Ook in Utrechtse boekenwereld protest tegen Boekenweekgeschenk | De Utrechtse Internet Courant Ook in Utrechtse boekenwereld protest tegen Boekenweekgeschenk | De Utrechtse Internet Courant

Ook in Utrechtse boekenwereld protest tegen Boekenweekgeschenk

Ook in Utrechtse boekenwereld protest tegen Boekenweekgeschenk
Bijna 300 schrijvers en andere betrokkenen uit het boekenvak en de literatuurwetenschappen uiten met een open brief kritiek op de CPNB, de organisator van de Boekenweek. De Utrechtse boekwinkel Savannah Bay deelt de kritiek dat genderongelijkheid alleen maar bevestigd wordt met het thema van dit jaar en het feit dat er alleen mannen zijn gevraagd om erover te schrijven. 

Bijna 300 schrijvers en andere betrokkenen uit het boekenvak en de literatuurwetenschappen uiten met een open brief kritiek op de CPNB, de organisator van de Boekenweek. De Utrechtse boekwinkel Savannah Bay deelt de kritiek dat genderongelijkheid alleen maar bevestigd wordt met het thema van dit jaar en het feit dat er alleen mannen zijn gevraagd om erover te schrijven. 

De Boekenweek 2019 heeft als thema ‘De moeder de vrouw’, en de twee mannelijke auteurs Murat isi en Jan SIebelinkg zijn gevraagd om het essay en het Boekenweekgeschenk te schrijven. Dit is tegen het zere been van honderden betrokkenen uit het boekenvak. Via een open brief in het NRC uiten zij kritiek op werkwijze van het CPNB, de organisator van de Boekenweek.

“Waarom, zo vragen wij, koos de CPNB voor dit thema waarin de vrouw wordt geïdentificeerd met de moeder (en niet met bijvoorbeeld de huisarts of de postbode)? En waarom koos de CPNB ervoor om uitgerekend onder dit thema twee mannen te vragen de Boekenweekuitgaven te verzorgen?”

‘Reductie van de vrouw’

De Utrechtse boekwinkel Savannah Bay vindt haar oorsprong in de vrouwenboekwinkel De Heksenkelder aan de Oudegracht. In de jaren ’80 verhuisde de winkel naar het huidige pand aan de Telingstraat. De verbouwing werd alleen door vrouwen gedaan en de winkel verkocht geen boeken van mannelijke auteurs. In de jaren die volgenden is de boekwinkel wel wat veranderd. Tegenwoordig is Savannah Bay een boekenzaak voor vrouwen en mannen, maar de roots blijven zichtbaar. En nu laten ze ook zien waar ze voor staan.

Op Facebook is te lezen: “Komend jaar gaan we terug naar onze roots, mensen. Want wat doet de CPNB, in tijden van MeToo, de nieuwe golf van feminisme, vrouwendemonstraties, discussie over gender, meervoudig ouderschap enzovoorts? Ze kiezen voor de Boekenweek 2019 het thema: ‘de moeder de vrouw’. En ze kiezen niet één, maar liefst twee (cis & hetero) mannelijke auteurs uit, voor essay en geschenk: Jan Siebelink en Murat Isik.”

Bij Savannah Bay vinden ze het thema een reductie van de vrouw tot de functie van moeder: “En natuurlijk een verwijzing naar het gedicht van Nijhoff, een prachtgedicht maar wel vanuit een mannelijk perspectief. Murat Isik zegt een ‘ode aan de sterke vrouw, de moeder’ te zullen schrijven. Wij hoeven geen ode aan, wij willen de moeders zélf horen, ook waar ze niet sterk zijn. En ook als ze niet vrouw zijn (jazeker, niet alle moeders zijn vrouw). Woest worden we van deze oubolligheid, en reuze feministisch als vanouds.”

Om hun standpunt kracht bij te zetten roept de boekwinkel vrouwelijke auteurs op die een alternatief geschenk willen schrijven zich te melden. “En we gaan op zoek naar schrijvende moeders (vrouw of man, sterk of zwak) voor het essay. Wie wil? Op naar een woest-feministische Boekenweek!”

5 Reacties

Reageren
 1. Arie Waijenberg

  Ik vind dit nu juist een prima opzet…die twee mannen uit twee heel verschillende culturen die gaan schrijven over een heel oud en afgedaan thema MOEDER DE VROUW. Dit gaat een prima discussie opleveren. Dus laat nu juist vrouwen daar NIET over gaan schrijven dan krijgen we misschien beter boven tafel hoe krom mannen daar vaak nog over denken en krijgen deze twee schrijvers juist, misschien ook nog bijval van christelijke en islamitische culturen.
  Fantastisch wil je een nog steeds sluimerend probleem open en bloot op tafel hebben? Doe dan niets laat het gebeuren de storm steekt nadien wel op een storm die niet binnen paar weken of maanden onder tafel verdwijnt.

 2. ChungLi

  De decadente Westerse feminist heeft kennelijk geen échte zorgen meer. Ze zouden zich kunnen verzetten tegen daadwerkelijk, seksueel geweld, onderdrukking, grooming gangs, etc. Maar ja, dan moet je politiek-incorrect meningen aannemen. Dat was leuk in de jaren 60, maar nu wil je vooral even snel puntjes scoren bij de caste van ‘weldenkende’ mensen. Lekker mensen eindeloos opdelen in al dan niet ‘intersectionele’ groepen zoals cis gendered, witte mannen en vrouwen van kleur, met ieder hun eigen privileges en/of veroordelingen. Met als gevolg dat die groepen met steeds meer achterdocht naar elkaar kijken. En in de kielzog daarvan krijg je dus mensen zoals Trump aan de macht. Wat?! Progressief? Nee sorry, het is prima dat er een discussie over gender en metoo is, maar deze nieuwe golf feminisme voelt voor mij als extremistisch, nep en contra-productief.

 3. dirk

  Gelukkig mag de samenleving zich prijzen die zich om dit soort zaken druk kan maken.

 4. Toine Goossens

  Als vrouwen over hun vaders kunnen en mogen schrijven, dan is hier niets mis mee. Een bewering is alleen waar als de tegenstelling ook waar is. Het is aan de protesteerders om hun gelijk te bewijzen. Dat lukt hen nooit, net zo min als het boekenfonds dat lukt over hun besluit.
  Dit is een werkelijk heel belachelijk protest.

 5. Gert

  Moederschap is een kerntaak van vrouwen op allerlei manieren, evenals dat vaderschap een kerntaak is van mannen. Niks mis met dat thema. We kunnen desnoods zonder huisartsen en postbodes, maar zonder moeders bestond de mens niet eens.
  En de meeste mensen zijn hetero en cis, dus als je 2 willekeurige schrijvers pakt, is de kans groot dat je daarmee eindigt.
  Het enige dat mijn wenkbrauw omhoog doet bewegen, is dat het 2 mannelijke auteurs zijn. Maar zonder te weten hoe de keus op die twee is gevallen, kan je daar ook weinig over zeggen. Dat alleen maar veroordelen omdat het mannen zijn, is nogal seksistisch.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).