Op pad met Oud-Utrecht: In de voetsporen van Gerrit Rietveld Op pad met Oud-Utrecht: In de voetsporen van Gerrit Rietveld

Op pad met Oud-Utrecht: In de voetsporen van Gerrit Rietveld

Op pad met Oud-Utrecht: In de voetsporen van Gerrit Rietveld
De vier Rietveldhuizen in de Schumannstraat in 1932
Oud-Utrecht maakt voor DUIC wandelingen door de stad, op zoek naar bijzonder erfgoed. Deze keer een korte wandeling door Oog in Al in de voetsporen van Gerrit Rietveld die twaalf jaar in de wijk woonde en er vier moderne woningen ontwierp. 

Oud-Utrecht maakt voor DUIC wandelingen door de stad, op zoek naar bijzonder erfgoed. Deze keer een korte wandeling door Oog in Al in de voetsporen van Gerrit Rietveld die twaalf jaar in de wijk woonde en er vier moderne woningen ontwierp. 

We beginnen de wandeling in de Bachstraat op nummer 11 bij het voormalige woonhuis van meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld (1888-1964). Niet alleen bestaat het Rietveld Schröderhuis (UNESCO erfgoed) dit jaar honderd jaar maar Rietveld zelf kwam een eeuw geleden in Oog in Al wonen in een meer traditioneel huis. Hij woonde van 1924 tot 1936 in de Bachstraat samen met zijn echtgenote Vrouwgien Hadders en hun vijf kinderen, met nummer zes op komst.

Dit huis behoorde tot de eerste woningen in de nieuwe wijk, ‘aan de uitersten buitenrand van Utrecht’ en is van de hand van architect Piet Klaarhamer (1874-1954) die  bouwde in opdracht van Woningbouwvereniging ‘Buiten Thuis’. Zijn eerste ontwerp van witgepleisterde rechthoekige woonblokken werd afgewezen, ‘Buiten Thuis’ koos voor meer traditionele woningen passend bij het idee van een tuindorp. Niet alleen aan de oneven kant van de Bachstraat zien we Klaarhamerhuizen maar ook in de Richard Wagnerlaan, Robert Schumannstraat en Mozartlaan. In de Mozartlaan zijn de huizen een maatje groter met op zolder nog een logeerkamer en een dienstbodekamer voor ‘het meisje voor dag en nacht.’

Tekst loopt door onder de afbeelding

De Bachstraat in 1931 met rechts de Klaarhamerhuizen

Kenmerkend voor alle huizen zijn de hoge schoorstenen, de vele raampartijen en het metselwerk. De oorspronkelijk stalen kozijnen zijn bijna overal vervangen door grote ramen. De huizen aan de Mozartlaan op nummer 31 tot en met 36 hebben beneden nog wel de originele ramen. Er werd in blokjes van vier tot zes woningen gebouwd waardoor er mooie doorkijkjes ontstaan. Een grote zwarte gevelsteen werd in 1923 onthuld door wethouder Van Dijk van openbare werken in aanwezigheid van Klaarhamer en is, als je over de heg heen kijkt, te zien op het hoekhuis Mozartlaan 1. Er waren meer Klaarhamerhuizen in de nieuwe wijk gepland maar ‘Buiten Thuis’ ging failliet en zo bleef het aantal steken op 101. De recente woningen uit 2012 in het verlengde van de Mozartlaan, de Shakespearelaan 1-57, zijn in de geest van Klaarhamer ontworpen.

Leermeester van Rietveld

Klaarhamer was niet alleen de architect van het woonhuis van Rietveld maar ook zijn leermeester. Rietveld volgde in zijn jonge jaren kunstlessen bij Klaarhamer en voerde ook meubelontwerpen voor hem uit. De roodblauwe stoel van Rietveld bouwt voort op eerdere ontwerpen van Klaarhamer. Klaarhamer op zijn beurt was een leerling van meubelontwerper en architect Hendrik Berlage (1856-1934), die het stratenplan van Oog in Al mede vorm gaf.

Bij het overlijden van Klaarhamer in 1954 schreef Rietveld over diens woningen in Oog in Al: ‘(…) Deze huizen hebben nog niet het licht, dat later het nieuwe bouwen als algemeen erkende verworvenheid mocht boeken, maar het zijn architectonische kunstwerken, die meer dan menig oud bouwwerk, het bordje met de M verdienen. Daar is geen steentje ondoordacht gemetseld en geen maatje willekeurig gekozen.’ De huizen hebben inmiddels ‘het bordje met de M’ en zijn gemeentelijk monument.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Klaarhamerhuizen Richard Wagnerlaan, hoek Franz Schubertstraat jaren 20

Korte tijd werkte Rietveld in de Bachstraat aan huis maar niet lang daarna vertrok hij elke morgen op de motor naar zijn werkkamer in het Rietveld Schröderhuis en vanaf 1933 naar zijn architectenbureau aan de Oudegracht op nummer 55. In zijn Bachstraatperiode reisde Rietveld regelmatig naar het buitenland voor internationale congressen en contacten met andere moderne architecten. In Wenen ontwierp hij in 1932 vier huizen in een modelwijk aan de Woinovichgasse.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Gerrit Rietveld, Pieter Singelenberg en Ted Brown in 1958 op het balkon van het Rietveld Schröderhuis met op de achtergrond de huizen op de Erasmuslaan. Fotograaf: Miep Singelenberg- van der Meer

Rietveldhuizen, ‘licht, lucht en ruimte’

