Open Monumentendag Utrecht komt er weer aan met thema Kunst en Vermaak | De Utrechtse Internet Courant Open Monumentendag Utrecht komt er weer aan met thema Kunst en Vermaak | De Utrechtse Internet Courant

Open Monumentendag Utrecht komt er weer aan met thema Kunst en Vermaak

Open Monumentendag Utrecht komt er weer aan met thema Kunst en Vermaak
De Inktpot in Utrecht. Foto: DUIC
De Open Monumentendag Utrecht heeft dit jaar het thema ‘Kunst en Vermaak’. Op zaterdag 14 september zijn tussen 10.00 en 17.00 uur bijna 80 monumenten open voor publiek.

De Open Monumentendag Utrecht heeft dit jaar het thema ‘Kunst en Vermaak’. Op zaterdag 14 september zijn tussen 10.00 en 17.00 uur bijna 80 monumenten open voor publiek.

Ieder jaar zijn er in Utrecht tientallen monumenten gratis open voor publiek. Er zijn panden die ieder jaar toegankelijk zijn en panden die bij het thema passen. Er zijn ook panden eenmalig toegankelijk.

Er worden rondleidingen aangeboden en er zijn routes uitgezet voor mensen die liever zelf op verkenning gaan. Er zijn ook verschillende concerten en lezingen in monumenten. Er zijn jaarlijks in Utrecht tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers van de Open Monumentendag.

Kunst en Vermaak

Het thema is dit jaar Kunst en Vermaak. Er zijn bijzondere gebouwen te bezoeken zoals de Stadsschouwburg en het conservatorium in het Gebouw van Kunst en Wetenschappen. Ook de voormalige Westerkerk, het voormalige bad- en zweminrichting OZEBI en het Louis Hartloopercomplex zijn te bezoeken.

Ook bijzonder is dat enkele deelnemende musea dit jaar op Open Monumentendag geheel gratis zijn te bezoeken, zoals Museum Speelklok, Centraal Museum en het Catharijneconvent.

Ook restauraties en verbouwingen bieden volgens de organisatie onverwachte en interessante inkijkjes en rondleidingen. In deze categorie vallen dit jaar onder meer het voormalige poppodium Tivoli, het Ooglijdersgasthuis en de Domtoren.

Spoorstad

Daarnaast is er ook de focus op Utrecht als dé spoorstad van Nederland. Het is 175 geleden dat de eerste stoomtrein Utrecht binnenreed en daarom komt er een speciale fietsroute langs Utrechtse spoorwegmonumenten, waaronder de Inktpot. Ook het Maliebaanstation en de spoorwegwerkplaatsen aan de 2e Daalsedijk en op het Werkspoorterrein zijn te bezoeken. Deze route sluit aan op de tentoonstelling Utrecht Spoorstad in het Utrechts Archief.

Het complete programma is te vinden op de website.

8 Reacties

Reageren
 1. BW

  Beetje off-topic, maar ik begrijp niet waarom die ufo nog steeds bovenop De Inktpot staat. Tijdens Panorama 2000 vond ik het een hartstikke leuk idee (het luik staat open, ‘ze’ zijn uitgestapt!), maar 20 jaar na dato weet ik het onderhand wel en vind ik het eerlijk gezegd best ontsierend. Toevallig woon ik zelf in een gemeentelijk monument en als ik mijn kozijnen weer eens een verfje (in dezelfde kleur) wil geven dan mag ik bij het halve ambtenarenapparaat op audientie (en als mijn oogopslag ze niet aanstaat dan begint het hele traject weer van voor af aan), maar op één van de markantste monumenten van Utrecht zetten we doodleuk een ufo…

 2. Koel Hoofd

  @BW
  Ik voel met je mee want ben ook totaal op die ufo uitgekeken. En ambtenaren, ach die moet je heel lief lachend gewoon vertellen wat ze moeten doen. Moet je je niet druk over maken want ze zijn ten dienste van het volk, niet andersom.
  Maar het probleem is dat de gemeente een beleidsdoelstelling heeft met de slogan: Utrecht, stad van vermaak en beleving.
  En daarvoor moet echt alles wijken, ook gezond verstand en zorgplicht voor de burgers….

 3. Pauline

  De vraag is: wie gaat er over die UFO? De gemeente of ProRail (eigenaar van de Inktpot)?

 4. BW

  @Pauline
  De Inktpot is een rijksmonument, dus ik geen van beide.

 5. Rob van steensel

  De ns heeft deze ufo destijds aangeschaft .en is dus eigenaar .en die ufo mag van mij nog jaren blijven staan .
  Ook dit is een stukje nostalgie. Dat we gaan missen als het weg is .toeristen vinden het prachtig.

 6. BW

  @Rob van Steensel
  Nostalgie? Van vroeger toen we nog wel eens ufo’s zagen?

 7. Henk

  Die UFO moet opvliegen…. Na 20 jaar heeft iedereen en zijn opoe hem wel gezien.

 8. Cico

  Okay jongens, haal die UFO er maar weer af. BW is erop uitgekeken en verveeld zich in zijn monumentale pand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).