Oudste orgelkas ter wereld terug naar Utrecht - De Utrechtse Internet Courant Oudste orgelkas ter wereld terug naar Utrecht - De Utrechtse Internet Courant

Oudste orgelkas ter wereld terug naar Utrecht

Oudste orgelkas ter wereld terug naar Utrecht

De verhuizing van de orgelkas uit de Middelburgse koorkerk naar de Nicolaikerk in Utrecht vindt doorgang. Dat heeft de Raad van State bepaald. Door de toezegging komt er een eind aan jarenlang gesteggel over het wel of niet verhuizen van de orgel.

Tegen de verhuizing van het eeuwenoude instrument was verzet aangetekend door onder meer de ‘Stichting tot Bescherming van het Peter Gerritsz-orgel’. Zij willen de verhuizing graag zelf in goede banen leiden, maar zijn content dat het nu ook eindelijk gebeurd.

Het instrument

Het project betreft het Peter Gerritsz-orgel, een uitzonderlijk instrument, gebouwd in 1479 voor de Utrechtse Nicolaï-kerk en vergroot in de 16e en 17e eeuw . Dit instrument heeft tot 1886 in de Nicolaï-kerk te Utrecht gehangen en is toen verwijderd om plaats te maken voor een nieuw instrument.

Het vrijkomende instrument is overgenomen door het Rijksmuseum te Amsterdam en heeft tot kort voor de oorlog, niet bespeelbaar, een plek aldaar gehad. Bij de ontruiming van het museum, voorafgaand aan de oorlogsjaren, is het orgel eveneens opgeslagen.

De orgelkas van dit instrument bevindt zich thans in de Koorkerk te Middelburg. Dit meubel is na de Tweede Wereldoorlog, in het kader van het herstel  van oorlogschade, door de Nederlandse Staat, via het Rijksmuseum Amsterdam als beheerder,  in bruikleen gegeven aan de hervormde gemeente Middelburg 

Uitzonderlijke cultuurhistorische waarde

Nu is bepaald dat de orgel na 127 jaar weer terug komt in Utrecht waar de stichting zeer content mee is. “Door de samenvoeging en herplaatsing in Utrecht kan ten volle recht gedaan worden aan de uitzonderlijke cultuurhistorische waarden van instrument in relatie tot de ruimte waarvoor het ontworpen is en ruim 400 jaar heeft gefunctioneerd. “

1 Reactie

Reageren
  1. Peter Haars

    Graag wil ik van u weten of het orgelmeubel ook wordt gerestaureerd en of de oorspronkelijke polychromie kan worden hersteld.
    Wanneer is de verhuizing naar Utrecht gepland?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).