Overkapping busstation Leidsche Rijn Centrum winnaar Rietveldprijs 2020 Overkapping busstation Leidsche Rijn Centrum winnaar Rietveldprijs 2020

Overkapping busstation Leidsche Rijn Centrum winnaar Rietveldprijs 2020

Overkapping busstation Leidsche Rijn Centrum winnaar Rietveldprijs 2020
Foto: Nadine van den Berg
De overkapping van het busstation bij Leidsche Rijn Centrum is de winnaar van de Rietveldprijs 2020. Het Hof van Cartesius aan de Vlampijpstraat heeft de DUIC-publieksprijs in de wacht gesleept.

De overkapping van het busstation bij Leidsche Rijn Centrum is de winnaar van de Rietveldprijs 2020. Het Hof van Cartesius aan de Vlampijpstraat heeft de DUIC-publieksprijs in de wacht gesleept.

Vanwege het de maatregelen rondom het coronavirus werden de winnaars dit jaar via een livestream bekendgemaakt. Paul Splinter, bestuurslid van de Rietveldprijs, noemt het jammer de uitreiking niet live kon plaatsvinden. “Dat hadden we graag gedaan, maar we weten allemaal waarom dat nu niet kan.”

Winnaar

De overkapping van het busstation bij Leidsche Rijn Centrum is dus de grote winnaar. Volgens de jury – naast voorzitter Marlies Rohmer architect Machiel Spaan, restauratiearchitect Alenca Mulder en publicist Marit Overbeek – is het bijzondere ontwerp van architect Annebregje Snijders een ode aan de bus.

“Fantastisch, opluchting en blijdschap”, zegt Snijders. “Ik vind het heel eervol om erkend te worden in het werk. Werk dat ergens ingetogen is en tegelijkertijd de ambitie heeft om veel te zijn. We hebben het onderste uit de kan gehaald om iets moois te maken van iets dat niet vanzelfsprekend mooi hoeft te zijn. Het is fantastisch dat het door anderen wordt gezien en erkend. In één woord: geweldig.”

Publieksprijs

Samen met zeven andere genomineerde projecten maakte het busstation tevens kans op de DUIC-publieksprijs. Bijna 1.500 Utrechters brachten de afgelopen maanden hun stem uit. Uit deze verkiezing kwam het Hof van Cartesius als winnaar naar voren. De circulaire broedplaats in het Werkspoorgebied wist maar liefst 30 procent van de stemmen in de wacht te slepen.

“We zijn heel blij verrast. Voor ons is de publieksprijs heel belangrijk”, zegt architect Charlotte Ernst. “We willen een beetje tegen de reguliere manier van bouwen en ontwerpen aanschoppen, en laten zien hoe je ook op andere manieren de stad heel mooi kunt maken. Ik ben heel blij dat de mensen, waar het om gaat en waar wij de stad voor maken, zich kunnen vinden in het ontwerp.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Hof van Cartesius. Foto: Robert Oosterbroek

Kwaliteit

De Rietveldprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een bouwproject in de stad Utrecht, waarbij wordt gelet op de kwaliteit van het project en de bijdrage aan de beleving en bruikbaarheid van de stad.

Naast de twee winnaars waren dit jaar ook het gerenoveerde Anatomiegebouw, de fietsenstalling onder het Stationsplein, de gerestaureerde patiowoning Ridderhofstad, Superlofts Blok Y Veemarkt, CPO Kavel A Veemarkt en Kubuseiland Terwijde genomineerd.

Hieronder de video van de uitreiking.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
  1. Erwin

    Serieus?! ik dacht dat die overkapping een tijdelijke oplossing was.
    Afijn…
    Die overkapping staat er toch al enkele jaren, hoe kan ie dan nu (pas) winnen…?

  2. Berk

    Terecht, prachtig ontwerp

  3. Herman

    Mooi voorbeeld van de afstand tussen het publiek en “de deskundigen”.
    Vermoed dat dit bouwwerk door het publiek niet echt bijzonder wordt gevonden en dat de deskundigen iets zien wat velen niet zien.

    Is er ook een publieksprijs met dezelfde kandidaten, ben benieuwd naar die uitslag.

  4. De count

    Herman, hof van cartesius volgens het artikel

  5. Berk

    @Herman Niet bijzonder? Heb je wel eens eerder zo’n busstation gezien dan?

  6. Wim

    @ Berk

    Ja. Precies dezelfde overkapping staat in Engeland.

  7. Lachgas

    Open tochtgat. Bij beetje wind en regen wordt je alsnog zeiknat.

