Op bezoek bij creatieve broedplaats LOU Oudenoord - De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij creatieve broedplaats LOU Oudenoord - De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij creatieve broedplaats LOU Oudenoord

Op bezoek bij creatieve broedplaats LOU Oudenoord
De met planten versierde trap in de aankomsthal van Oudenoord 330
Afgelopen zaterdag opende creatieve broedplaats LOU Oudenoord feestelijk de deuren in het Concordia-gebouw. Kwartiermakers Emilie Kröner en haar man Bart van Heesch verhuren hier werkruimte aan verschillende creatieve ondernemers.

Afgelopen zaterdag opende creatieve broedplaats LOU Oudenoord feestelijk de deuren in het Concordia-gebouw. Kwartiermakers Emilie Kröner en haar man Bart van Heesch verhuren hier werkruimte aan verschillende creatieve ondernemers.

LOU (Leegstand Oplossers Utrecht) Oudenoord is een culturele ontmoetingsplek voor creatievelingen. Verschillende ondernemers, culturele en maatschappelijke initiatieven en kunstenaars bezetten het pand aan de Oudenoord. “Tot nu toe zitten er zo’n 130 ondernemers in ons pand, die allemaal werkzaam zijn in verschillende branches. Wij hechten enorm veel waarde aan creatieve diversiteit en proberen dit dan ook te bevorderen. Zo worden onze ruimtes bijvoorbeeld verhuurd aan kunstenaars, horecamensen, muzikanten en zelfstandige ondernemers”, aldus Kröner.

De ruimte waarin Karibu begin maart zal betrekken

Lou Oudenoord is niet het eerste project van Emilie en Bart. Zij hadden al eerder projecten in Amsterdam, Lola Luid bijvoorbeeld. Dat creatieve ondernemers graag samenwerken met Kröner en Van Heesch, blijkt: ‘The Snifferoo’, onderneming van geurenkunstenaar Frank Bloem, verhuisde bijvoorbeeld met het stel mee naar Utrecht. “De samenwerking bevalt zo goed, dat ik gewoon mee ben verhuisd. Wat ik hier precies doe? Ik ontwikkel geuren voor verschillende doeleinden. Onlangs heb ik een project afgerond in samenwerking met Artis. De opdracht die ik kreeg was het ontwikkelen van een olifantengeur. Als de dierentuin een nieuwe olifant binnenkrijgt, zal deze eerst in een verblijf worden geplaatst met geurpalen. Daar komen aroma’s uit van andere olifanten, zodat de nieuweling alvast went aan hun geuren voorafgaand het kennismaken.”

Frank Bloem van The Snifferoo druk in de weer met het creëren van nieuwe aroma’s

Ook studenten van de HKU hebben hun plek helemaal gevonden. Laurens Borsboom, afstuderend student Grafische Vormgeving: “Het is erg lastig om betaalbare werkruimte te vinden in een grote stad. Bij de HKU zelf is het mogelijk om ateliers af te huren, maar enkel voor een paar uur. Het is daar niet mogelijk om mijn spullen te laten liggen, dus dat werkte niet fijn. Andere huurruimten zijn extreem duur en als kunstenaar of student simpelweg niet te betalen. Ik vind Lou een fantastisch initiatief, samen met 24 studenten hebben we hier een grote ruimte afgehuurd. Blijkbaar was het een goed idee, want na ons hebben nog meer studenten zich aangemeld. Helaas niet mogelijk, maar met een reden. Het behouden van de creatieve diversiteit is hier een van de belangrijkste speerpunten.”

Thijske Noordhoek van Het Zeeplokaal met haar nieuwe collectie zeepjes

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Angelique

    “Het behouden van de creatieve diversiteit is hier een van de belangrijkste speerpunten.” er is dan kennelijk een commissie die bepaalt of je wel leuk genoeg bent om mee te mogen doen. Ze zijn helemaal geen pandeigenaar, maar mogen toch bepalen dat de één wel supergoedkoop mag huren en de volgende niet. Ik heb gemengde gevoelens bij de actieve sturing van deze “kwartiermakers”(?).

  2. Eduard F.

    @Angelique: Maar dat doen ze in opdracht van de eigenaar, dus wat is het probleem?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).