‘Het oude postkantoor verandert in een kleurplaat’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Het oude postkantoor verandert in een kleurplaat’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Het oude postkantoor verandert in een kleurplaat’

‘Het oude postkantoor verandert in een kleurplaat’
Testavond Bring Your Own Beamer - Light-Up collective Foto's: Robert Oosterbroek / DUIC
Het oude postkantoor aan de Neude zal op donderdag 29 september van binnen veranderen in een groot kleurenfestijn tijdens de zesde editie van Bring Your Own Beamer. Tachtig kunstenaars zullen hun werk live op het gebouw projecteren.

Het oude postkantoor aan de Neude zal op donderdag 29 september van binnen veranderen in een groot kleurenfestijn tijdens de zesde editie van Bring Your Own Beamer. Tachtig kunstenaars zullen hun werk live op het gebouw projecteren.

Het is donker in de hal van het oude postkantoor aan de Neude. Een beamer gaat aan en projecteert op de enorme muur in de hal van het gebouw. De muur wordt gebruikt door kunstenaars als een soort kleurplaat. Langzaam wordt het bedekt met alle kleuren van de regenboog. Het lijkt alsof de muur vol zit met graffiti maar schijn bedriegt. Zodra de beamer uitgaat verdwijnt het kunstwerk.

Tachtig kunstenaars gaan door middel van beamers hun werk op 29 september tijdens Bring Your Own Beamer (BYOB) projecteren in het oude postkantoor aan de Neude. Muren, plafonds, vloeren zullen niet veilig zijn. De hele ruimte wordt bedekt met kunst. Om hier zeker van te zijn vond maandagavond een proefavond plaats. De muur in de enorme hal werd gebruikt als ‘schilderdoek’ voor de kunstenaars.

De eerste editie van BYOB vond in 2010 plaats in Berlijn. Het idee werd geïnitieerd door kunstenaar Rafaël Rozendaal waarnaar er wereldwijd vele edities volgden.

Nederlands Film Festival en SETUP
Het Nederlands Film Festival en het medialab SETUP hebben dit jaar de handen ineen geslagen om de derde editie in Utrecht te realiseren. Initiatiefnemer Frank-Jan van Lunteren is razend enthousiast over de locatie. “Kijk om je heen, het pand ziet er prachtig uit. Het draagt van zichzelf al zo’n geschiedenis mee. Een betere locatie hadden wij niet durven wensen.”

Thema
Het thema van deze editie is ‘Brave nieuwe wereld’. “In de tijd van internet kunnen we alles terugvinden. Op deze manier durven wij niet meer helemaal los te gaan. Neem Miami Springbreak als voorbeeld”, vertelt Van Lunteren. “Vroeger ging iedereen daar van God los. Vrouwen liepen rond in hun blote borsten. Tegenwoordig is het veel braver want voor dat je het weet sta je op social media. Naast de social media wordt je data overal opgeslagen, algoritmische scores en rankings houden je in de gaten. Kunstenaars zijn vrij om dit onderwerp beeldend te maken tijdens BYOB.”

Kunstenaars
Onder de kunstenaars zijn professionals, maar ook studenten en ‘zolderkamermakers’, zo noemt Van Lunteren ze. “Dat zijn mensen die een baan hebben van negen tot vijf en als hobby kunst maken en dit verder niet naar buiten brengen. Bij BYOB kunnen ze helemaal losgaan.”

Testavond Bring Your Own Beamer - Light-Up collective
Testavond Bring Your Own Beamer – Light-Up collective

Light-Up collective
En dat ‘losgaan’ gebeurt al op de testavond. Twee professionele groepen zijn aanwezig om hun kunst te testen. Waaronder kunstschilders Jan-Willen Campmans en Bram Boomgaardt van Light-Up collective. Als eigenaren van een uniek systeem waarmee je kunst kan projecteren staan zij op grote evenementen als Oerol en Into the Woods.