Na het woonhuis van Rietveld, de huizen op de Mozartlaan en de gevelsteen op nummer 1 lopen we langs de Klaarhamerhuizen op de Richard Wagnerlaan naar de Robert Schumannstraat. In navolging van de woningen op de Erasmuslaan (1931) bouwde Bredero’s Bouw Bedrijf (BBB) in 1932 vier Rietveldhuizen in de Schumannstraat nummer 13, 15, 17 en 19 naar ontwerp van Gerrit Rietveld. De huizen waren zeer modern voor die tijd. De buurhuizen van een paar jaar daarna zijn weer traditioneel van baksteen met een pannendak.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De Bouwbrochure van BBB met ‘de te bouwen huizen’ naar ontwerp van Architect Rietveld uit 1932

Het eerste ontwerp kende drie verdiepingen maar het werden er twee, want de huizen moesten ook betaalbaar zijn voor de lagere inkomens. De witgepleisterde woningen met plat dak, veel glas en houtwerk in kleur, hebben een flexibele indeling met opklapbare glaswanden. De stijl van het Nieuwe Bouwen met het credo ‘licht, lucht en ruimte’ was leidend. Maar de woningen waren de eerste jaren niet in trek. Ze weken af van het gangbare en Oog in Al was ook nog eens slecht bereikbaar.

In één van de vier Rietveldhuizen in de Schumannstraat kwam in 1951 architectuurhistoricus en Berlagekenner Pieter Singelenberg op nummer 19 wonen met zijn gezin. Hij onderhield een vriendschappelijke relatie met Rietveld en transformeerde in de loop van de tijd ook zijn interieur geheel in de geest van Rietveld.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De vier Rietveldhuizen in de Schumannstraat in 1932

Het NRC kwam hier in 1972 een kijkje nemen en schreef: ‘Niet alleen de buitenkant van het huis van Singelenberg is één en al Rietveld, ook het interieur.’ De zigzagstoel, roodblauwe stoel, buislamp en Steltman Stoel hadden op nummer 19 hun intrede gedaan. De Amerikaanse architect Ted Brown logeerde hier eens in 1958 met zijn gezin. Brown promoveerde dat jaar op het werk van Rietveld en schreef daarmee het eerste boek over Rietveld, ‘The work of G. Rietveld architect’. Rietveld waardeerde zijn onderzoek maar zelf keek hij liever naar de toekomst. De Rietveldhuizen kwamen in 1984 op de monumentenlijst.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Wonen in een Rietveldhuis, advertentie in het Utrechts Nieuwsblad 13 augustus 1932

Naar het Vredenburg

In 1936 verliet de familie Rietveld Oog in Al. Rietveld verbouwde in dat jaar de Utrechtse bioscoop Vreeburg, dat voortaan adverteerde met ‘het modernste theater hier te lande’ en ging met zijn gezin boven de bioscoop in een nieuw appartement wonen. De inrichting was naar zijn idee de ideale woonomgeving, één grote ruimte achter een elf meter brede glaswand met uitzicht op het Vredenburg. Er waren nissen als slaapkamers, met alleen gordijnen als afscheiding naar de grote leefruimte. Vrouwgien was er niet gelukkig. Na haar overlijden in 1957 trok Rietveld in bij zijn geliefde Truus Schröder in het Rietveld Schröderhuis dat hij voor haar ontworpen had. Hij bleef zijn hele leven in Utrecht wonen. De bioscoop op het Vredenburg nummer 8 is in 1974 gesloten en kreeg na renovatie een winkelbestemming.

Tekst: Anna Wits

Tips om verder lezen bij Oud-Utrecht.

Je kunt hier lid worden van Oud-Utrecht.

Oud-Utrecht

Oud-Utrecht

De historische vereniging Oud-Utrecht is opgericht in 1923 en wil de kennis van en belangstelling voor Utrechtse geschiedenis, archeologie en monumenten stimuleren en waken over het behoud van het lokale en regionale erfgoed.

Profiel

8 Reacties

Reageren
  1. Bayerwald

    Erg interessant artikel, rijk geïllustreerd met foto’s van die tijd. Het belicht niet alleen Rietveld, maar ook de wijk Oog in Al die ik goed ken uit mijn HBS-jaren.

  2. Waterman

    Leuk artikel. De huizen van de Schumanlaan lijken wel op de 2 blokken met huizen in de Erasmuslaan, een zijstraatje van de Prins Hendriklaan.
    In een van die huizen zat in de jaren 30 een kleuterschooltje. Wijlen mijn vader heeft daar als kleuter nog gespeeld.

  3. Jan

    18 jaar op Robert Schumannstraat 15 gewoond,
    Zeer speciaal en wat een kou geleden in de winter, het ijs stond op de dekens. Isolatie nul.
    Geen dubbel glas in die tijd. Maar ja wat wil je voor 45 gulden huur per maand.

  4. Utrechtse Jantje

    Dank je wel Anna Wits , voor je informatief geschreven , en van mooie foto’s voorziene Artikel , wat ik expres van ‘n hoofdletter heb voorzien …..Wordt het misschien ook eens tijd om het Gerrit Rietveld Museum , in zijn naar hem genoemde hofje , eens in DUIC te laten zien !!!

  5. Wim Vreeswijk

    Robert Schumanstraat 15-19 voor 45 gulden per maand, dat waren nog eens mooie prijzen. Diezelfde woningen kosten nu, vrees ik, 1500 euro per maand

  6. tineke ter Worst

    smaakvolle bouw die nu ook weer zou kunnen. Maar elk ornamentje kost een eurocentje. En projectonwikkelaars zijn maar met 1 ding bezig. Gehorige varkenshokken bouwen voor mensen met de laagste inkomens. Ipv hen als medemensen te behandelen.

  7. Ada Sok

    @wim: 2500 euro per maand

  8. Ada Sok

    Vroeger konden ze wel smaakvol modern ontwerpen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).