‘Orfeo ed Euridice’ nekt ‘De Utrechtse Spelen’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Orfeo ed Euridice’ nekt ‘De Utrechtse Spelen’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Orfeo ed Euridice’ nekt ‘De Utrechtse Spelen’

‘Orfeo ed Euridice’ nekt ‘De Utrechtse Spelen’

De gemeente Utrecht heeft samen met onder meer de provincie Utrecht een herstelplan opgesteld om het toneelgezelschap ‘De Utrechtse Spelen’ (DUS) voor een faillissement te behoeden. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Belangrijkste oorzaak voor de financiële problemen bij DUS is het negatief exploitatieresultaat van 600.000 euro bij de succesvolle productie ‘Orfeo ed Euridice’ in 2011.

Door een onderschat ondernemingsrisico is vooral in de productie ‘Orfeo ed Euridice’ een tekort ontstaan. In 2011 betreft dit een negatief exploitatieresultaat van ruim 600.000 euro. Over de totale productie bedroeg het tekort zelfs 1,2 miljoen euro. De directie en Raad van Toezicht hebben hierop maatregelen getroffen met de verwachting dat het ontstane tekort van 2011 in het jaar 2012 volledig kon worden gecompenseerd. Het belangrijkste besluit was de herneming van de opera ‘Orfeo ed Euridice’ op Paleis Soestdijk. Op basis van een enquête onder het publiek en marktonderzoek verwachtte DUS met de kaartverkoop van deze reprise in 2012 een volledige aanzuivering van de negatieve bedrijfsreserve. Raad van Toezicht en directie hebben verzuimd om de gesignaleerde problemen over het tekort 2011 en maatregelen betreffende 2012 tijdig bij hun grootste subsidiënten, het Ministerie van OCW, gemeente en provincie Utrecht, te melden.

DUS speelt als middelgroot theatergezelschap in de landelijke basisinfrastructuur en als stadsgezelschap in de Utrechtse infrastructuur een belangrijke en unieke rol. DUS levert een kwalitatief en aantrekkelijk aanbod met producties voor de grote zaal, voorstellingen voor en in scholen, ondersteuning van jonge makers en meer, en bereikt daarmee een groot publiek. Deze functie vormt een belangrijke pijler onder het cultuurbeleid van zowel gemeente als provincie en ook bij de kandidatuur voor Culturele Hoofdstad van Europa. De rol van DUS is zeker op korte termijn niet door een ander gezelschap in te vullen. Voldoende reden voor de gemeente en de provincie om tot een herstelplan te komen waarbij DUS éénmalig een half miljoen euro extra subsidie krijgt naast een renteloze lening van 800.000 euro. Daarnaast gaat het reddingsplan ervan uit dat de schuldeisers minimaal 400.000 euro aan schulden kwijtschelden.

Verder zal DUS fors moeten bezuinigen op haar organisatie, haar pand De Paardenkathedraal moeten verkopen en haar toezicht moeten verbeteren. Uiteindelijk moet het herstelplan van gemeente en provincie ertoe leiden dat het toneelgezelschap in 2016 weer schuldenvrij is.

2 Reacties

Reageren
 1. Janneke

  De gemeente Utrecht heeft samen met onder meer de provincie Utrecht een herstelplan opgesteld om het toneelgezelschap ‘De Utrechtse Spelen’ (DUS) voor een faillissement moet behoeden. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Belangrijkste oorzaak voor de financiële problemen bij DUS is het negatief exploitatietekort van 600.000 euro bij de succesvolle productie ‘Orfeo ed Euridice’ in 2011.

  De aanhef van dit artikel zit zo vol fouten dat ik de rest maar niet meer lees… De 1e zin moet luiden: De Gemeente … voor een faillissement TE behoeden. Belangrijke oorzaak VAN de fin. problemen… Een exploitatie tekort is altijd negatief, een negatief tekort zou (rekenkundig gezien) weer positief zijn…

  Ik raad aan een eindredacteur aan te stellen.

  Met vriendelijke groet

  J.M. Kimstra

 2. maurice

  Je hebt gelijk Janneke. We hebben hersteld! Bedankt voor de eindredactie…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).