Campmans kwam met het idee om te projecteren tijdens zijn werk met olieverf. “Olieverf kun je niet weghalen als je er eenmaal mee hebt geschilderd. Je mag dan steeds opnieuw beginnen waardoor ik mij ging afvragen hoe ik dit proces kan versnellen. Ineens dacht ik: wat als ik nou mijn idee eerst projecteer. Ik ging in Photoshop werken en projecteerde dit met een beamer. Tim Walther, medeoprichter van Light-Up collective zag dit en zei dat hij hier wel een uniek systeem voor kon maken. Inmiddels staan we met dit systeem op vele evenementen.”

Boomgaardt zal tijdens BYOB ook een plek in de hal gebruiken voor zijn kunsten. Als autonoom kunstenaar heeft hij veel verschil in zijn werk zitten. Dieren, mensen of meubels, het maakt hem niet uit. Zijn creativiteit voor zijn kunst haalt hij overal vandaan en staat hiermee in meerdere galeries.

Terwijl Campmans vertelt over de start-up, tekent hij samen met Boomgaardt op de muren van het Oude Postkantoor. Beide hebben ze een trackpad in hun handen waarop ze bewegingen maken met een pen, die te zien zijn op de muur. De kleuren komen tot in de nok van het gebouw. “Wat ik zo mooi vind is dat je op plekken komt waar je nooit zou komen zonder dit systeem. Als het donker is kan je de bladeren van een boom kleuren of zelf het heelal inkleuren. Op een gegeven moment kwam er iemand voor de beamer staan en ging ik die persoon spontaan in kleuren. Dit is inmiddels ook een groot onderdeel geworden van ons werk.”

Tijdens BYOB neemt Light-Up collective vier beamers mee, bezoekers kunnen dan zelf kennis maken met de digitale kunstvorm. “Ik geloof in de mens als maker”, vertelt Campmans. “Veel oefenen en dan kan iedereen iets moois maken.”

Volgens Van Lunteren is creatieve media voor veel mensen een onduidelijke kunstvorm. “Bij een schilderij of een antieke vaas kunnen we de waarde inschatten maar bij creatieve media vinden wij dat lastig. Het is juist een vorm van kunst die erg upcoming is. Wij willen de kunstenaar die hier actief in is een plek bieden.”

Stichting z25.org
Sander van Geloven en Machiel Veltkamp zijn ook op de testavond aanwezig. Vergeleken met Light-Up collective slaan zij een hele andere weg in met Stichting z25.org. Ze spelen in op de beelden die in het oude postkantoor hangen. Op de beelden staan unieke letters. Alleen de letters die destijds werden gebruikt zijn gemaakt dus niet het hele alfabet. Van Geloven wil, met zijn voorliefde voor typografie, het lettertype van A t/m Z gaan maken. “Het beeld is zwart en de letters zijn ook zwart, toch kan je lezen dat er Amerika staat door de diepte. Het is een uitdaging om de zwarte letters met zwarte achtergrond digitaal leesbaar te maken,” legt Van Geloven uit. Wat hij precies met deze letters gaat doen wilt hij nog even geheimhouden voor BYOB. “Het wordt een interactieve ervaring waarvoor je je OV-chipkaart nodig zult hebben en je door het ‘internet of things’ wordt gediscrimineerd.”

Beeld in Oude Postkantoor door Hendrik van den Eijnde
Beeld in Oude Postkantoor door Hendrik van den Eijnde

“Zoals je nu al kan zien kunnen de ideeën ontzettend uiteenlopen”, vertelt Van Lunteren. “Wij van SETUP hebben wel wat contact gehad met de kunstenaars maar hoe het er uiteindelijke uit gaat zien, zien we pas op de avond zelf. Het hele gebouw zal van binnen dienen als één grote kleurplaat.”

Bring Your Own Beamer
Postkantoor, Neude
29 September – 
20:00 – 00:00 uur
Entree: Gratis

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).