Op deze plek in Utrecht kunnen graffitiartiesten zich straks helemaal uitleven Op deze plek in Utrecht kunnen graffitiartiesten zich straks helemaal uitleven

Op deze plek in Utrecht kunnen graffitiartiesten zich straks helemaal uitleven

Op deze plek in Utrecht kunnen graffitiartiesten zich straks helemaal uitleven
Bron: Gemeente Utrecht
Mensen met een graffitispuitbus kunnen zich straks helemaal uitleven op de lange muur bij Beton-T in Utrecht. Dit wordt namelijk vanaf eind deze maand de nieuwe gedoogplek voor graffiti in de stad.

Mensen met een graffitispuitbus kunnen zich straks helemaal uitleven op de lange muur bij Beton-T in Utrecht. Dit wordt namelijk vanaf eind deze maand de nieuwe gedoogplek voor graffiti in de stad.

Sinds de zomer van 2019 was er een gedoogplek te vinden op de hoge muren van de Stadsbaantunnel op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Sinds deze zomer is het zuidelijke deel van de muur afgesloten en het noordelijke deel kan nog tot eind van dit jaar gebruikt worden door de graffitikunstenaars.

Omdat deze plek verdwijnt is de gemeente de afgelopen periode op zoek gegaan naar een nieuwe locatie en die is nu gevonden. Vanaf eind oktober is de lange muur van het zogenoemde ‘experimentele stadsplein’ Beton-T, pal naast Vechtclub XL, de nieuwe gedoogplek in Utrecht.

Bewonder

“Street art is een kunstvorm waarbij makers een muur als canvas gebruiken en hun kunst delen met de stad”, zegt wethouder Eva Oosters. “Dat bewonder ik zo aan deze vorm van kunst. De werken van de graffitikunstenaars hebben een hele tijd het Berlijnplein kleur gegeven, mooi om te zien dat er weer een nieuwe plek is waar kunstenaars hun creativiteit kunnen delen met Utrecht.”

Het idee is dat de muur van Beton-T minstens tot eind 2025 gebruikt kan worden door de kunstenaars. Ondertussen wordt gekeken hoe de plek gebruikt wordt en wat er eventueel verbeterd kan worden. De eerste evaluatie is al eind dit jaar.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Nieuwe gedoogplek? De hele stad is langzamerhand een gedoogplek sinds onze bestuurders in hun onwijsheid de schoonmaakregeling hebben afgeschaft.

 2. Ridele

  Hoe hou ik de mensen vast om op mij te stemmen of op mijn partij ?
  Door ze af en toe een kluif voor de snufferd te houden en bijvoorbeeld een gedoogvergunning af te geven.
  Klieder de stad maar onder en neem bijvoorbeeld het Smakkelaarsveld onder handen, neem gerust de tijd, leef je lekker uit, mijn zegen heb je.

 3. Ollie

  Een spuitbus kost 2,99 bij de action. Zou daar niet eens accijns op moeten komen gezien de maatschappelijke en milieuverontreinigende effecten hiervan?

 4. M.

  @Ollie: ik ben bang dat de accijns zal worden beschouwd als een vrijbrief om de hele stad vol te kliederen. Overigens heb ik gehoord dat het grootste deel van die spuitbussen niet wordt gekocht maar gejat. Ik zou zeggen: buiten de uitdrukkelijk toegestane plekken — waar ik niet tegen ben — handhaven, veroordelen wegens vernieling en als taakstraf schoonmaken.

 5. PietrO

  Volgens mij is graffiti per definitie wild en ongereguleerd.

  (Oh ja, en hou nou eens op met de uitspraak ‘GRAVITY’, want dit betekent zwaartekracht).
  https://www.google.com/search?q=uitspraak+graffiti&oq=uitspraak+graf&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBwgAEAAYgAQyBwgAEAAYgAQyBggBEEUYOTIICAIQABgWGB4yCggDEAAYDxgWGB6oAgCwAgA&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 6. M.

  @PietrO: de oorspronkelijke betekenis is eigenlijk ‘krassen’. Ik ken een paar toeristen die inmiddels weten wat dit voor gevolgen kan hebben. Dat mag wat mij betreft in Nederland ook zo. We zouden ter onderscheiding de toegestane ‘graffiti’ kunnen omschrijven als ‘graffitikunst’.

 7. Scherpschutter

  Doe dat hobby-geklieder lekker in je eigen achtertuin.

 8. Gustaaf

  En wat als die muur volgespoten is? Graffiti over graffiti? Nieuwe plek toekennen?

 9. w

  @PietrO
  gravity gravity gravityyyyyyy

 10. Charles

  Lieve mensen waar het om gaat is dat je zonder toestemming van de eigenaar niks doet, het maakt daarbij niet uit of je het kunst noemt of vervuiling, de persoon Rembrandt of Jantje rozenwater heet je blijft van andermans eigendommen af!!!
  Het is ook hopeloos dat de gemeente het min of meer stimuleert en met het nieuwe ontmoedigingsbeleid de particulieren met het gebeuren op zadeld door het alleen van gemeente eigendommen te verwijderen.

 11. Cico

  dit is inderdaad heel erg Leidsche Rijn, ruiger kan niet

 12. Paul

  De Herman van Veen grafitty op de tram tunnel van het smokkelaars veld mag wat mij betreft een ergens anders permanent zijn ! Heel mooi. Ook een paar andere .
  Bv in de saaie smakkelaars fiets tunnel…

 13. M.

  @Paul: dat is een deel van het probleem. Er bestaat echt wel graffitikunst, maar verreweg het grootste deel van de graffity is pure vervuiling. Dat kan wat mij betreft niet getolereerd worden. Er is al meer dan genoeg smerigheid in de openbare ruimte te vinden.

 14. kluiven_aan_de_balie

  Het probleem met Utrecht en graffiti is dat er niet veel kwaliteitsartiesten bezig zijn. Die ‘Mank’ die je overal ziet kan geen letters tekenen. ‘schrikkelijk

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).