Park Lepelenburg krijgt vanaf maandag een abstract kunstwerk dat ‘goed’ te zien is vanaf de Domtoren Park Lepelenburg krijgt vanaf maandag een abstract kunstwerk dat ‘goed’ te zien is vanaf de Domtoren

Park Lepelenburg krijgt vanaf maandag een abstract kunstwerk dat ‘goed’ te zien is vanaf de Domtoren

Park Lepelenburg krijgt vanaf maandag een abstract kunstwerk dat ‘goed’ te zien is vanaf de Domtoren
Archieffoto: Park Lepelenburg
Een van de vier tijdelijke kunstwerken die in het centrum van Utrecht komen, wordt maandag opgebouwd in Park Lepelenburg. Er wordt een tekening in het gras gemaakt en daarnaast komt er ook een kleurig beeld. De vier kunstwerken komen het best tot hun recht wanneer ze vanaf de Domtoren bekeken worden.

Een van de vier tijdelijke kunstwerken die in het centrum van Utrecht komen, wordt maandag opgebouwd in Park Lepelenburg. Er wordt een tekening in het gras gemaakt en daarnaast komt er ook een kleurig beeld. De vier kunstwerken komen het best tot hun recht wanneer ze vanaf de Domtoren bekeken worden.

In mei van dit jaar werd bekend dat kunstenaar Krijn de Koning vier werken heeft ontworpen die alleen vanaf de Domtoren ‘goed’ te zien zijn. Op straatniveau zien voorbijgangers abstracte vormen of lijnen, maar kijkend vanaf de Dom moet alles op de juiste plek vallen.

In de Zadelstraat ligt bijvoorbeeld al zo’n lijnenspel op de grond. Maandag beginnen de werkzaamheden in Park Lepelenburg. Er komt een tekening in het gras die is opgebouwd uit betonnen trottoirbanden. Daarnaast komt er een abstract kleurig beeld. Bij het ontwerp, materiaalkeuze en de plaatsing is volgens de gemeente rekening gehouden met het ‘intensieve’ gebruik van het park.

Tekst loopt door onder afbeelding

Foto impressie 3D-object in Park Lepelenburg. Bron: Gemeente Utrecht

Restauratie

De werkzaamheden in het park duren tot en met 19 juli. Als het nodig is wordt het terrein afgezet met hekken. De andere twee kunstwerken komen op het Janskerkhof en op het dak van Parkeergarage Springweg. Op 20 juli is een ‘feestelijke’ oplevering georganiseerd.

Het project is vanwege de restauratie van de Domtoren in het leven geroepen. Het idee is dat de werken tot eind 2024, of tenminste zolang de restauratie van de Domtoren duurt.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Mattijs

  Het is toch ongelooflijk. Mensen willen daar gewoon lekker liggen en kletsen en van de zon genieten. Gaan ze het park mogelijk ‘met hekken afzetten’ om een of andere elitair kunstwerk neer te zetten waar vrijwel niemand een boodschap aan heeft. Zou me ook niet verbazen als de gemeente daar duizenden euro’s aan heeft verspild.

 2. W

  Het doet weer het ergste vrezen!
  Eén mislukt kunstwerk Vredenburg is genoeg hoor!

 3. Peter

  Ga daar maar liever niet liggen, Mattijs. Je hebt zo een teek te pakken.

 4. Pol

  Ik ben niet voor referenda, maar in dit geval wel: ben bang dat dit kunstwerk nooit door een referendum zou zijn gekomen.

  Misschien moeten we de gemeentewerker die destijds de famous “vanishing staircase” met een onkruidbrander ‘vernielde’ even langs sturen.
  Die was toen ook niet op de hoogte dat het om een kunstwerk ging, en zag het aan voor onkruid. Vervolgens werden er waarschuwingsbordjes geplaatst worden om aan te geven dat het een kunstwerk betrof.
  Misschien hier ook verstandig, voor gemeentewerkers of de gemiddelde burger, om die bordjes te plaatsen voordat iemand het beschadigd omdat hij denkt dat het rommel is….

