Pastoe gaat Utrecht na meer dan 100 jaar verlaten: nostalgie werkt niet op tegen bereikbaarheid | De Utrechtse Internet Courant Pastoe gaat Utrecht na meer dan 100 jaar verlaten: nostalgie werkt niet op tegen bereikbaarheid | De Utrechtse Internet Courant

Pastoe gaat Utrecht na meer dan 100 jaar verlaten: nostalgie werkt niet op tegen bereikbaarheid

Pastoe gaat Utrecht na meer dan 100 jaar verlaten: nostalgie werkt niet op tegen bereikbaarheid
De bekende Utrechtse meubelfabriek Pastoe gaat Utrecht na meer dan een eeuw verlaten. De eigenaar van het pand heeft de huur enige tijd geleden opgezegd en dat kwam voor Pastoe eigenlijk helemaal niet slecht uit. “100 jaar organische groei heeft ook zijn beperkingen.”

De bekende Utrechtse meubelfabriek Pastoe gaat Utrecht na meer dan een eeuw verlaten. De eigenaar van het pand heeft de huur enige tijd geleden opgezegd en dat kwam voor Pastoe eigenlijk helemaal niet slecht uit. “100 jaar organische groei heeft ook zijn beperkingen.”

Op 13 april 1913 werd op Rotsoord in Utrecht de Machinale Stoel- en Meubelfabriek Pastoe opgericht. “Het heeft natuurlijk iets nostalgisch dat we hier al zo lang zitten en in die zin is het jammer dat we Utrecht moeten verlaten,” vertelt directeur Rudy Stroink. “Maar de plek waar we zitten werd steeds minder handig voor ons. Twee maanden geleden is hier bijvoorbeeld nog betaald parkeren ingevoerd en transport na 6 uur is op deze locatie bijna onmogelijk.”

Stroink legt uit dat ruim een eeuw tijd op dezelfde plek zitten ook zijn beperkingen heeft. “Ik weet niet of je wel eens hier binnen bent geweest, maar dan zie je dat 100 jaar organische groei ook zijn beperkingen heeft. Alles is hier opengebroken geweest en weer aan elkaar geplakt. Wat niet heel handig en niet meer van deze tijd is.” Op de nieuwe plek, die ‘sowieso in de provincie is’, moet de fabriek zuiniger en vierkanter worden en moeten de showroom en de fabriek dichter bij elkaar komen,” zegt Stroink.

“We waren echt wel toe aan iets nieuws. We kunnen nu gaan robotiseren,” verklaart Stroink. “We spuiten, schuren en tillen nu alles nog zelf en dat hoeft niet meer in de nieuwe fabriek waar we komen te zitten. De belasting voor de medewerkers wordt minder en de kosten lager. Daarnaast kunnen we nu een ruimte inrichten met een stofvrije droogkamer, besluit Stroink.

Over uiterlijk drie weken weet Stroink wat de nieuwe locatie wordt.

5 Reacties

Reageren
 1. Johan

  Pastoe schrijft op haar eigen website: “Dit keer kan trouwens ook wel eens de laatste keer worden, we hebben te horen gekregen dat we moeten vertrekken.”
  Van wie moeten ze vertrekken?

 2. Michiel

  @Johan, In het artikel staat dat de verhuurder de huur heeft opgezegd. Waarschijnlijk kon Pastoe wel een nieuwe huurovereenkomst krijgen, maar zal de hoogte van de huur en eventuele andere voorwaarden roet in het eten hebben gegooid. Pastoe kan er kennelijk wel mee leven, aangezien ze de voordelen van een andere locatie wel inzien. Ik denk wel dat zonder de opzegging ze waren blijven zitten.

 3. Rob

  Kijk het beleid van Groen Links werkt!
  Betaald parkeren invoeren, knippen in de wegen aanbrengen, verkeer ontmoedigen en de bedrijven gaan vanzelf weg!
  Dan houd je een stad over met alleen nog maar mooie parken, blije fietsers, en geen enkele reden om er nog naar toe te gaan.
  Geweldig Groen natuurlijk. Alleen of dat dit houdbaar is….

 4. Bas

  @michiel

  Het staat letterlijk in de kop van het artikel. Ze gaan weg omdat de fabriek niet meer bereikbaar is.

  Klopt ook wel, parkeren kan daar allang niet meer en zeker 4 uur per dag staat het zo vast dat logistiek onmogelijk is om iets in te plannen.

  Wel dubbel, aan de ene kant moeten ze maar weg met hun fabriek, maar aan de andere kant zitten ze er ook al honderd jaar, zijn niet een vervuilende industrie en horen dus bij kern van de oude stad die beschermd moet blijven voor de automobielen.

 5. John

  Aangezien de HKU de volgende huurder van het gebouw is – met als bijkomend gevolg een hele flinke stoet studenten – komt het met die bereikbaarheid hopelijk wel goed als station Vaartsche Rijn eindelijk een keer geopend wordt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).