Op bezoek bij de Italiaanse familie van Bigoli aan de Schoutenstraat | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij de Italiaanse familie van Bigoli aan de Schoutenstraat | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij de Italiaanse familie van Bigoli aan de Schoutenstraat

Op bezoek bij de Italiaanse familie van Bigoli aan de Schoutenstraat
Eefje Lenders en Selma Kuipers in de Bigoli
De Italiaanse delicatessenzaak Bigoli viert dit jaar het twintigjarig bestaan. De winkel aan de Schoutenstraat is niet meer weg te denken uit het centrum van de stad en heeft bijna alles op het gebied van Italiaanse delicatessen.

De Italiaanse delicatessenzaak Bigoli viert dit jaar het twintigjarig bestaan. De winkel aan de Schoutenstraat is niet meer weg te denken uit het centrum van de stad en heeft bijna alles op het gebied van Italiaanse delicatessen.

Vooraan in de winkel drink je espresso aan een kleine ronde houten bar. Staand – zoals het hoort in Italië. In de kasten en vitrines liggen kazen, vleeswaren, oliën, wijnen en andere lekkernijen die allemaal onmiskenbaar de sfeer van een vakantie in Italië oproepen. Eigenaresse Selma Kuipers leunt met een kop koffie in haar hand tegen de bar. Naast haar staat bedrijfsleidster Eefje Lenders, al zestien jaar Kuipers’ rechterhand.

Bigoli is dan wel een Italiaanse winkel, maar ook echt Utrechts. Trots vertelt Kuipers: “We worden zelfs bezongen in het UVSV-lied.” Lenders grinnikt en voegt toe: “En onze vlaggen buiten worden met regelmaat gestolen – zo geliefd zijn wij.”

Het begin
Twintig jaar geleden kwam Selma Kuipers naar Utrecht toe. Voor deze tijd had zij eenzelfde soort winkel in Groningen met haar ex-man. Daar begon de liefde voor Italiaans eten. Kuipers had altijd stilletjes de wens een eigen Italiaanse delicatessenzaak buiten Groningen op te zetten en uiteindelijk is zij in haar eentje naar Utrecht vertrokken. “Toen een vriendin van mij vertelde dat er nog niet zo’n concept in Utrecht bestond, kon ik dat haast niet geloven”, vertelt Kuipers.

“Op een dag liep ik met diezelfde vriendin door de Schoutenstraat. Een prachtig pand met een klassieke uitstraling stond te huur. Alsof het gemaakt was voor mijn winkel. Ik heb er één weekend over nagedacht en daarna heb ik de huurbaas gebeld dat ik daar graag mijn winkel wilde openen. Nu ga ik hier nooit meer weg”, vertelt ze stellig.

Vanaf het moment dat Bigoli zich vestigde in het centrum liep het storm. “Ik heb altijd hard moeten werken. Dat is niet altijd makkelijk geweest. Maar aan de lange dagen ben ik wel gewend geraakt. Toen ik begon als student in de Groningse zaak waren de dagen net zo lang. Na mijn pensioenleeftijd ga ik ook gewoon door. Het is mijn leven.”

Uit zonnige streken
Bij Bigoli kunnen klanten terecht voor alles wat lekker is uit het Middellandse Zeegebied en dan vooral uit Italië. Verse truffels, wijn, vers belegde broodjes en een enorm assortiment aan balsamico. Voor de verse olijfolie reizen Kuipers en Lenders elk jaar naar Italië om de olijven zelf te plukken en te persen. Producten die de dames zelf niet in huis hebben, kun je laten bestellen.

“Het is erg fijn om te zien dat mensen na al die jaren nog steeds speciaal naar de stad komen om bij ons boodschappen te doen”, aldus Kuipers. “Tegenwoordig koop je veel mediterrane producten in gewone supermarkten, maar wij proberen ons nog steeds te onderscheiden met echte kwaliteitsproducten en veel kennis van zaken. En wij laten je altijd het eten proeven voordat je het koopt, zodat je weet dat het lekker smaakt.”