 5. Dorian

  Er staan ook allerlei witte lijnen ip het Janskerkhof, dat schijnt hier ook voor te zijn. Maar die lijnen zitten onder de bomen. Dus hoe dat zichtbaar moet worden?

 6. Kees Truijens

  Ik heb mooie herinneringen aan Panorama 2000 met 24 kunstwerken die vooral goed zichtbaar waren vanaf de Domtoren. De Ufo op het dak van Prorail is daar als enige van overgebleven. Er gaat nog steeds een geluksgolfje door me als ik het zie. Indertijd heb ik nog het dak van ons huis voor een werk aangemeld. Helaas zou dat niet voldoende zichtbaar geweest zijn vanaf de toren.
  Dit initiatief is wellicht een wat flauwe afspiegeling daarvan maar m.i. alleszins de moeite waard om eens mee te maken.

 7. J.Pal

  Super!

 8. Ooginaller

  Dat ziet er toch niet uit, mensen? Zijn we eindelijk van dat houten monstrum in de Singel af, krijgen we een groot veelkleurig gedrocht midden in het drukst gebruikte park van de stad voor terug. Nou ja, hebben we weer iets om ons tot 2024 aan te ergeren, zal ik maar zeggen.

 9. Koel hoofd

  Als er maar het labeltje ‘kunst’ aan hangt kan het de gemeente gewoon niet gek genoeg zijn. Kunst vanwege het aandachttrekken, niet omdat het kunst is.
  Vraagje, voor wie is dit kunstwerk eigenlijk?
  M.a.w. Wie beklimt er vaker de Dom tegen betaling, toeristen of bewoners?

 10. Baliekluiver

  Een ‘tekening’ van betonnen trottoirbanden met hekken, dat klinkt enorm aantrekkelijk. Want gewoon een mooi park vinden ze maar saai, daar moet altijd iets bij wat het park grondig verpest!

 11. Michiel

  Het zal ook eens keer niet spuuglelijk zijn.
  Zeg gemeente, er bestaat ook ándere kunst dan infantiel abstract postmodernisme.

 12. Lydia Meiling

  Zie eerst maar eens boven op de Domtoren te komen vandaag de dag…

 13. Scherpschutter

  Wat een verbijsterende verspilling van geld weer. Ongekend.

 14. Pee

  “Het idee is dat de werken tot eind 2024, of tenminste zolang de restauratie van de Domtoren duurt.”
  Hoe wil je dan vanaf de dom kijken?

 15. Wouter uit Lunetten

  Wat een gezeur! Zijn jullie bang om verrast te worden ofzo. Wat me altijd opvalt is dat iedereen zeikt over kunst, maar nooit over het bombardement aan reclameuitingen in de binnenstad….

 16. PeterH

  @Pol: ik zag aan de lekdijk bij Schalkwijk een “vanishing staircase” die volledig functioneel was en schitterend dichtgegroeid met “toevallig groen” Heeft vermoedelijk ook wat minder gekost dan zijn Utrechtse evenknie, want geen artistieke pretenties.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 17. G.H.

  @Wouter uit Lunetten
  Bent u al wezen kijken bij het Lepelenburg?
  Je kan die erin gefreesde, wit geverfde trottoirbanden een verrassing noemen, ja.
  Op mij komt het meer over als een nare verminking.

 18. Pegazus

  We zijn het zeer met bovenstaande reacties eens, voor zover ze negatief zijn (bijna allemaal?). Echt foeilelijk. Het is goed dat kunst ook bedoeld is om discussies uit te lokken maar er zijn toch wel grenzen aan wat je je burgers ongevraagd voorzet? En voor 2 maanden, OK. Of zelfs tot eind dit jaar, vooruit. Maar tot eind 2024? Bestaat er sinds het verdwijnen van de welstandscommissie geen club meer die oplet? We zijn kort geleden in Utrecht komen wonen, tot nu toe HEEL blij, maar overwegen nu bijna om weer te verhuizen met dit gedrocht om de hoek. Dagelijkse ergernis. Kan het svp op z’n minst in twee mooie, bij de omgeving passende kleuren worden overgeverfd? Of liever: dat geld uitgeven aan gezinnen die het zwaar hebben?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).