Op het voetstuk: Wilhelmina in het Wilhelminapark Op het voetstuk: Wilhelmina in het Wilhelminapark

Op het voetstuk: Wilhelmina in het Wilhelminapark

Op het voetstuk: Wilhelmina in het Wilhelminapark
Het standbeeld van koningin Wilhelmina in het naar haar vernoemde park. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
In Utrecht staan allerlei standbeelden, maar wie zijn deze personen eigenlijk? In deze rubriek vertellen we de verhalen achter de standbeelden in de stad.

In Utrecht staan allerlei standbeelden, maar wie zijn deze personen eigenlijk? In deze rubriek vertellen we de verhalen achter de standbeelden in de stad.

In het Wilhelminapark in Utrecht staat een beeld van de gelijknamige oud Koningin van Nederland. Het standbeeld is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Mari Andriessen, onder meer bekend van De Dokwerker in Amsterdam en het standbeeld van Cornelis Lely op de Afsluitdijk.

Vlak nadat de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen, vluchtte de koninklijke familie naar Londen. Koningin Wilhelmina hield destijds via Radio Oranje verschillende toespraken, waarin de nadruk werd gelegd op het herwinnen van de vrijheid. Ondanks het verbod werden de uitzendingen goed beluisterd. Wilhelmina groeide uit tot symbool van de strijdlust.

Ook Andriessen speelde een belangrijke rol tijdens de oorlog. Zo hield hij joodse onderduikers verborgen in zijn huis en had het verzet een wapendepot in zijn atelier. Na de oorlog werd de kunstenaar een van de meest gevraagde beeldhouwers voor oorlogs- en verzetsmonument.

Het idee voor het standbeeld van Wilhelmina ontstond in 1960, op haar tachtigste verjaardag. De vorst weigerde echter mee te werken aan een monument, dus het idee werd in de ijskast geplaatst. In 1968, zo’n zes jaar na het overlijden van Wilhelmina, werd het standbeeld in Utrecht onthuld. Dit werd gedaan door haar dochter, koningin Juliana.

Het beeld staat op een vierkante grondplaat en Wilhelmina is gekleed in een mantel met grote bontkraag. Zij draagt een hoed en de armen hangen langs het lichaam. De voormalige koningin is uitgebeeld als stoere, onverzettelijke vrouw.

 

 

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. C.

    “In het Wilhelminapark in Utrecht staat een beeld van de gelijknamige oud Koningin van Nederland. Het standbeeld is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Mari Andriessen, onder meer bekend van De Dokwerker in Amsterdam.” Reden waarom dit standbeeld van koningin Wilhelmina ook wel ‘De dokwerkster” wordt genoemd.

  2. H Beelen

    Prachtig beeld van Hm Wilhelmina in het park maar zonder dat er een fietssnelweg aangelegd moest worden omdat de studenten niet langs het park moge n fietsen naar de universiteit in de Uithof en dat daardoor het museale park vernield is door de gemeente

  3. Leon

    Het lelijkste beeld in de wijde omtrek. De maker zal wel geen fan zijn geweest van het koningshuis. Begrijpelijk.

    Dat de vlucht hier wordt verkocht als iets heldhaftigs is verder een lachertje.

  4. Koel Hoofd

    @Leon
    Wat had ze dan moeten doen?
    Ze was maar een heel klein vrouwtje, als ze een geweer had afgeschoten was ze achterover gevallen en blijven liggen door de terugslag.

    Haar taak in die oorlog was het Nederlandse volk moet in spreken en zorgen dat de troonopvolging veilig was. Immers, zonder Koninklijke familie geen koninkrijk der Nederlanden.

    Erger is dat onze gekozen regering met haar mee is gevlucht, maar daar hoor je niemand over…. Kennelijk omdat politici eindeloos vervangbaar zijn en nooit de geschiedenis halen, tenzij ze ergens een grote stinkende bolus op hebben gelegd.

  5. M.

    @Koel Hoofd: uw reactie is ver van de historische werkelijkheid verwijderd. Zonder Wilhelmina heilig te verklaren, wilde zij niet naar Engeland, maar naar het front. Dat ze uiteindelijk naar Engeland werd gebracht, is achteraf en zege gebleken. Maar wat had ze in Nederland onder de bezetting van de nazi’s kunnen doen? Misschien door Den Haag rijden zoals de Deense koning in Kopenhagen. De koning van België is na de oorlog beschuldigd van collaboratie. Wat de regering betreft, geldt hetzelfde. Het grootste deel van het Koninkrijk (Nederlands Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen waren toen nog niet bezet. Vanuit Engeland was er nog wel degelijk sprake van beleid, al hing dat sterk van een aantal personen zelf af. Wat “de regering” in Nederland zelf betreft: de secretarissen-generaal werden de nieuwe “ministers”, maar geheel onderworpen aan de nazi’s. Wat niet betekend dat ze allemaal even “fout” waren en sommigen hebben nog wel wat goeds voor de Nederlandse bevolking kunnen betekenen.

  6. W

    @beelen: vind je dat ook van snelwegen, of alleen van fietspaden? Ik ken anders nog wel wat provinciale en rijkswegen die mooie gebieden doorkruisen voor je. Kun je je daar ook boos over maken.

  7. Boogschutter

    Ha die @ H Beelen,
    het park wordt sinds het begin harer dagen doorkruist van rijwielen. Dat is dus sedert 1898 (helaas) het geval.
    Aanvankelijk waren dat illegale acties maar na verloop van tijd werd het fietsen er officieel toegelaten op het daartoe bestemde rijwielpad. Mijn grote ergernis betreft de door benzinemotoren aangedreven tweewielers die daar niets te zoeken hebben plus de stampende bassen die uit de huidige bluetooth-speakers de dieren en overige wandelaars verontrusten. Ook de verkoop van opgebelde pizza’s zou verboden moeten worden.
    Het is en blijft voor het overige een prachtig park. Maar kwetsbaar. Laten we er zuinig op zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).