gratis-geld’ (hoe durf je…), maar vooral zichzelf eens achter de oren krabben over (het gebrek aan) de zin en het nut van de activiteiten die ze verricht.

 5. Utrechter

  Het is simpel als je je eigen broek niet kunt ophouden is er duidelijk geen bestaansrecht.

 6. Ronald

  Uberhaupt wel eens bij Kapitaal geweest? Daar worden geweldige initiatieven ontplooid en fantastisch werk gemaakt en getoond. Het is zeker geen speeltuin voor hipsterkinderen maar een omgeving waar bezielde mensen waarmaken wat de gemeente in plannen met stimulering van Creatieve Industrie bedoelt.

  Het is inderdaad geen plaats voor de SBS6-massa en het zal nooit een groot commercieel circus worden. Het is te kort door de bocht om te stellen dat als er geen geld mee gemaakt wordt, het maar niet moet bestaan. Er bestaan andere doelen dan geld verdienen zoals creativiteit en de resultaten daarvan toegankelijk maken.

 7. Dirk

  @Ronald
  Waarom moet dat op kosten gebeuren van de gemeente? Waarom gaan die mensen niet part-time werken zodat ze een inkomen hebben waarmee hun minimale kosten gedekt kunnen worden en ze vervolgens part-time exposeren/kunst maken bij Kapitaal? Waarom moet het alles of niets zijn?

 8. Herman

  Snel sluiten die tent dan maar!

  Veredelde hangplek waar het goed toeven is op kosten van de gemeenschap.

 9. Ronald

  @dirk, ze maken omzet met oa producten en workshops. Met name die laatste laagdrempelig aanbieden is een stimulans voor creatieve sector. De mensen die er werken hebben parttime banen, ze doceren bv aan de hku. De steun aan Kapitaal is niet om personen te bedruipen, maar een bijdrage in de huisvesting. Juist die centraal gelegen locatie zorgt ervoor dat het naar de gemeenschap wordt gebracht.

 10. Philip

  Het zou doodzonde zijn en daarnaast een blamage voor Utrecht, als initiatieven zoals Kapitaal dicht moeten, dergelijke plekken zijn er nog maar heel weinig in Nederland. Zeker als de grootte van de subsidie vergeleken wordt met het extra geld dat naar TivoliVredenburg gaat. Ze hebben een prachtige werkplaats met kundige en vooral zeer enthousiaste en bezielde medewerkers, vakmensen met hart voor hun vak en ambacht die hun kennis graag overdragen. Kennis over: zeefdrukken, etsen, lithografie etc. Hier wordt aan wie het maar wil het ambacht geleerd, creatief te zijn en vooral geleerd weer eens iets met zijn handen te maken. Ik heb er dit jaar een cursus zeefdrukken gevolgd en daarna van de werkplaats gebruik gemaakt en ben zeer onder de indruk, vooral van de medewerkers. Ze geven cursussen aan allerlei groepen uit alle lagen van de bevolking. Ga er eens een keer kijken en maak een praatje met Ramon.

 11. Jip de Ridder

  Vertrutting van Utrecht is een feit,

  Dat het Stadscentrum alleen maar is om geld te verdienen, of de gemeenschap van Utrecht zich alleen maar bezig moet houden met kapitaal verdienen of uitgegeven aan grote ketens die niks terug geven. Maar; zo hoort het!

  Wat kleingeestig, waarom zou talent blijven in Utrecht als er geen ruimte gemaakt wordt om het te voeden en te groeien.

  Laten we een term introduceren; sociaal kapitaal. Iets wat Kapitaal verschaft met een ruimte om bij elkaar te komen en dingen te proberen te maken voor de Stad en de kunst, zonder dat zielige rendementsdenken wat al zoveel kapot maakt.

  Ik ken de grafische ondernemers die het met hart het initiatief dragen, en heb er zelf gewerkt in het begin aan mijn eigen “startup” CommonEasy en voelde me er altijd thuis en gesteund.

  Goudwaard.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).