  8. WvR

    @Berk:
    Een heel treinstation zelfs, en een stuk beter ook.
    Gare do Oriente, Lissabon, door Calatrava.

    https://www.bing.com/images/search?q=lissabon+oriente&form=HDRSC2&first=1&scenario=ImageBasicHover

  9. Utrechter

    “Werk dat ergens ingetogen is en tegelijkertijd de ambitie heeft om veel te zijn”. Wat dacht je van een ontwerp waarmee buspassagiers daadwerkelijk uit de wind en de regen staan? Zo’n klassiek bushokje oogt dan misschien wat saai, je hebt er tenminste wel wat aan als gebruiker. De ontwerpers denken meer aan de toffe plaatjes in hun portfolio dan het gemak voor de gebruiker. Wat een arrogantie.

  10. Wilma

    je regent je te pletter daar, en het is nog koud ook. leuk concept voor op kantoor, maar nuttig? mwaa had liever een ouderwets bushokje gehad

  11. Bill

    Zegt genoeg over de architectuur in Utrecht dat dit de ontwerpen zijn die in aanmerking komen voor een prijs, alles is zeer behoudend en te weinig uitdagend. Laat eens wat meer ballen zien, en toon lef door een architect van internationaal aanzien iets hier neer te laten zetten. Of desnoods een mooie toren naast de MARK-hoogbouw (wanneer gaan ze daar nou eens mee beginnen?) zodat er een echt hoogbouwcluster ontstaat.

  12. Berk

    @WvR ja het lijkt er een beetje op inderdaad, ongeveer zo als mn moeder op mn grootmoeder lijkt. Wat een azijnzeikers hier zeg. Je wil me toch niet vertellen dat dit geen bijzonder busstation is omdat er 3000 kilometer verderop een treinstation staat dat er een beetje wat van weg heeft?

    @Bill wat is er in vredesnaam behoudend aan dit busstation? Ik ben ook voor vooruitstrevende architectuur, maar om dan elke poging daartoe meteen af te gaan fakkelen.

    Utrecht kleinburgerlijk moeras…

  13. Joas

    Waarom praat je altijd alleen maar over hoogbouw Bill? Wordt het niet eens tijd om naar een stad met hoogbouw te verhuizen?

  14. WvR

    @Berk:
    Ach, heel lelijk is het niet. Heel mooi ook niet. En echt bijzonder is het ook niet (ben benieuwd naar dat station van Wim). Heeft niks met azijnzeiken te maken heeft te maken met mijn mening, en dies is ik het concept en idee al een keer velen malen beter uitgevoerd heb gezien.

    En inderdaad: Je moeder zal een gedeelte van haar uiterlijk wel van je grootmoeder hebben geerfd. Vandaar dat het busstation qua idee op het treinstation lijkt. Annebregje zal wel ergens inspiratie hebben op gedaan…

  15. Wim

    @ WvR

    https://www.ad.nl/utrecht/zoek-de-verschillen-busstation-leidsche-rijn-lijkt-kopie-uit-london~af720181/

    @ Berk

    Moet ik nog meer zeggen? Copy/paste
    Met kleinburgerlijke groet.

  16. Wim

    @ WvR

    Eerdere links kwamen niet door de censuur.
    Hierbij een nieuwe poging.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Stratford_bus_station

  17. WvR

    @Wim:
    Hahahahaa.
    Zoek de verschillen inderdaad.
    Triest.

  18. A,j kwak

    Jammer, dat( evt ) mooi. niet functioneel hoeft te zijn
    Tocht en regen hebben vrij spel in dit ontwerp

  19. Johan

    Dat is toch wel heel wonderlijk zeg. Hoe kan die jury zo’n letterlijke kopie nou belonen met een prijs?

  20. Berk

    @WVR en Wim

    Als je goed kijkt zijn het wel degelijk andere ontwerpen en zeker geen copy paste. Dat het op elkaar lijkt wil niet zeggen dat het niet origineel is.

  21. Henk

    Berk, je feitenontkenning is Trumpiaans hilarisch en je herdefiniëring van originaliteit promoveren we naar een parallelle werkelijkheid.

  22. Wim

    @ Berk

    Het idee is copy/paste. Daarmee kan je niet stellen dat het een bijzonder ontwerp is. Dat er vervolgens in de uitvoering details verschillen is logisch en doet niets af aan het gebrek aan originaliteit.

  23. WvR

    @Berk:
    Jij je zin: Het is een fantastisch, buitengewoon orgineel, nog nooit eerder gezien bouwwerk, en ik denk dat, zoals in het AD door Wim Boevink voorspeld, het buitengewoon goed gaat doen op de Biennale van Venetië. Helaas stamt dat artikel uit 2018, en heeft niemand ooit vernomen welke hoge ogen het daar heeft gegooid, maar dat maakt niet uit:

    Gedurfd, uniek, nog nooit eerder gezien architectonisch meesterschapje. Welke komsiche krachten tot Annebregjes inspiratie hebben geleid zullen we waarschijnlijk nooit weten.

  24. Architectuur Utrecht

    @ Berk. Echte Designers cipiers niet… juist copy architectuur zie je in bekrompe provincie steden waar niemand gehinderd wordt door echte vak kennis

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).