Veel Utrechters willen de 900ste verjaardag van de stad vieren. Dat blijkt althans uit het aantal subsidieaanvragen dat bij de gemeente is binnengekomen. De verwachting is dan ook dat het beschikbare budget niet voldoende zal zijn.
Op 2 juni van dit jaar is het precies 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg. Dat wordt de komende periode gevierd met allerlei grote en kleine evenementen. De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld om de initiatiefnemers te helpen.
De deadline van de eerste subsidieronde verstreek in 2021. Er werden destijds bijna honderd ideeën ingestuurd, waarvan 34 een subsidie tot 50.000 euro kregen. Vanwege de vele inzendingen besloot de gemeente het budget met 200.000 euro te verhogen.
Tweede ronde
De deadline van de tweede subsidieronde verstreek op 12 januari van dit jaar. Nu werden er 242 aanvragen ingediend. Ondanks de eerdere verhoging van 200.000 euro verwacht de gemeente dat het beschikbare budget van 920.000 euro is ‘overvraagd’.
“Elke aanvraag wordt daarom niet alleen beoordeeld op inhoud, ook wordt zorgvuldig gekeken of de aanvraag bijdraagt aan een evenwichtig programma waarin voor alle Utrechters mooie en passende activiteiten te beleven zijn”, is te lezen in een brief aan de raad.
Derde ronde
Inmiddels is de derde subsidieronde gestart en de deadline hiervan ligt op 1 april. Het budget is met 150.000 euro aanzienlijk lager dan de vorige ronde. De gemeente heeft dit keer echter wel de regels aangepast; zo wordt het maximumbedrag dat per aanvraag wordt uitgekeerd in deze ronde verlaagt van 50.000 naar 10.000 euro. Hiermee hoopt het college meer initiatiefnemers te betrekken bij het programma.
Al met al zegt de gemeente blij te zijn met de vele aanvragen. “Het enthousiasme in de stad om 900 jaar stadsrechten te vieren zien we alleen maar toenemen. […] We zijn verheugd dat Utrecht 900 al zo leeft in de stad!”
Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.
Gekoppelde berichten
Utrecht telt af naar 900ste verjaardag: ‘Volgend jaar groot feest in de stad’
Over precies één jaar viert Utrecht dat het 900 jaar geleden is dat de stad…
Eerste subsidieronde Utrecht 900 jaar levert 34 projecten op, budget met 200.000 euro verhoogd
Op de eerste subsidieronde voor activiteiten rond het 900-jarig bestaan van de stad zijn veel…
Winterlinde uitgepakt voor 900-jarig bestaan van Utrecht: ‘Een blijvende herinnering’
Ter ere van het 900-jarig bestaan van Utrecht haar stadsrechten heeft de gemeente in alle…
5 Reacties
ReagerenStel je toch eens voor dat Koning Willem Alexander goudstaven weg moet geven om zijn onderdanen er maar toe te bewegen om Koningsdag te vieren, om daarop te zeggen “uw spontane warme enthousiasme om mijn verjaardig te vieren ter ere en glorie van mezelf is hartverwarmend”. Wat zou zulks van Koningsdag maken, anders dan een moreel-corrupte charade in plaats van het populaire spontane volksfeest dat het nu is?
Het is in een dergelijke situatie in elk geval bijzonder aannemelijk dat de ‘ razend enthousiaste’ onderdanen wellicht ‘ietsjes’ meer interesse hebben in de gratis goudstaven dan het vieren van de verjaardag Majesteit, waarbij de onderdanen aan het einde van de dag mogelijk erg opgelucht zullen zijn dat het erop zit. LOL
@ Scherpschutter, u heeft gelijk, maar u zal het nooit krijgen, althans niet van B&W noch van de raad. Dat veel Utrechters het 900ste geboortejaar van de stad willen vieren zegt mij niets. Dat er .voor alle Utrechters, quote: “mooie en passende activiteiten te beleven zullen zijn,” zegt mij nog minder dan niets. In de laatste 100 jaar van het bestaan van de Stad is er 100% woningnood bijgekomen. Zonder huis geen feestgedruis!
Zonder Scherpschutter in deze te willen volgen of gelijk geven, kan ik u melden dat de organisatie 900 stadsrecht niet reageert op aanvragen voor het mogelijk maken van werkelijk inhoudelijk ingaan op de geschiedenis van (de bevestiging van) het Utrechts stadsrecht in 1122. Wij hebben een tekst (ook in het Engels) geschikt voor publicatie klaarliggen en onder de aandacht gebracht van de betreffende organisatie en geen enkele reactie (zelfs geen bevestiging van ontvangst!) ontvangen. Het moet wel een echt volksfeest blijven en niet te moeilijk worden.
Ik zou op ‘t Neude wel een educatieve demonstratie van de meest praktische doch lugubere middeleeuwse martelmethoden willen zien. En dan een brandstapel maken van de nog op te hangen neonreclame van de bieb, aangemaakt met wat resthout van de Akwaglot.
Of anders gewoon een springkussen en wat hotdogs
@C.J.C. Broer en M.W.J. de Bruijn 13/3/2022 – 17:57
Dat er geen enkele inhoudelijke reactie komt is vrij logisch. Los van de vraag of het jaartal 1122 wel klopt, belangrijker is dat stadsrecht als zodanig al in 1851 is afgeschaft middels de Gemeentewet. Utrecht heeft al 171 jaar geen stadsrecht meer. LOL.
Verder is dit natuurlijk geen volksfeest. Het is een gemaakte ambtenarencharade die draait om de (publieke illusie van) legitimiteit van de organisatie in stand houden. Zwaai vooral even met uw vlaggetje op het feestje.