Kuipers zoekt naar in Italië naar streekproducten om zich in Nederland mee te onderscheiden. Zo kwam ze er kort geleden achter dat Guanciale, spek van varkenswang, populair werd in het land. Ze bracht het mee en verkoopt het in de winkel in het centrum van Utrecht. “Inmiddels is dit vlees ook hier populairder geworden en verkopen andere winkels het ook. Dus ga ik weer op zoek naar een product dat nog niemand heeft en waarmee wij ons hier kunnen onderscheiden.”

Verbondenheid
Kuipers vertelt altijd een buurtfunctie na te streven. Hoewel het in het centrum van Utrecht tegenwoordig zeldzaam is, probeert ze een band op te bouwen met haar klanten. “We hebben ook echt nog een buurtfunctie: voor mensen die langskomen voor de gezelligheid of omdat ze na al die jaren niet anders gewend zijn”, vertelt Kuipers trots. “De Utrechtse dichter Ingmar Heytze heeft zelfs een gedicht over Bigoli geschreven. Het is gewoon enorm leuk om te merken hoe verbonden mensen zich met de winkel kunnen voelen.”

Lenders knikt en zegt: “Vaak worden wij ook de Bigoli-familie genoemd. En dat zijn wij ook, klanten bouwen een band met ons personeel op en het personeel komt soms na jaren weg te zijn geweest, terug om weer een half jaartje te werken.” Kuipers: “De klanten merken dat familiegevoel ook.” In de afgelopen twintig jaar hebben ze dan ook veel meegemaakt met klanten. De leukste ervaring? Daar hoeven de dames niet lang over na te denken. Kuipers: “Een man die zijn vriendin ten huwelijk vroeg in de winkel. Het koppel had elkaar bij ons in de winkel ontmoet en zoveel jaar later bij ons in de winkel ten huwelijk gevraagd. Dat is toch geweldig?”

Tekst en fotografie: Camille van den Boorn

7 Reacties

Reageren
  1. wollie

    wat een leuk verhaal!

  2. Bernhard

    Lekkere broodjes hebben ze hier!

  3. Henkie

    De lekkerste broodjes, Italiaanse specialiteiten en aardig personeel in heel Utrecht!!

  4. Zonnewende

    Met een broodje Bigoli op het terras van De Zaak gaan zitten. Altijd lekker…

    Dat jullie er nog maar lang mogen zitten!

  5. Hadjememaar

    De lekkerste vleeswaren ever! en die zijn niet duur. Vraag om “dik af te snijden”. Ik kom er bijna wekelijks.

  6. GBrie

    in de jaren 90 klant in Groningen, na mijn verhuizing naar Utrecht was ik teleurgesteld zoiets niet hier te hebben maar na de komst van Bigoli hier weer zo nu en dan klant. Prachtige winkel met een geweldig aanbod.

  7. WMJ

    Bigoli was meteen een ‘culinaire’ verrijking in de stad Utrecht! Bigoli blijf prego! Want dat betekent ook dat er namelijk publiek is, die dit aanbod waardeert! Waarom beginnen jullie niet een authentiek Italiaans restaurant? Ik denk dat Utrecht daar culinair gezien al heel lang behoefte aan heeft. Dus géén pizzarestaurant meer, maar wel restaurants zoals ze in Toscane te vinden zijn.
    Wat is het toch jammer: een culinaire traitteur in Utrecht hebben we met Bigoli al 20 jaar. Maar waar blijven bij voorbeeld toch die Bib Gourmand-restaurants in Utrecht? Kom op Utrecht, we zijn de vierde stad van het land! Een hele grote groep inwoners/toeristen zoekt vooraf naar een kwaliteitsrestaurant in een stad om te gaan eten. Utrecht heeft -na vertrek Elvi- niet één Bib Gourmand-restaurant.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).